Οι αποστασίες και τα πραξικοπήματα λειτουργούν ως μπούμερανγκ



2 Ιουλίου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 7:10 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 7:18 μμ


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ακροδεξιά ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας μαζί με τους διαπλεκόμενους ολιγάρχες, συνιστώσες όλοι του «μαύρου μετώπου», έχουν εξελιχθεί σε σταθερό πόλο ανωμαλίας για την πορεία της χώρας και της ελληνικής κοινωνίας. Στόχος τους: η ανατροπή της κυβέρνησης πριν από την 20ή Αυγούστου, την επίσημη έξοδο από τα μνημόνια. Μέθοδός τους: η άσκηση «πολιτικής» μέσω ενεργειών πραξικοπηματικού χαρακτήρα.

του Μενέλαου Γκίβαλου*

Το Μακεδονικό επελέγη από το «μαύρο μέτωπο» ως το κατάλληλο πρόσχημα, ως το πλέον αξιοποιήσιμο πολιτικό «εμπόρευμα» για την προώθηση των αντιδημοκρατικών στόχων. Πρώτο «θύμα», ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Με προπομπούς το δίδυμο Κυριάκου Μητσοτάκη – Αντώνη Σαμαρά και με «πυροβολαρχία» τα συστημικά ΜΜΕ ενεργοποιήθηκε όλο το ακροδεξιό – φασίζον φάσμα του ιδεολογικοπολιτικού «υποκόσμου» προκειμένου να εξαναγκαστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είτε σε αντισυνταγματικές ενέργειες είτε και σε παραίτηση.

Δεύτερος στόχος, ο θεωρούμενος από το συστημικό – διαπλεκόμενο «τόξο» «αδύναμος κρίκος» των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Η «προετοιμασία εδάφους» της εκστρατείας διάσπασής τους περιελάμβανε τους δημόσιους προπηλακισμούς, τις ύβρεις, τους εκβιασμούς, τις απειλές… Στο δεύτερο, «ανώτερο» στάδιο ενεργοποιήθηκε η γνωστή μέθοδος της αποστασίας, μια πρακτική που φαίνεται ότι είναι εγγεγραμμένη στο DNA της «φαμίλιας» Μητσοτάκη… Ομως όλες αυτές οι ευτελείς και αήθεις πρακτικές, που αμαυρώνουν τους δημοκρατικούς θεσμούς, αποτελούν ιταμή πρόκληση για τους πολίτες -ανεξάρτητα από την κομματική και ιδεολογική τους τοποθέτηση- και θα μετατραπούν σε μπούμερανγκ κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και του «μαύρου μετώπου», το οποίο ο ίδιος «εκπροσωπεί» πολιτικά.
Στην πραγματικότητα, βεβαίως, είναι η ίδια η σημερινή ΝΔ που έχει κυριολεκτικώς «αποστατήσει» από τις αξίες, τις αρχές και τις πολιτικές της στρατηγικές και έχει μετασχηματιστεί σε ένα ακροδεξιό – εθνικιστικό – νεοφιλελεύθερο μόρφωμα, που δρα με καταστροφικό τρόπο για τη δημοκρατία και την κοινωνία. Η διαγραφή του κ. Μίχαλου (και κυρίως η αιτιολόγησή της) αποτυπώνει και σε συμβολικό και σε πραγματικό επίπεδο την ιστορική ρήξη της σημερινής ΝΔ με τη μεσαία τάξη και τα παραγωγικά στρώματα.

Τα στρώματα αυτά -ένα μεγάλο μέρος των οποίων επλήγη σοβαρά από τα μνημόνια- αναγνωρίζουν τις θετικές προοπτικές που διανοίγονται, γι’ αυτό και επιθυμούν ομαλότητα, μετριοπάθεια, συνεννόηση και κοινή πλεύση. Και όχι βέβαια τα ακροδεξιά – εμφυλιοπολεμικά κηρύγματα, την υπονόμευση της πορείας της χώρας και το καθεστώς ανωμαλίας που επιδιώκουν να επιβάλουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ομάδα του.

Ο σκοπός όχι μόνο δεν αγιάζει τα αθέμιτα μέσα, αλλά πολλές φορές τα ίδια τα μέσα αυτά και ο σκοπός ακυρώνουν και εξευτελίζουν εκείνον που τα χρησιμοποιεί.

*πολιτικός επιστήμονας 

Δημοσιεύθηκε στο φύλλο 56 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 1/7