Περί fake news και άλλων δαιμονίων

6

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ

Το πρώτο φύλλο της εφημερίδας που κρατάτε στα χέρια σας είχε αφιέρωμα στα fake news, τις ψευδείς, «κατασκευασμένες» ειδήσεις, που εντάσσονται στο πεδίο της μετα-αλήθειας, χρησιμοποιούνται ως «ενημερωτικοί» βραχίονες διαφόρων τύπων προπαγάνδας και με όχημα τον μαγικό κόσμο του διαδικτύου διοχετεύονται παντού. Εγραφαν τότε τα ΙΔΕΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ότι το φαινόμενο έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις παγκοσμίως και ακουμπά από την πολιτική και την οικονομία μέχρι την εκπαίδευση και τα δικαιώματα των πολιτών σε όλο τον πλανήτη. Τρεις μήνες μετά, στη «Νέα Σελίδα» αισθανόμαστε δικαιωμένοι για την επιλογή αυτή στην αρχή του ταξιδιού μας.

Την εβδομάδα που πέρασε και στο πλαίσιο της παγκόσμιας ανησυχίας για το πού οδεύουν -και κυρίως πού καταλήγουν- οι λεονταρισμοί Κιμ και Τραμπ, η βρετανική «Daily Mail», επικαλούμενη ρωσικά ΜΜΕ, ανέφερε ότι ο Πούτιν έδωσε εντολή για την άμεση μετεγκατάσταση 1.500 Ρώσων πολιτών από τα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα μετά την εκτόξευση βορειοκορεατικού πυραύλου το Σαββατοκύριακο στη θάλασσα της Ιαπωνίας. Σοβαρή είδηση, με διεθνή αντίκτυπο, που μεγάλωνε την ανησυχία για το τι θα ακολουθήσει. Ωστόσο, για όποιον έχει παρακολουθήσει στοιχειωδώς τις κινήσεις του Ρώσου Προέδρου στα τόσα χρόνια που ηγείται της χώρας του ήταν εύκολο να αντιληφθεί ότι αυτή δεν «ταίριαζε» σε Πούτιν. Οπότε χρειαζόταν περαιτέρω διερεύνηση η είδηση, δημοσιογραφικό «τσεκάρισμα», για να επιβεβαιωθεί. Και η είδηση δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ.

Ελληνικά ειδησεογραφικά sites αλλά και δελτία ειδήσεων μεγάλων καναλιών αναπαρήγαγαν ασμένως το δημοσίευμα, προς χάριν των «κλικ» και της τηλεθέασης. Εδώ βγάλαμε διαλυμένα τα νοσοκομεία όλης της χώρας, στο να ερημώσουμε την περιφέρεια του Βλαδιβοστόκ θα κολλήσουμε; Ο τρόμος πουλάει, η συνωμοσία πουλάει, το έγραψε και η «Daily Mail» – και όλα καλά. Εννοείται ότι υπάρχουν κυματοθραύστες ενημέρωσης στην τρικυμία της παραπληροφόρησης, όμως η πλειονότητα παγιδεύεται στις ατραπούς του εντυπωσιασμού. Παγιδεύεται και παγιδεύει αναγνώστες και χρήστες σε μια εικονική πραγματικότητα.

«Η αλήθεια είναι άσχημη, αλλά πρέπει να λέγεται», απαντούσε ο Ιταλός ζωγράφος Καραβάτζο, όταν οι δυσαρεστημένοι συμπατριώτες του τον ρωτούσαν γιατί ζωγράφιζε τόσο ρεαλιστικά και αναδείκνυε τις ανθρώπινες ατέλειες στα έργα του.

Η αλήθεια πρέπει να λέγεται λοιπόν, έστω κι αν χαλάει ένα «ωραίο» ρεπορτάζ.

 

 

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 13 της εφημερίδας Νέα Σελίδα, 3/09/2017