Πιο ώριμοι απέναντι στους σεισμούς23 Ιανουαρίου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 4:23 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 4:23 μμ


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ

Κάτι φαίνεται ν’ αλλάζει προς το καλύτερο σε σχέση με το πώς αντιμετωπίζουμε τις επισκέψεις του Εγκέλαδου στα μέρη μας. Καθρεφτίζεται στις αντιδράσεις των πολιτών, στις εκτιμήσεις των ειδικών, στις ενέργειες της πολιτείας. Οι πολίτες εμφανίζονται πιο ψύχραιμοι, οι σεισμολόγοι πιο νηφάλιοι, οι φορείς της πολιτείας πιο υπεύθυνοι, όπως αρμόζει σε μια συντεταγμένη κοινωνία, στην οποία τις σχέσεις ανάμεσα στα μέλη της διέπουν η εμπιστοσύνη, η αλληλοϋποστήριξη και η αλληλεγγύη.

Την περασμένη Δευτέρα μια σεισμική δόνηση «ταρακούνησε» την Αττική, με τους σεισμογράφους του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου να καταγράφουν 4,4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο του σεισμού 2 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σταμάτας. Είχε προηγηθεί ένα «σμήνος» μικρότερων σεισμών με επίκεντρο τον Μαραθώνα και τη Νέα Μάκρη. Στη «Νέα Σελίδα» ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, σημειώνει ότι «ήταν ένας σεισμός που περιμέναμε και ήταν συνέχεια των σεισμών που είχαν προηγηθεί στο βόρειο τμήμα του επίκεντρου που έδωσε το σμήνος των σεισμών». Οι επιστήμονες πληροφόρησαν τον κόσμο μέσω των μέσων ενημέρωσης ότι παρακολουθούν το φαινόμενο, με την επισήμανση ότι τα συγκεκριμένα ρήγματα έχουν μικρή δυναμικότητα και πως οι σεισμοί που μπορούν να δώσουν δεν ξεπερνούν τα 4,5 με 5 Ρίχτερ.

Σε άλλες εποχές, οι έμποροί του φόβου θα είχαν απλώσει την πραμάτεια τους μπροστά στους ανήσυχους και με τραυματικές εμπειρίες κατοίκους της Αττικής. Στο γαϊτανάκι θα έμπαιναν και τα ΜΜΕ, σε μια πλειοδοσία τρόμου, οι αρμόδιοι φορείς θα αποπροσανατολίζονταν και ο φαύλος κύκλος θα έκλεινε πάλι στους πολίτες-θύματα μιας ανεύθυνης και κακοπροαίρετης φημολογίας.

Ευτυχώς, τίποτε από αυτά δεν συνέβη στην πρόσφατη περίπτωση. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι το τεστ ήταν χαμηλής δυσκολίας, ότι δεν «σηκωνόταν» κλίμα τρόμου με 4,4 Ρίχτερ. Ομως σε άλλες χώρες -στη γειτονική Τουρκία, για παράδειγμα- και τα «τεσσάρια» σκορπούν πανικό, κάνουν τον κόσμο να πηδά απ’ τα μπαλκόνια και αφήνουν περιθώριο για σπερμολογία. Μακάρι να μην χρειαστεί να δοκιμαστούμε σε πιο μεγάλα γεγονότα, αν και είναι χρέος όλων να δείξουμε τον ίδιο «χαρακτήρα» και σε αυτά.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 33 της εφημερίδας Νέα Σελίδα, 21/01/2018