Προαιώνιοι εχθροί Τούρκοι και Κούρδοι;14 Οκτωβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 12:58 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 12:58 μμ


Εγκαταλείποντας τους Κούρδους συμμάχους του στο έλεος του Ερντογάν, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι οι Τούρκοι και οι Κούρδοι είναι προαιώνιοι εχθροί και ως εκ τούτου δεν έχει κανένα νόημα να εμπλακούν οι ΗΠΑ σ´ αυτή την ατελεύτητη σύγκρουση. Ανιστόρητος για μια ακόμη φορά ο Τραμπ, ποντάροντας βεβαίως στο ότι και οι περισσότεροι ψηφοφόροι του είναι ομοίως ανιστόρητοι.

Οι Κούρδοι στην περίοδο της πολυεθνικής Οθωμανικής αυτοκρατορίας, διαβιούσαν ομαλά, όντας άλλωστε και μουσουλμάνοι. Τα πράγματα άλλαξαν τον 20ο αιώνα, όταν ο Κεμάλ Ατατούρκ αντί του πολυεθνικού οθωμανισμού επέβαλε τον τουρκικό εθνικισμό. Η φράση του «Ευτυχισμένος είναι όποιος λέει ότι είμαι Τούρκος» έγινε το δόγμα της σύγχρονης Τουρκίας. Και αυτό υπηρετεί σήμερα ο ισλαμιστής Ερντογάν.

Το παραδέχεται σε άρθρο του στους New York Times ο Μουσταφά Ακυόλ, δημοσιογράφος και αναλυτής του Ισλάμ και μέχρι πριν το αμφιλεγόμενο πραξικόπημα, υμνητής του Ερντογάν. Τώρα θεωρεί ότι η εισβολή στην Συρία έγινε για να υποδαυλισθούν τα εθνικιστικά ένστικτα των Τούρκων και έτσι να ανατάξει την καταρρέουσα εικόνα του ο μονάρχης της Άγκυρας.

Ως μόνη λύση για να βγει η Τουρκία από την δίνη στην οποία θα βυθισθεί, ο Ακυόλ προτείνει στην Ουάσιγκτον να συμβάλλει στην φιλελευθεροποίηση του τουρκικού καθεστώτος, στηρίζοντας τις «υγιείς» δυνάμεις που υπάρχουν στην Άγκυρα και μπορούν να αλλάξουν την αποκρουστική εικόνα της σημερινής Τουρκίας. Ίσως το άρθρο αυτό να είναι προάγγελος εξελίξεων.

Πάνος Κολιοπάνος

Διαβάστε επίσης στη Νέα Σελίδα

Πρόκληση «Σουλτάνου» σε ΝΑΤΟ: Ή με εμάς ή με τους τρομοκράτες