Τι καταλαβαίνουν οι «κουτόφραγκοι»;11 Ιουλίου 2017 · Ώρα δημοσίευσης: 1:27 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 12:32 πμ
epa04660231 European Commission President Jean claude Juncker (R) welcomes Greek Prime Minister Alexis Tsipras prior to a meeting at EU commission headquarters in Brussels, Belgium, 13 March 2015. EPA/OLIVIER HOSLET


ΓΡΑΦΕΙ O ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
[email protected]

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Ποτάμι «κόβουν φλέβες» -και σωστά- υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας. Υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα που τους χαλάει εντελώς το «ευρωπαϊκό κέφι». Ο Τσίπρας! Οσο πιο ευρωπαϊκή πολιτική ακολουθεί και όσο πιο αποδεκτός γίνεται από τις ευρωπαϊκές ηγεσίες τόσο τρελαίνονται οι άνθρωποι… Και δικαίως!

Ο Γιούνκερ, που τον εκθειάζει, είναι ένας… «ξεμωραμένος γέρος» άνευ σημασίας. Ο Μοσκοβισί, ένας… «γυρολόγος». Η ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία, ξεπερασμένη, χωρίς σοβαρό ρόλο στην Ευρώπη. Ενώ το ευρωπαϊκό φλερτ Μακρόν – Τσίπρα είναι ένας… κρυφός «απαγορευμένος έρωτας» για το ελληνικό κοινό. Υποπτεύονται ακόμα και τη… Μέρκελ, επειδή μιλάει τόσο πολύ μαζί της στο τηλέφωνο. Σου λέει, πώς είναι δυνατόν ένα σοβαρό… κορίτσι να μιλάει τόσο πολύ μ’ έναν εθνολαϊκιστή τύπο σαν τον Τσίπρα;

Ξεχνάνε όμως ότι τα «καλά κορίτσια» αυτούς τους τύπους γουστάρουν! Ευτυχώς, δηλαδή, που υπάρχει κι ένας Σόιμπλε…
Το χειρότερο απ’ όλα όμως είναι ότι ομόφωνα όλοι οι δανειστές, ακόμα και ο Σόιμπλε, λένε ότι η συμφωνία του Eurogroup της 15ης Ιουνίου είναι καλή, ανοίγει τον δρόμο για έξοδο της χώρας στις αγορές και μείωση της επιτήρησης και ότι θα βοηθήσουν γι’ αυτό.

Τα spreads πέφτουν, το Χρηματιστήριο εμφανίζει τάσεις ανόδου, η Moody’s αναβαθμίζει την ελληνική οικονομία και τα στατιστικά στοιχεία αρχίζουν σιγά σιγά να βελτιώνονται. Και η Ελλάδα επί Τσίπρα έχει κάνει -λένε-τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις! «Καταστροφή», φωνάζει ο (κατά δήλωσή του) φιλελεύθερος Ευρωπαίος Κυριάκος. Και έχει δίκιο! Καταστροφή, όχι βέβαια για τη χώρα, αλλά για τον ίδιο… Οταν, μάλιστα, εξέθεσε τις «ρεαλιστικές» ιδέες του προσφάτως στον κ. Ρέγκλινγκ, ο γενικός διευθυντής του ESM, αφού τις απέρριψε, του ευχήθηκε ευγενικά «καλή τύχη»…

Κατά τα λοιπά, σύμφωνα με την πούρα… ευρωπαϊκή αντιπολίτευση, η χώρα είναι κάτι μεταξύ Βενεζουέλας και Κολομβίας, παρότι όλη η άλλη Ευρώπη την αντιμετωπίζει ως μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα της Ευρωζώνης, χωρίς καμία επ’ αυτού ένσταση. Αλλά, θα μου πείτε, τι καταλαβαίνουν απ’ αυτά οι κουτόφραγκοι; Πολύ σωστά!

Πού να καταλάβουν ότι ο Τσίπρας τα κάνει όλα αυτά μόνο για την «καρέκλα του», ενώ ο Κυριάκος, που έχει τόσα χρόνια μάθει από «καρέκλες» και κάνει… αντίσταση από τα γεννοφάσκια του, κινείται από… οικογενειακό χόμπι!
Δυστυχώς, οι Ευρωπαίοι αυτές τις πολύ «εξειδικευμένες» πολιτικο-δημοσιογραφικές ελληνικές διακρίσεις δεν τις γνωρίζουν… Κακό του κεφαλιού τους!
Επίσης, ένα ευρωπαϊκό κομμάτι της ελληνικής πολιτικής σκηνής και νεοφιλελεύθερο και «προοδευτικό» θεωρεί, αντίθετα με όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, ότι η διάκριση Αριστεράς – Δεξιάς είναι… ξεπερασμένη. Ντεμοντέ!

Η διάκριση γι’ αυτούς είναι μία: μεταρρυθμιστές και λαϊκιστές. Τι κι αν η μεταρρύθμιση που προτείνουν είναι νεοφιλελέ. Αυτή είναι η «πρόοδος». Ενώ η Αριστερά είναι η «συντήρηση». Η κεντρο-αριστερά, λένε, είναι η παγίδα που στήνει ο ΣΥΡΙΖΑ στον «κεντρώο χώρο»!

Η ιδέα αυτή ταιριάζει και με την «αναθεωρητική ματιά της ιστορίας», που είναι τελευταία της μόδας (σαν τον τέντζερη με το καπάκι). Εξάλλου, πώς θα είχε προοδεύσει η χώρα, αν δεν προηγείτο η χούντα; Ελα ντε…