ΤΖΟΚΕΡ…21 Οκτωβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 2:02 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 2:03 μμ


Δεν μας φτάνουν τα καθαρά δικά μας για να διχαζόμαστε στη δημόσια σφαίρα, προκύπτουν συχνά και εξωγενείς παράγοντες για να εκφραστούν με ένταση διαφορετικές απόψεις τόσο από θεσμικά χείλη όσο και από τους απλούς χρήστες των μέσων κοινωνική δικτύωσης. Αυτή τη φορά η ταινία JOKER…

Του Δημήτρη Στεμπίλη

Τη συζήτηση για την πολύ σκληρή ταινία που πρωταγωνιστεί ο εξαιρετικός Χοακίν Φίνιξ δεν απασχόλησε το καθαυτό περιεχόμενό της, αλλά ένα συμβάν που συνέβη την Κυριακή 20 Οκτωβρίου σε κινηματογράφου κεντρικής λεωφόρου του κέντρου της Αθήνας. Αφορμή η καταγγελία για την παρουσία ανηλίκων κάτω των 16 ετών στην αίθουσα και η επέμβαση ανδρών της ΕΛΑΣ για να επιληφθούν του ζητήματος.

Οι λεπτομέρειες του συμβάντος είναι επιεικώς κωμικοτραγικές, αλλά ταυτόχρονα ανησυχητικές. Σύμφωνα με την αστυνομία η καταγγελία έγινε από δύο υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο διέταξε έρευνα, με την υπουργό να παρουσιάζεται οργισμένη τα μέσα ενημέρωσης ανάλογα με την «πολιτική τους προτίμηση» να χρωματίζουν τους υπευθύνους.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδωσαν τη δική τους διάσταση με εξαιρετικά μοντάζ και σκωπτικά σχόλια, όπως η «ανάσυρση» του νόμου 4000 τεντιμποϊσμού και άλλα πολλά. Εκτός όμως από την κωμική αποτύπωση του γεγονότος ξεκίνησε και οι εκατέρωθεν βολές.

Το περιστατικό, ωστόσο, ανέδειξε και μια διάσταση που αξίζει σχολιασμού. Στις μέρες της ελεύθερης πρόσβασης στο ίντερνετ μήπως είναι υπερβολική αυτή η αντίδραση των αρχών;

Γνώμη μας είναι ότι θα πρέπει να υπάρχουν κανόνες, όπως η σήμανση στους τηλεοπτικούς δέκτες και η εφαρμογή των κανόνων από τους ιδιοκτήτες των σινεμά για το θέμα της καταλληλότητας ηλικίας εισόδου ή της χρήσης αλκοόλ σε καταστήματα εστίασης.

Από την άλλη πλευρά η τυπολατρική συμπεριφορά των αρχών – καλό θα ήταν οι αστυνομικοί να δουν την ταινία-, που ακυρώνει τελικά τη δράση της, επιβάλλει μια πιο ορθολογική και σύμφωνα με την εποχή αντιμετώπιση τέτοιων γεγονότων.

Γιατί διαφορετικά, οδηγούμαστε σε καταστάσεις που αν περιλαμβάνονταν στο σενάριο της ταινίας, τα εμμονικά γέλια του πρωταγωνιστή θα είχαν αυτό ως αιτία και όχι την ψυχική του διαταραχή…

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

Χρυσοχοΐδης: Θα δω το «Τζόκερ» με τον 15χρονο γιο μου