Ελίνα Ακριτίδου: Έχω δουλέψει με συνάδελφο που ερχόταν στο γύρισμα με λιγδωμένα μαλλιά19 Νοεμβρίου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 6:36 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 6:36 μμ


Η πρωταγωνίστρια της πετυχημένης σειράς του Alpha «Τατουάζ», Ελίνα Ακριτίδου, εξηγεί πώς είπε το «ναι» και επέστρεψε στην τηλεόραση, μιλά για την κριτική κάποιων για τους ηθοποιούς των καθημερινών σειρών, περιγράφει πώς κατάφερε να παντρευτεί κάτω από τη μύτη των δημοσιογράφων και εξηγεί γιατί δεν έχει δημοσιευθεί ποτέ φωτογραφία με τον άντρα της, παρόλο που είναι μαζί 19 χρόνια.

Συνέντευξη στον Γιάννη Πουλόπουλο – [email protected]

Τα τελευταία χρόνια είναι πολύ επιλεκτικές οι τηλεοπτικές σου εμφανίσεις. Τι σε έκανε να πεις «ναι» στο «Τατουάζ»;

Το τιμ που υπογράφει το «Τατουάζ» κάνει μεγάλες επιτυχίες. Αυτό δείχνει ότι είναι ομάδα που δουλεύει σωστά, δεν επαναπαύεται στις δάφνες της και συνεχώς προσπαθεί για το καλύτερο. Ολα αυτά με έκαναν να θέλω να είμαι κι εγώ μέλος αυτής της ομάδας.

Τα προηγούμενα χρόνια οι ηθοποιοί που έπαιζαν σε καθημερινές σειρές αντιμετωπίζονταν με δυσπιστία από κάποιους συναδέλφους τους. Αντιμετώπισες τέτοια συμπεριφορά;

Εχω πάρει το αίμα μου πίσω με όλους αυτούς που κατέκριναν τους ηθοποιούς που έπαιζαν σε καθημερινές σειρές! Εχω δει συνάδελφο που σνόμπαρε όλους εμάς και καθόταν δίπλα μου στο θέατρο και έλεγε «δεν μπορώ να καταλάβω πώς παίζουν στα καθημερινά» να παρακαλάει για ένα ρολάκι! Είναι αλήθεια ότι δέχτηκα πολλά τέτοια σχόλια, ειδικά στην αρχή, αλλά δεν με επηρέασαν ποτέ! Παρόλο που κάποιοι μου έκλεισαν πόρτες, εκ των υστέρων διαπιστώνω ότι καλώς έγινε έτσι, γιατί, για να συνεργαστείς με έναν άνθρωπο, πρέπει να το επιθυμούν και οι δύο. Μου έχει πει σκηνοθέτης: «Πολύ θα ήθελα να σε πάρω σε παράσταση στο Εθνικό, αλλά δεν συνεργάζομαι με ηθοποιούς της τηλεόρασης». Και μετά ο ίδιος άνθρωπος σκηνοθέτησε στην τηλεόραση ριάλιτι του χειρίστου είδους.

Για κάποια χρόνια είχες αποφασίσει να μην παίζεις σε σίριαλ. Ήταν δύσκολο να επιστρέψεις;

Η αλήθεια είναι ότι δεν σταμάτησαν να μου κάνουν προτάσεις. Δεν μου ζητούσαν να παίξω σε σίριαλ, όταν δεν γίνονταν πια σειρές. Αυτό που επίσης μου έχει συμβεί -κι εκεί δυσκολεύτηκα λίγο- είναι να με αποκλείσουν από ένα κανάλι, επειδή είχα πάει στο απέναντι και είχαν θυμώσει μαζί μου, επειδή θεωρούσαν ότι τους εγκατέλειψα!

Εχει τύχει να δουλέψεις σε σίριαλ και να μην πληρωθείς;

Ναι, μου έχει συμβεί δύο φορές! Αλλά δεν απευθύνθηκα σε δικηγόρο για να διεκδικήσω τα χρήματά μου, ούτε αντέδρασα κάπως αλλιώς. Επειδή είμαι πολλά χρόνια σε αυτή τη δουλειά και με τους περισσότερους έχω ξανασυνεργαστεί, ξέρω ότι δεν έγινε κάτι με δόλο. Οπως κι εγώ θα μπορούσα να ανοίξω μια επιχείρηση και, αν πέσω έξω, το ίδιο συνέβη και σε αυτούς. Δεν μου αρέσει όμως να «κλαίγομαι». Είμαι από τα 18 μου στην τηλεόραση, έχω πάρει πολύ καλά χρήματα από τη δουλειά μου, έχω ικανοποιήσει τη ματαιοδοξία μου, οπότε δεν έχω λόγο να παραπονεθώ.

Ο Νίκος Φώσκολος, με τον οποίο δούλευες επί σειρά ετών, είχε φήμη δύσκολου συνεργάτη. Ηταν όντως έτσι;

Ο Νίκος Φώσκολος ήταν μεγάλος δάσκαλος, πολύ δίκαιος και ο τέλειος επαγγελματίας. Θυμάμαι χαρακτηριστικά, σε μια από τις πρώτες μας συνεργασίες, είχα να γυρίσω μια σκηνή με έναν πολύ σπουδαίο ηθοποιό. Είμαι διαβασμένη, σε αντίθεση με εκείνον, που δεν έχει μάθει τα λόγια του και με απαξιώνει. Μας ειδοποιεί ο κ. Φώσκολος ότι το γύρισμα διακόπτεται και ζητά να μιλήσει με τον συνάδελφό μου. Του εξηγεί ότι δεν έχει σημασία αν είμαι 18 χρόνων κι αν είμαι ακόμα στη σχολή και ότι πρέπει να με σέβεται. Αμέσως μετά μας κάλεσε και τους δύο, τον υποχρέωσε να μου ζητήσει συγνώμη για τη συμπεριφορά του, και του έδωσε ένα τέταρτο για να μελετήσει, για να κάνουμε πρώτα την πρόβα και μετά το γύρισμα. Στη συνέχεια ζήτησε από την παραγωγή να του κάνει επίπληξη για τη συμπεριφορά του. Αυτά δεν γίνονται πια. Στο παρελθόν, όσοι ασχολούνταν με την τηλεόραση γνώριζαν το αντικείμενο. Αυτό που μπορώ να πω για τον Νίκο Φώσκολο είναι ότι με δίδαξε πώς να είμαι επαγγελματίας. Είναι πράγματα που προσπαθώ να εξηγήσω τώρα σε νέα παιδιά και δεν τα καταλαβαίνουν. Οταν ένας ηθοποιός πήγαινε στο γύρισμα ήταν αυτονόητο ότι θα είχε μαζί του σε μια τσάντα εσώρουχα σε όλα τα χρώματα και καλσόν, γιατί δεν είναι υποχρεωμένος ο στιλίστας να έχει μαζί του τα πάντα. Είναι αυτονόητο ότι, όταν πας στο γύρισμα, πρέπει να είσαι διαβασμένος και καθαρός, αλλά δυστυχώς αυτό δεν το σέβονται όλοι οι συνάδελφοι.

Εχεις δουλέψει με ηθοποιό που ήρθε στο γύρισμα άπλυτος;

Φυσικά. Εχω συνεργαστεί με συνάδελφο που ερχόταν στο γύρισμα με λιγδωμένα μαλλιά και απαιτούσε να του κάνουν και πιστολάκι! Ε, εκεί έρχεσαι και λες ότι ο άλλος δεν είναι επαγγελματίας, γιατί για μένα δεν αρκεί ο ηθοποιός να βάζει μόνο το ταλέντο του.

Ο Πάνος Κοκκινόπουλος, μιλώντας για το «Τατουάζ», είπε ότι του θυμίζει «Οικογενειακές ιστορίες», γιατί οι ηθοποιοί βγάζουν 25 σελίδες τη μέρα και δεν προλαβαίνουν να ασχοληθούν με το ερμηνευτικό κομμάτι.

Ο καθένας κρίνεται εκ του αποτελέσματος. Εχω βαρεθεί την κακία του Ελληνα που, όταν κάτι πηγαίνει καλά, σπεύδει να το κακολογήσει. Ο Πάνος Κοκκινόπουλος είναι εξαιρετικός σκηνοθέτης και θα ήθελα πολύ να συνεργαστώ μαζί του. Αλλά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί, αν δω ένα κακό επεισόδιο μιας σειράς του, να πρέπει να βγω και να το πω. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι η δουλειά τους να κρίνουν. Δεν χρειάζεται να κάνουμε όλοι τα πάντα.

Παρόλο που είστε με τον άντρα σας 19 χρόνια μαζί, δεν υπάρχει δημοσιευθεί ούτε μία κοινή σας φωτογραφία.

Δεν έχω παράπονο. Οι δημοσιογράφοι έχουν σεβαστεί ότι δεν θέλω να δημοσιοποιώ την προσωπική μου ζωή. Με τον σύζυγό μου κάνουμε άλλες δουλειές, εκείνος είναι οικονομολόγος, εγώ ηθοποιός, οπότε δεν μπαίνει ο ένας στα χωράφια του άλλου. Ακόμα κι όταν έμεινα έγκυος και επρόκειτο να γεννήσω, επικοινώνησαν δημοσιογράφοι με το Mega, που συνεργαζόμουν τότε γιατί ήμουν στην «Απαγορευμένη αγάπη», και όταν τους μετέφεραν ότι δεν θα ήθελα να υπάρχουν κάμερες και φωτογράφοι έξω από το μαιευτήριο, το κατάλαβαν και δεν με ενόχλησαν.

Πώς καταφέρατε και κρατήσατε ακόμα και τον γάμο σας μυστικό;

Με τον άντρα μου παντρευτήκαμε με πολιτικό γάμο στον Δήμο Αθηναίων. Εγώ τότε ήμουν έγκυος στο δεύτερο παιδί μου και σε πέντε μέρες θα γεννούσα. Την ίδια μέρα συμπτωματικά παντρευόταν και ένας δημοσιογράφος του Star και είχαν μαζευτεί ρεπόρτερ. Με πιάνουν λοιπόν και με ρωτάνε: «Τι δουλειά έχετε εσείς εδώ;» και τους απαντώ: «Παντρεύεται η Αννα Μιχαήλου», που ήταν η κουμπάρα μου. «Παντρεύεται η Μιχαήλου; Ποιον παντρεύεται;» με ρωτάνε και τους δείχνω τον άντρα μου. (γελάει). Στην αναγγελία γάμου χρησιμοποίησα το κανονικό μου όνομα, που είναι Ελένη, οπότε παντρεύτηκα και δεν το πήρε χαμπάρι κανείς!

Θρησκευτικός γάμος έγινε ποτέ;

Οχι. Δεν με αφορά καθόλου ο γάμος. Και τον πολιτικό τον κάναμε γιατί μας διευκόλυνε σε κάποια πρακτικά ζητήματα.

Τα παιδιά σου έχουν κληρονομήσει το ταλέντο σου;

Και τα τρία παιδιά μου έχουν καλλιτεχνικές τάσεις. Ο μικρός μου γιος, που είναι 9 ετών, ζωγραφίζει πολύ καλά και ασχολείται με τη μουσική, όπως επίσης και ο μεσαίος μου, που είναι 12 και αγαπάει πολύ και την υποκριτική. Στη μεγάλη μου κόρη, που είναι 16, αρέσει πολύ η σκηνοθεσία.

Θα ήθελες να ακολουθήσουν τα βήματά σου;

Δεν το έχω σκεφτεί. Θα ήθελα να ακολουθήσουν όποιο δρόμο εκείνα επιλέξουν στη ζωή τους, αρκεί να το αγαπάνε. Επειδή έχουν βιώσει και τις δυσκολίες αλλά έχουν ακούσει και τα παράπονά μου, πιστεύω ότι δεν θα ήθελαν να γίνουν ηθοποιοί. Αλλά και πάλι, αν αυτό είναι που θέλουν να κάνουν στη ζωή τους, θα είμαι δίπλα τους για να τα ενθαρρύνω.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Τάκης Ζαχαράτος: Εξομολογείται γιατί έκανε ψεύτικη απόπερια αυτοκτονίας στο στρατό