Συνταγές μαγειρικής για καλό σκοπό



16 Μαΐου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 3:01 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 3:27 μμ

Ο Γιώργος Ευγενειάδης είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση ανθρώπου που μέσα από τη διαδικασία της μαγειρικής και της ζαχαροπλαστικής μαθαίνει σε παιδιά με ειδικές ανάγκες να είναι αυτόνομα και λειτουργικά. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια αναδεικνύει τη δουλειά των μαθητών του στο blog του evgegeorge.weebly.com, το οποίο και «τρέχει» μαζί τους!

Φωτογραφία: Καλλιόπη Ζουρνατζίδου

Είναι Πιστοποιημένος Εκπαιδευτής Ενηλίκων, γνωρίζει την ελληνική νοηματική γλώσσα και τη γραφή braιlle για άτομα με προβλήματα όρασης, ενώ στον ελεύθερό του χρόνο τού αρέσει να χορεύει Lindy hop. Κατάγεται από τις Σέρρες, αλλά ζει και εργάζεται στην πρωτεύουσα εδώ και τρία χρόνια, με τη φετινή χρονιά να τον βρίσκει στο δημόσιο σχολείο του Νέου Ηρακλείου Αττικής, όπου παρασκευάζει (και φωτογραφίζει) με τη βοήθεια των μαθητών του συνταγές όπως οι παρακάτω.

Της Κατερίνας Γιοσμά / [email protected] 

 

Μανιταρόσουπα Βελουτέ
Ιδανικό όταν αισθανόμαστε μικρή αδιαθεσία

2 ΜΕΡΙΔΕΣ
Υλικά

400 γρ. μανιτάρια πλευρώτους (περίπου μια συσκευασία)
2 μεσαία κρεμμύδια μικρά
1 κουτί συμπυκνωμένο γάλα
Μια κούπα ζεστό νερό
Δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Ένα κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά
Μισό κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
Αλάτι – Πιπέρι

Εκτέλεση
Κόβουμε σε μικρά κομματάκια τα μανιτάρια και τα κρεμμύδια. Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό, προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα αφήνουμε να μαραθούν για περίπου 5 λεπτά. Ανακατεύουμε συνεχώς με μία κουτάλα. Ρίχνουμε το γάλα, το νερό και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τον κουρκουμά, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να σιγοβράσει για 15 λεπτά. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και πολτοποιούμε τη σούπα με το blender χειρός. Σερβίρουμε με κρουτόν ψωμιού, παπαρονόσπορο και λίγες σταγόνες ελαιολάδου.

 

Εύκολη «τάρτα» με κουνουπίδι, τζίντζερ & ψωμί του τοστ
Εύκολη όταν έχουμε καλεσμένους και πάρτι

ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΑΨΙ
Υλικά

10 φέτες ψωμί του τοστ
10 αυγά
1 κουνουπίδι
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κουταλιά της σούπας σκόνη τζίντζερ
2 φλυτζάνια του τσαγιού τριμμένο κίτρινο τυρί
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Εκτέλεση
Κόβουμε το κουνουπίδι με τα χέρια σε μικρές τουφίτσες και το βράζουμε για 5 λεπτά μαζί μ’ ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Το στραγγίζουμε στο στραγγιστήρι από τα μακαρόνια. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι σε μικρές ροδέλες. Σ’ ένα βαθύ μπολ σπάμε όλα τα αυγά και τα ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη. Ρίχνουμε μέσα στο μείγμα αυγών το κρεμμύδι, το τζίντζερ, το αλάτι και το βρασμένο κουνουπίδι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Σ’ ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί απλώνουμε μια λαδόκολλα και αραδιάζουμε τις φέτες του τοστ με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύψουμε όλο τον πάτο του ταψιού. Ρίχνουμε το μείγμα πάνω από τις φέτες του τοστ και το καλύπτουμε με το τριμμένο τυρί. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για μισή ώρα.

Μπαστουνάκια σφολιάτας για καλό σκοπό!

Παράλληλα με τα καθημερινά εκπαιδευτικά του καθήκοντα, το “Special Sticks” ήταν ένα project που έτρεχε στο μυαλό του Γιώργου περίπου 2 χρόνια. Τα συγκεκριμένα μπαστουνάκια σφολιάτας υλοποιήθηκαν με τη βοήθεια και άλλων σχολικών μονάδων, μη ειδικής εκπαίδευσης, με τη ζήτηση του προϊόντος να είναι εξαιρετικά μεγάλη! Τα έσοδα από τις πωλήσεις θα διατεθούν για την ανάπτυξη εξοπλισμού στα εργαστήριο μαγειρικής στο οποίο διδάσκει ο ίδιος.

Δημοσιεύθηκε στο τεύχος 49 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 13/5