Αγορές VS κοινωνία12 Μαρτίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 4:38 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 4:38 μμ


Ερώτημα: Είναι αποδεκτό 28 άτομα, σύμφωνα με την αξιόπιστη Oxfam, να έχουν περιουσιακά στοιχεία όσο ο μισός φτωχότερος πλανήτης, δηλαδή τα 3,6 δισεκατομμύρια; Σε αυτή την πραγματικότητα, όπου βιάζεται βάναυσα κάθε κανόνας στοιχειώδους λογικής, οι λίγοι παντοδύναμοι γίνονται ακόμα πιο δυνατοί και οι κοινωνίες των πολλών πετάγονται κυριολεκτικά στο περιθώριο και στον βωμό της υπερσυγκέντρωσης πλούτου. Οπου τους κανόνες της δημοκρατίας καθορίζουν, δυστυχώς, ελάχιστοι, η μελλοντική ύπαρξη του πλανήτη είναι ζητούμενο (κλιματική αλλαγή) και οι αναγκαστικές ογκώδεις μετακινήσεις πληθυσμών (κλίμα, φτώχεια) για μια θέση στον ήλιο της ευημερούσας Δύσης τροφοδοτούν με μαθηματική ακρίβεια την παγκόσμια ακροδεξιά, την ίδια ώρα που αδιαφορούν για το κοινωνικό κράτος και κανείς δεν μπορεί να μας διαβεβαιώσει αν η πορεία αυτή είναι αναστρέψιμη.

ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ*

Μέσα σε αυτή τη ζοφερή συγκυρία, κόντρα σε μια ολιγάριθμη ελίτ διεφθαρμένων μόνιμων ιδιοκτητών της εξουσίας, η μικρή Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων άλλαξε σελίδα τον Γενάρη του 2015. Η νέα κυβέρνηση και ο νεαρός πρωθυπουργός ούτε στα πιο μαύρα, σκοτεινά όνειρά τους μπορούσαν να φανταστούν ποια ακριβώς χώρα παραλάμβαναν. Εχουμε και λέμε: ανεργία στο 27,5%, δημόσιο χρέος 325 δισ., όλοι οι πολίτες είχαν ήδη χάσει το 1/4 της περιουσίας τους, πάνω από 300.000 νέοι είχαν μεταναστεύσει για δουλειά, το ασφαλιστικό βρισκόταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης, ταμεία άδεια, ενώ από την έγκυρη γερμανική εφημερίδα «Die Welt» μαθαίναμε για οικονομικούς παραδείσους, για εξωχώριες εταιρείες, για παράγωγα, για πρόθυμες τράπεζες του εξωτερικού στις οποίες είχαν ήδη κάνει φτερά πάνω από 600 δισ. ευρώ. Ολα αυτά νομοθετημένα με αριστοτεχνικό τρόπο.

Οι υπερβάσεις των Ολυμπιακών Αγώνων, η περίεργη δραστηριότητα της τότε Αγροτικής Τράπεζας, η Siemens, τα εξοπλιστικά, η Novartis, το ΚΕΕΛΠΝΟ, το «Ντυνάν», οι παντοδύναμοι καναλάρχες που θεωρούσαν υποχείρια τους τότε υπουργούς και μιλούσαν μόνο με τον εκάστοτε πρωθυπουργό, κόμματα που ακόμα χρωστάνε 0,5 δισ. ευρώ και ένας Σόιμπλε που μας έδινε 50 δισ. για τις πρώτες ανάγκες μας και ήθελε διακαώς να μας πετάξει έξω από την Ευρωζώνη και την ΕΕ συνέθεταν την πραγματική εικόνα της τότε διακυβέρνησης και λύνουν όλες τις απορίες για όσους ακόμα δεν κατάλαβαν πώς χρεοκόπησε η χώρα.

Παρά τα λάθη, τις παραλείψεις, την άγνοια κινδύνου, την απειρία και ό,τι άλλο αρνητικό συνόδευσε τότε τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης, ο απολογισμός του κυβερνητικού έργου έπειτα από δέκα χρόνια μνημονίων και τέσσερα διακυβέρνησης είναι σαφώς θετικός:

Η συγκεκριμένη κυβέρνηση έκλεισε οριστικά τον κύκλο των μνημονίων τον Αύγουστο του 2018.

Διέσωσε την κοινωνία από τα χειρότερα και άρχισε να την ανακουφίζει αργά αλλά σταθερά – νομοθέτησε και τις έντεκα δεσμεύσεις στις οποίες προχώρησε έδωσε ο πρωθυπουργός στο Βελλίδιο.

Πέτυχε τις καλύτερες επιδόσεις της δεκαετίας σε όλα τα μέτωπα της οικονομίας: το δεκαετές, από 39% τον Φεβρουάριο του 2012, στο 4,8% σήμερα, έξοδος στις αγορές ύστερα από εννιά χρόνια, ενώ και οι τρεις οίκοι αξιολόγησης, με πιο νωπό τον αυστηρό οίκο Moody’s, αναβάθμισαν την ελληνική οικονομία.

Σήμερα έχει την καλύτερη δυνατή σχέση με τους εταίρους στην Ευρώπη.
Εκλεισε την πληγή της τηλεοπτικής αυθαιρεσίας πολλών δεκαετιών.

Κράτησε το σύνολο των στελεχών της μακριά από τον εκμαυλισμό των μιντιαρχών και της οικονομικής ολιγαρχίας.

Εκλεισε μια διακρατική διαφορά τριάντα χρόνων με τη γειτονική Βόρεια Μακεδονία χωρίς πόλεμο.

Εχουν εξασφαλίσει αυτή η κυβέρνηση και αυτός ο πρωθυπουργός, πέρα από την επίσημη υποψηφιότητα για Νόμπελ Ειρήνης, και την παγκόσμια αναγνώριση.

Παρ’ όλα αυτά, είναι σταθερά στο στόχαστρο οικονομικών παραγόντων, αναξιόπιστων δημοσκόπων, ασύδοτων και σε διατεταγμένη υπηρεσία δημοσιογράφων, σε μια επιχείρηση επικοινωνιακής εξαπάτησης και του πιο χυδαίου, επιθετικού ρεβανσισμού. Ας είναι… Η δύναμη της αλήθειας ήταν, είναι και θα είναι πάντα ανίκητη.

* Γιατρός, πρώην Βουλευτής

Δημοσιεύτηκε στα «Ιδεογράμματα» της Νέας Σελίδας το Σάββατο 9/03/2019