Επένδυση στον άνθρωπο13 Μαρτίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 4:59 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 4:59 μμ


Ανατρέχοντας στο πρόσφατο παρελθόν της αγροτικής πολιτικής το διάστημα 1980-1990, η οποία είχε σκοπό την ανάπτυξη της υπαίθρου, διαπιστώσαμε ότι τόσο η παραγωγή όσο και η απόσυρση προϊόντων, καθώς και οι επιδοτήσεις δεν οδήγησαν πουθενά. Στις αρχές του 2000 και με την αλλαγή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) διαπιστώνουμε μια σημαντική αλλαγή: επιδοτήσεις που αφορούν στην έκταση και όχι στην παραγωγή! Αυτό το μοντέλο, όπως φαίνεται, επίσης δεν οδήγησε πουθενά, έχοντας αποτέλεσμα την αποτυχία των επιδοτήσεων.

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΑΪΟΠΟΥΛΟΥ*

Η χώρα μας πέρασε και συνεχίζει να περνά μια οικονομική κρίση, στο πλαίσιο της οποίας οι κοινωνικές ομάδες αλλά και οι κοινωνικές δομές έχουν θιχτεί σε μεγάλο βαθμό, κυρίως οικονομικά. Για την επανένταξή μας σε τροχιά ανάπτυξης οι κλάδοι στους οποίους πρέπει να δώσουμε μεγάλη σημασία είναι οι εξής: ο πρωτογενής τομέας και ο τουρισμός.

Οσον αφορά στον πρωτογενή τομέα, πάνω στον οποίο δραστηριοποιούμαι τριάντα έτη, πιστεύω στη συνεργασία και στη στήριξη πολιτείας – συλλογικών σχημάτων. Ο σχεδιασμός της παραγωγής, ο τρόπος προώθησης στις αγορές, η πλήρης συνεργασία παραγωγών και μεταποιητών αποτελούν βασικά στοιχεία τα οποία η πολιτεία πρέπει να νομοθετήσει και κατόπιν να ελέγξει. Η επερχόμενη ΚΑΠ καλό θα ήταν να έχει στόχο την ανάπτυξη της εκμετάλλευσης. Δεν υπάρχει κάποιο όφελος να βλέπουμε την επιδότηση ως το βασικό αγροτικό μας εισόδημα.

Για τη μείωση του κόστους παραγωγής, την αύξηση της απόδοσης είτε φυτικών είτε ζωικών προϊόντων, καθώς και για την προστασία του περιβάλλοντος οφείλουμε να εντάξουμε την τεχνολογία στην παραγωγή. Σε μια χώρα πρέπει να υπάρχουν θεσμοί πάντα προς όφελος της κοινωνίας, οι οποίοι πρέπει όμως και να λειτουργούν. Χωρίς τους θεσμούς δεν υπάρχει ούτε δημοκρατία ούτε ανάπτυξη. Και, ευτυχώς ή δυστυχώς, για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα χρειαζόμαστε την τραπεζική στήριξη, η οποία δεν υφίσταται αυτή τη στιγμή. Μια τραπεζική στήριξη με χαμηλά επιτόκια δανεισμού, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη.

Ασφαλιστικό & Φορολογικό: Είναι απαράδεκτο να τιμωρούμε εκείνον ο οποίος παράγει. Αντιθέτως, πρέπει να θέσουμε διαφορετικές βάσεις για όποιον παράγει πλούτο, τον οποίο αναμφισβήτητα χρειαζόμαστε. Στηρίζουμε τη δημιουργία συλλογικών σχημάτων (συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών). Τρόποι ενίσχυσης; Ελάφρυνση φορολογίας και συνδεδεμένες ενισχύσεις. Οσον αφορά δε στο συγκεκριμένο θέμα, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τις παράνομες συναλλαγές μεταξύ παραγωγών και προμηθευτών. Ας καταπολεμηθεί επιτέλους το «άτυπο» αυτό καθεστώς, καθώς δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στον υγιή ανταγωνισμό με άμεσο αντίκτυπο στην κοινωνία μας.

Εκπαίδευση: Ενημέρωση των μαθητών σχετικά με τον πρωτογενή τομέα και όχι εκπαίδευση σχετικά με την εισαγωγή τους στον δημόσιο τομέα. Οφείλουμε να διαμορφώσουμε ανθρώπους με συνείδηση ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της κοινωνίας. Για παράδειγμα, η ψήφιση στην ΕΕ από μια μικρή μερίδα πολιτικών μας η παραγωγή της φέτας να μπορεί να γίνεται και από αγελαδινό γάλα. Η αυθεντική, παραδοσιακή ελληνική φέτα παράγεται από πρόβειο γάλα και μικρότερη ποσότητα γίδινου γάλακτος. Ρωτάμε και μαθαίνουμε. Επιπλέον, ας μην αψηφούμε το θέμα της εκπαίδευσης των ήδη υπαρχόντων παραγωγών, πάντα προς όφελος της εκμετάλλευσής τους, των μονάδων τους και όχι προς όφελος μόνο των συμβούλων τους.

Ελληνικά προϊόντα: Στη χώρα μας πολλοί παράγουν ή και μεταποιούν προϊόντα (τυροκομικά, όσπρια, φρούτα, κρέας κ.ά.), παρουσιάζοντάς τα ως ελληνικά. Πόσα από αυτά είναι πραγματικά ελληνικά και πόσοι από εμάς πραγματικά το πιστεύουμε; Ρόλος όλων μας, ανεξαρτήτως θέσης, αλλά και της κοινωνίας γενικότερα είναι να επεμβαίνουμε ώστε να προστατεύουμε τη χώρα μας.

Πιστεύω ότι στην Ελλάδα μπορούμε να πετύχουμε πολλά, αρκεί να το πιστέψουμε και να αγωνιστούμε με συλλογικότητα και συνεργασία. Ολα γίνονται, αρκεί να επενδύσουμε στον παράγοντα άνθρωπο.

* Αγροτοκτηνοτρόφος, Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων και Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας

Δημοσιεύτηκε στα «Ιδεογράμματα» της Νέας Σελίδας το Σάββατο 9/03/2019