Η ανοικοδόμηση του κοινωνικού κράτους το μεγάλο στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ26 Νοεμβρίου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 8:16 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 8:16 μμ


Μια σειρά μέτρων από το 2015 και μετά, που προάγουν την κοινωνική δικαιοσύνη και ανάπτυξη, ανέδειξαν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ως τη μοναδική ικανή να αντιστρέψει την αχαλίνωτη διεύρυνση των ανισοτήτων, στην οποία Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, με τη δικαιολογία της κρίσης, καταδίκασαν τη χώρα μας, βυθίζοντάς τη στη φτώχεια και τη μιζέρια.

Της Γεωργίας Γεννιά*

Η δεύτερη κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ, από τον Σεπτέμβριο του 2015, χαρακτηρίστηκε από την προσπάθεια υλοποίησης της δύσκολης συμφωνίας με τους δανειστές και την ταυτόχρονη εφαρμογή ενός προγράμματος στήριξης των αδύναμων στρωμάτων. Οποιος προσπαθήσει να αποτιμήσει αυτό το εγχείρημα, κλείνοντας τ’ αυτιά στις παραμορφωτικές και απέλπιδες αντιπολιτευτικές ιαχές, δεν μπορεί παρά να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει επιτύχει τον στόχο της κατά υψηλό βαθμό, με μια σειρά μέτρων κοινωνικής πολιτικής για τη στήριξη των αδύναμων στρωμάτων, που υπέστησαν περισσότερο απ’ όλους τις δυσμενείς συνέπειες της εφαρμογής των μνημονίων.

Από το 2015 μέχρι σήμερα, χρόνο με τον χρόνο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει τις κοινωνικές δαπάνες, με επιστέγασμα το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019, που λαμβάνει επιπλέον μέτρα υπέρ των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Στα μέτρα αυτά, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται η χορήγηση στεγαστικού επιδόματος, η μετατροπή του εργασιακού καθεστώτος 3.000 εργαζομένων ορισμένου χρόνου σε αορίστου για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», η πρόσληψη 4.500 εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού σε θέσεις που τώρα καλύπτονται από ορισμένου χρόνου συμβάσεις, ο επαναπροσδιορισμός της επιδότησης ενοικίου με πιο στοχευμένα κριτήρια, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των νέων για να έχουν καλύτερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων με τη σταδιακή μείωση του συντελεστή φορολόγησης, η μείωση της φορολογίας των διανεμόμενων κερδών και η ενίσχυση της νησιωτικής Ελλάδας.

Το πρώτο νομοθέτημα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης ήρθε το 2015 και ήταν μια σειρά μέτρων ύψους 100 εκατ. ευρώ, στα οποία περιλαμβάνονταν η επιδότηση της σίτισης, η επιδότηση ενοικίου, καθώς και η δωρεάν επανασύνδεση και η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Από το 2017 εφαρμόστηκε πλήρως το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), ύψους 720 εκατ. ευρώ, ενώ υπήρξε εφάπαξ κοινωνική δαπάνη ύψους 1,40 δισ. ευρώ για το κοινωνικό μέρισμα και την επιστροφή εισφοράς προς τους συνταξιούχους. Το 2018 το ΚΕΑ, ύψους 760 εκατ. ευρώ, καλύπτει πλέον πάνω από 250.000 νοικοκυριά. Επίσης, 300 εκατ. ευρώ διατίθενται για την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας, 300 εκατ. ευρώ για την κάλυψη επιπλέον αναγκών σε υγεία, παιδεία και κοινωνική προστασία και 100 εκατ. ευρώ για την εξυπηρέτηση δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά αποκλιμακώνεται η ανεργία, με συνολική πτώση 7 εκατοστιαίων μονάδων, ενώ έχουν δημιουργηθεί 300.000 νέες θέσεις εργασίας. Το 2018 αυξάνονται κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2017 οι δαπάνες για προγράμματα απασχόλησης, με σκοπό τη μετατροπή εργαζομένων με «μπλοκάκι» σε μισθωτούς και για προγράμματα επιχορήγησης «πρώτης πρόσληψης» μισθωτού έως 35 ετών, ενώ ρυθμίζονται θέματα συλλογικών διαπραγματεύσεων και ομαδικών απολύσεων.

Στον τομέα της υγείας, το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) ολοκληρώνει τη μεγάλη τομή της κυβέρνησης, με την κάλυψη όλων των ανασφάλιστων συμπολιτών μας. Τα Κέντρα Υγείας και τα εργαστήριά τους αναβαθμίζονται και δημιουργούνται οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), που αποτελούν το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με το ΕΣΥ, με στόχο να έχουν όλοι οι πολίτες ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές.

Λαμβάνοντας όλα τα παραπάνω υπόψη, δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει το κοινωνικό έργο της κυβέρνησης και τη διαρκή στόχευσή της στις κοινωνικά ασθενέστερες ομάδες. Το σίγουρο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2015 και μετά κατάφερε να αποκρούσει τις ισοπεδωτικές απόψεις της λογικής «όλοι το ίδιο είναι» και συνεχίζει την προσπάθειά του να ανασυγκροτήσει το κοινωνικό κράτος και να ενισχύσει τα θεμελιώδη κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα των πολιτών.

* Βουλευτής Α΄ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσιεύθηκε στα ΙΔΕΟΓΡΑΜΜΑΤΑ στο φύλλο 77 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018