Είναι γιορτή, όπως τα Παναθήναια

3

Του Μπάμπη Μπαρμπουνάκη*

[email protected]

 

Η Θεσσαλονίκη καλωσορίζει την 82η ΔΕΘ. Είναι ένας θεσμός που έρχεται από πολύ μακριά, έχοντας μαρτυρίες και καταγραφές εκατοντάδων χρόνων πριν. Συγκεκριμένα, ο μοναχός Τιμαρίων από την Κωνσταντινούπολη επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη το 1200 μ.Χ. και, όπως περιγράφει, ήταν μια εμπορική πόλη που έσφυζε από ζωή. Διαχρονικά, λοιπόν, η Θεσσαλονίκη υπήρξε πόλη του υπαίθριου εμπορίου.

Ο Τιμαρίων όμως αναφέρεται με λεπτομέρεια και γλαφυρό τρόπο και στη γιορτή της Θεσσαλονίκης, την εμποροπανήγυρη με την επωνυμία Δημήτρια. Οπως σημειώνει στο βιβλίο του «Ενα ταξίδι από την Κωνσταντινούπολη στη Θεσσαλονίκη…» (εκδόσεις Ζήτρος): «Είναι μια γιορτή, όπως τα Παναθήναια στους Αθηναίους και τα Πανιώνια στους Μιλησίους. Και γίνεται για τους Μακεδόνες το πιο μεγάλο πανηγύρι, γιατί συγκεντρώνονται σ’ αυτό όχι μόνο οι ντόπιοι και από μια φυλή, αλλά απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας και από κάθε εθνότητα – Ελληνες από κάθε τόπο, διάφορες φυλές Βουλγάρων, από αυτούς που κατοικούν ανάμεσα στον Δούναβη και τη Νότια Ρωσία, Ιταλοί, Καμπανοί, Ισπανοί, Πορτογάλοι και Κέλτες, που ζουν πέρα από τις Αλπεις. Και για να μιλήσω συνοπτικά, οι ακτές του ωκεανού στέλνουν κόσμο στον Μάρτυρα (Αγιος Δημήτριος) για να προσκυνήσει και να ζητήσει την προστασία του. Τόσο πολύ έχει διαδοθεί η φήμη του στις περιοχές της Ευρώπης».

Ο Τιμαρίων αναφέρεται και στην τοποθεσία όπου γινόταν η μεγάλη αυτή γιορτή. Οι περιγραφές του μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι μάλλον πρόκειται για το σημείο της πόλης όπου πραγματοποιείται σήμερα η ΔΕΘ: «Ανέβηκα και κάθισα στον λόφο που βρίσκεται κοντά στο πανηγύρι και τα έβλεπα όλα με την ησυχία μου. Ετσι ήταν περίπου. Εμπορικές σκηνές τοποθετημένες αντικριστά και παράλληλα σε σειρές απλώνονταν σε μεγάλο μήκος και με την ανάμεσά τους απόσταση άφηναν στη μέση φαρδύ άνοιγμα για το πέρασμα του κόσμου. Αν όμως μου ζητάς να μάθεις και τι είχαν μέσα οι σκηνές, περίεργε φίλε μου, όταν αργότερα κατέβηκα από τον λόφο, θαύμαζα λογής λογής εμπορεύματα: υφάσματα και νήματα για άντρες και γυναίκες, όσα προέρχονται από τη Βοιωτία και την Πελοπόννησο κι όσα μεταφέρουν τα εμπορικά πλοία στους Ελληνες από την Ιταλία. Παρουσιάζουν πολλά και η Φοινίκη, η Αίγυπτος, η Ισπανία και οι Ηράκλειες Στήλες, που φιλοτεχνούν τα πιο όμορφα έπιπλα, αυτά όμως οι έμποροι τα φέρνουν κατευθείαν από τις χώρες τους στην παλαιά Μακεδονία και στη Θεσσαλονίκη».

Οι εκδηλώσεις στις αρχές Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ σηματοδοτούν την έναρξη όχι μόνο της οικονομικής, αλλά και της πολιτικής περιόδου για τη χώρα μας. Δεν είναι τυχαίο που οι πάντες, από τον εκάστοτε πρωθυπουργό έως όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, παρευρίσκονται και παρουσιάζουν τα μελλοντικά τους σχέδια και προγράμματα, εγκαινιάζοντας μια νέα σεζόν πολιτικής αντιπαράθεσης. Μπορούμε επίσης να τις αποκαλέσουμε και το ετήσιο «ταρακούνημα», μια και στην πατρίδα μας οι μέρες της ΔΕΘ λειτουργούν και απολογιστικά σε σχέση με τα πεπραγμένα της χρονιάς που φεύγει.

Δεν πρέπει, ωστόσο, να στεκόμαστε μόνο στη Θεσσαλονίκη και να ομφαλοσκοπούμε αποκλειστικά στα προβλήματά της, αλλά να αναφερόμαστε και στην ευρύτερη περιοχή. Η αναπτυξιακή της πορεία τον 20ό αιώνα ήταν εντυπωσιακή, ιδιαίτερα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το προσφυγικό στοιχείο ήταν ο βασικός μοχλός ανάπτυξης. Ο Γιώργος Ιωάννου δεν την ονομάζει τυχαία «πρωτεύουσα των προσφύγων». Παρόλο που ήταν βαριά λαβωμένη και ακρωτηριασμένη από το σημαντικό της κομμάτι, το εβραϊκό στοιχείο, που στη μακρόχρονη πορεία του την αναδείκνυε συνεχώς σε όλους τους τομείς.

Πριν από λίγες μέρες έγινε στην πόλη μας συνάντηση των 130 μεγαλύτερων επιχειρήσεων του νομού Θεσσαλονίκης, προβάλλοντας εμπεριστατωμένα το νέο αναπτυξιακό πλάνο της περιοχής. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, μας έδωσαν τη δυνατότητα για μια ακόμη φορά να ονειρευτούμε και να ελπίζουμε για ένα καλύτερο αύριο.

 

 

* Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας

 

Το παρόν κείμενο δημοσιεύτηκε στο ένθετο ΙΔΕΟΓΡΑΜΜΑΤΑ που κυκλοφορεί με την εφημερίδα «Νέα Σελίδα», 10/09/2017