Να πρυτανεύσει η λογική με… σχέδιο4 Μαρτίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 5:57 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 5:57 μμ


Η κρίση της κατοικίας αποτελεί σήμερα ένα από τα πιο κρίσιμα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα, άρρηκτα συνδεδεμένη με τη γενικότερη κρίση. Εκδηλώνεται μέσα από μια σειρά από φαινόμενα, όπως η ύπαρξη κατοικιών με υπερβολικά μεγάλη πυκνότητα ατόμων, οι εξώσεις, η αστεγία και η απώλεια της μοναδικής κατοικίας. Ενόψει της κατάθεσης νομοσχεδίου από την κυβέρνηση για τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς, θα επικεντρωθώ στην τελευταία περίπτωση, σύμφωνα με την οποία υπερχρεωμένα νοικοκυριά χάνουν την ιδιόκτητη κατοικία τους, διότι το ακίνητό τους κατάσχεται για οφειλές στο Δημόσιο ή σε τράπεζες.

Toυ Κώστα Μπαργιώτα*

Τα κόκκινα δάνεια αποτελούν σήμερα το 45% των συνολικών δανείων, την ώρα που σε άλλες χώρες που βρέθηκαν σε μνημόνιο (Πορτογαλία, Ιρλανδία) αυτά κινούνται στο 10%. Οι πλειστηριασμοί είναι η απόδειξη της ολοκληρωτικής ήττας της οικονομίας και της κοινωνίας. Υπονομεύουν την προοπτική της οικονομικής ανάπτυξης, δημιουργώντας οξυμμένα κοινωνικά προβλήματα.

Η σοβαρή κρίση που -ως αποτέλεσμα της καταστροφικής πολιτικής της ΝΔ της καραμανλικής περιόδου- έπληξε τη χώρα το 2009 άφησε το αποτύπωμά της και στο τραπεζικό σύστημα αλλά και στα κόκκινα δάνεια. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θέσπισε τον Ν. 3869/2010 που, σε συνδυασμό με τον Ν. 4224/2013, δημιούργησε ένα ολοκληρωμένο πλέγμα τόσο για την προστασία της πρώτης κατοικίας όσο και για τη διαδικασία ρύθμισης των οφειλών τους προς τις τράπεζες. Στα τέσσερα χρόνια της θητείας της, η κυβέρνηση δεν έπραξε απολύτως τίποτε για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, αφού εναπόθεσε τα πάντα στη γραφειοκρατία του εξωδικαστικού συμβιβασμού, ο οποίος δεν λειτούργησε ποτέ. Και το πρόβλημα διογκώθηκε εις βάρος της οικονομίας, των ελληνικών επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Σήμερα προχωρά σε απαράδεκτη κοροϊδία των δανειοληπτών, αφού ο νόμος που αναμένεται να κατατεθεί για τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς (όπως μαθαίνουμε) στην πράξη αντικαθιστά τον Ν. 3869 του ΠΑΣΟΚ µε ένα πλαίσιο που δεν προστατεύει την πρώτη κατοικία από τους πλειστηριασμούς. Γιατί, πέρα από τα πολλά επικίνδυνα σημεία που πρέπει να διευκρινιστούν, η ισχύς της προστασίας αποκλειστικά για το 2019 εξυπηρετεί µόνο τις προεκλογικές ανάγκες προστασίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Το Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση νόμου στη Βουλή στις 13/11/2018 για την αποτελεσματική προστασία των μικρών και μεσαίων δανειοληπτών. Η πρόταση αφορά στα μεσαία και λαϊκά στρώματα που σήμερα αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και εξαιρεί από την όποια προστασία τούς στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Ειδικότερα, προτείνουμε:

α) την παράταση του Ν. 3869/2010 για ένα ακόμη έτος ώστε οι υπερχρεωμένοι δανειολήπτες να αιτούνται τη ρύθμιση των οφειλών τους προς τα ειρηνοδικεία, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την προστασία της κατοικίας τους,

β) την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών εφόσον:

* η αντικειμενική αξία του ακινήτου δεν υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ,

* το ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα (αφού αφαιρεθούν φόροι και εισφορές) είναι έως 25.000 για τον έγγαμο, προσαυξημένο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, και 15.000 για τον άγαμο,

* η συνολική ακίνητη περιουσία της οικογένειας δεν υπερβαίνει τα 270.000 ευρώ (αντικειμενική αξία) και οι καταθέσεις της τα 15.000 ευρώ, ειδικά για πολύτεκνους και ανάπηρους τα όρια αυτά προσαυξάνονται κατά 10%,

* οι οφειλέτες κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης του πλειστηριασμού καταβάλλουν προς εξόφληση τουλάχιστον το 10% του εισοδήματός τους, εφόσον αυτό είναι ως 15.000 ευρώ ετησίως (και 20% για το υπερβάλλον εισόδημα). Για τους οφειλέτες με μηδενικό εισόδημα ή εισόδημα μέχρι το ποσό του επιδόματος ανεργίας παρέχεται δυνατότητα μηδενικών καταβολών.
Αναμένουμε το σχέδιο της κυβέρνησης. Ελπίζουμε αυτή τη φορά να πρυτανεύσει η λογική και να γίνει πράξη το προεκλογικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη».

* Βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, Υπεύθυνος του Τομέα Υγείας

Δημοσιεύτηκε στα «Ιδεογράμματα» της Νέας Σελίδας την Kυριακή 3/03/2019