Νησιωτική πολιτική: Προοπτικές και προκλήσεις

Μετατρέπουμε το μειονέκτημα της απομόνωσης σε πλεονέκτημα13 Ιανουαρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 12:31 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 4:24 μμ


  • Πρώτη δημοσίευση: 00:31 13/1 2019
  • Τελευταία ενημέρωση 23:46 13/1/2019

 

Η νησιωτική πολιτική της κυβέρνησης αυτής δεν είναι απλές εξαγγελίες. Είναι μια καθημερινή μάχη, ένας δύσκολος και συνεχής αγώνας για να μειώσουμε την απόσταση μεταξύ των γραφείων και των νησιών μας – μια απόσταση που οι νησιώτες βιώνουν με μια δύσκολη καθημερινότητα και με προβλήματα που για τους κατοίκους της ενδοχώρας οι λύσεις είναι συνήθως δεδομένες.

Toυ Νεκτάριου Σαντορινιού

Η ιδιαιτερότητα και ο πλούτος της χώρας μας είναι τα νησιά της. Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας ζουν, δραστηριοποιούνται και αναπτύσσονται μικρές ή μεγαλύτερες νησιωτικές κοινωνίες που προσπαθούν με χαμόγελο και αισιοδοξία να μετατρέψουν το μειονέκτημα της απομόνωσης σε πλεονέκτημα αντοχής και ελπίδας.

 Οι νησιώτες μας είναι περήφανοι, είναι επίμονοι, είναι εφευρετικοί, αφού για χρόνια έχουν μάθει να επιβιώνουν σε μικρούς τόπους με λίγα μέσα και σε αντίξοες συνθήκες.

Ο χειμώνας στα νησιά απέχει παρασάγγας από τις ειδυλλιακές εικόνες των διακοπών μας. Η υποχρέωση για συνεχή μετακίνηση ώστε να έχουν πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες ή αγαθά αλλά και η εξάρτηση από τη μεταφορά προμηθειών με το καράβι, τις μέρες που ο καιρός δεν είναι ευνοϊκός, αυτομάτως συγκαταλέγουν τα νησιά μας στις ευαίσθητες και υπό ειδική μέριμνα περιοχές της χώρας.

Οι λίγες δυνατότητες για ανάπτυξη παράλληλων οικονομικών δραστηριοτήτων, εκτός από την αλιεία και τον τουρισμό, καθιστούν τα νησιά μας πιο ευάλωτα στην ερήμωση. Ενώ η έλλειψη φυσικών πόρων, όπως το νερό, και οι δύσβατες ράχες τους επιβάλλουν την ενίσχυση των υποδομών από την πολιτεία.

Η εφαρμογή ουσιαστικών και μόνιμων νησιωτικών πολιτικών, που θέλουν να στηρίξουν τη δυνατότητα των νησιωτών να ζουν με αξιοπρέπεια και ευημερία, να βελτιώσουν τις υποδομές των νησιών και την καθημερινότητα των κατοίκων τους αλλά και να άρουν τις ανισότητες που βιώνουν, αποτέλεσε προτεραιότητα της κυβέρνησης αυτής και του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Μια προτεραιότητα που δεν έμεινε μόνο στο επίπεδο των εξαγγελιών, αλλά έγινε γρήγορα πράξη.

Το προηγούμενο έτος προσπαθήσαμε πολύ και σκληρά να σταματήσουμε την υφεσιακή πορεία που είχαν πάρει τα νησιά μας, αφού για χρόνια τα έργα βασικών νησιωτικών υποδομών απουσίαζαν από τον χάρτη και η νησιωτική οικονομία βυθιζόταν όλο και περισσότερο στο τέλμα, ενώ οι νησιωτικές κοινωνίες ένιωθαν έντονη τόσο την απομόνωση όσο και την εγκατάλειψη.

Εισαγάγαμε έναν μόνιμο και σταθερό θεσμό ενίσχυσης των νησιωτών και των επιχειρήσεων, το Μεταφορικό Ισοδύναμο, το οποίο στοχεύει στη δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης και στήριξης των ίδιων των νησιωτικών οικογενειών και των προϊόντων των τόπων τους. Κερδίσαμε οριστικά το στοίχημα της υδατικής αυτονομίας στην πλειονότητα των άνυδρων νησιών του Αιγαίου και φέραμε ξανά ποιοτικό και επαρκές νερό στα νησιά εκείνα που, ακόμη και την εποχή της τεχνολογικής εξέλιξης, αυτά περίμεναν υπομονετικά μια υδροφόρα για να καλυφθούν οι ανάγκες τους σε νερό.

Επιχορηγήσαμε με 102 εκατ. ευρώ, μέσω του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος, καθώς και με 79 εκατ. μέσω του «Φιλόδημος», έργα σημαντικής ενίσχυσης των υποδομών στα νησιά του Αιγαίου, σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, ακούγοντας τις ανάγκες τους και ανταποκρινόμενοι στα επίδικα.

Επιδοτήσαμε λιμενικά έργα και καλύψαμε τα κενά στον ακτοπλοϊκό χάρτη, έτσι ώστε τα μικρά και απομακρυσμένα νησιά να αισθάνονται ασφαλή και σε σύνδεση με την κεντρική Ελλάδα. Βάλαμε τα θεμέλια για μια βιώσιμη ανάπτυξη με επίκεντρο τον νησιώτη και τη διαφύλαξη των φυσικών πόρων των νησιών. Αλλά το πιο σημαντικό ήταν όταν ακούσαμε και ανταποκριθήκαμε στις καθημερινές ανάγκες των κατοίκων, όταν σκύψαμε πάνω σε προβλήματα όπως η απουσία δημόσιων δομών, η ενίσχυση σε ιατρικό και εκπαιδευτικό προσωπικό, οι δομές υγείας αλλά και η επιδότηση της παραγωγής πολιτισμού, διαφυλάσσοντας έθιμα των νησιών και ευνοώντας την ενασχόληση των νησιωτών με νέες τέχνες.

Το 2019 είναι θα είναι η χρονιά των θετικών τομών για τη νησιωτική Ελλάδα. Η καθολική εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου σε όλη τη νησιωτική επικράτεια, που ήδη έχει ξεκινήσει, αποτελεί ορόσημο για τις νησιωτικές πολιτικές και αναμένεται να δώσει ώθηση στην επιχειρηματικότητα και κίνητρα για παραμονή στα νησιά. Ακόμη, φέτος, μέσω αυτού του μέτρου θα επιδοτηθεί η διαφορά στην τιμή των καυσίμων και επιτέλους θα δούμε τα νησιά μας να είναι ανταγωνιστικά και τη νησιωτική οικογένεια ωφελημένη.

Η φετινή θα είναι επίσης η χρονιά που θα γίνει πράξη η αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για την ακτοπλοΐα, έτσι ώστε το δίκτυο δρομολογίων από και προς τα νησιά να καταστεί περισσότερο λειτουργικό και δίκαιο για τα νησιά. Επιπλέον, η επιδότηση πολυετών συμβάσεων για την εξυπηρέτηση των άγονων γραμμών είναι μια πολιτική που θα δώσει ώθηση στην κατασκευή νέων, τεχνολογικά εξελιγμένων πλοίων ώστε να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο η διασύνδεση των νησιών.

Η νησιωτική πολιτική της κυβέρνησης αυτής δεν είναι απλές εξαγγελίες. Είναι μια καθημερινή μάχη, ένας δύσκολος και συνεχής αγώνας για να μπορέσουμε να μειώσουμε την απόσταση μεταξύ των γραφείων και των νησιών μας – μια απόσταση που οι νησιώτες βιώνουν με μια δύσκολη καθημερινότητα και με προβλήματα που για τους κατοίκους της ενδοχώρας οι λύσεις είναι συνήθως δεδομένες.

Ο στόχος μας είναι η συνεργασία με τους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους φορείς των νησιών να φέρει ακόμη περισσότερες λύσεις και θετικές πολιτικές που θα πατούν πάνω στις πραγματικές ανάγκες. Γιατί πιστεύουμε ότι η νησιωτικότητα είναι πλεονέκτημα και όχι βάρος. Γιατί πιστεύουμε ότι τα νησιά μας αξίζουν μέλλον και όραμα.

Δημοσιεύτηκε στη Νέα Σελίδα την Κυριακή 13/1/2019