Οι δέκα προκλήσεις του 20199 Ιανουαρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 5:38 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 5:38 μμ


Οι εκλογές του 2019 ελπίζω ότι θα διαμορφώσουν μια νέα κατάσταση, με μια κανονική κυβέρνηση, με μια κανονική ενεργειακή πολιτική, σε μια κανονική -επίσης ελπίζω- Ευρώπη. Οι δέκα μεγάλες ενεργειακές προκλήσεις του 2019 είναι:

Του Γιάννη Μανιάτη*

1. Η διερεύνηση του σκανδάλου ΔΕΠΑ, με τα 126 εκατ. ευρώ που χρωστά η εταιρεία ELFE/Λαυρεντιάδη, ένα αδειανό επιχειρηματικό πουκάμισο χωρίς κανένα περιουσιακό στοιχείο, στη ΔΕΠΑ. Μέγα πολιτικό και ηθικό σκάνδαλο, που εμπλέκει προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα και το μισό Υπουργικό του Συμβούλιο, με «ενδιάμεσο» δικό του άνθρωπο. Εντύπωση προκαλεί η ακινησία της προέδρου της Αρχής κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, που αγνοεί τις 13 επιστολές της ΔΕΠΑ, ενώ δεν έχει συντάξει πόρισμα για τον εισαγγελέα, παρά τις δημόσιες αναφορές σε πολιτικά πρόσωπα. Ανεξήγητη η σιωπή της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, στο απυρόβλητο ο φίλος των Αλέξη Τσίπρα και Νίκου Παππά. Δεν χαρακτηρίζει την υπόθεση ως «μείζονος δημοσίου συμφέροντος», παρά τις ποινικές διώξεις που έχουν ήδη ασκηθεί.

2. Για τη χρεοκοπία της ΔΕΗ, της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας, έχω τονίσει επανειλημμένα ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη. Η πολιτική ΣΥΡΙΖΑ 2015-2018 έχει κοστίσει ζημίες στην εταιρεία 7 δισ. ευρώ. Χαρακτηριστικά, το 2014 τα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων επισφαλειών ήταν 434 εκατ. ευρώ, ενώ το 2018, αντί για κέρδη, υπήρξαν ζημίες ύψους 454 εκατ. ευρώ.

3. Ο Eastmed, ο μεγαλύτερος υποθαλάσσιος αγωγός του κόσμου, μια επένδυση 7 δισ. ευρώ, έργο της περιόδου 2011-2014, που πολεμήθηκε λυσσαλέα από τον Αλέξη Τσίπρα. Ελπίζω οι πρόσφατες δηλώσεις του, ότι πρόκειται για «έργο ιστορικής σημασίας», να είναι ειλικρινείς και σύντομα να υπογραφεί η σχετική διακρατική συμφωνία.

4. Οι έρευνες υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης, με σύμπραξη ExxonMobil – Total – ΕΛΠΕ, οι οποίες στηρίζονται στον διεθνή διαγωνισμό μας του 2014 και καταψηφίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει άμεσα να έρθουν για κύρωση στη Βουλή. Η ολιγωρία της κυβέρνησης προκαλεί σπατάλη πολύτιμου εθνικού χρόνου και καθυστερήσεις στη γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας.

5. Ο τραγικός χειρισμός της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ – Κύπρου – Κρήτης – Αττικής, που εντάξαμε το 2013 στα συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα PCIs, ως EuroΑsia Interconnector, κινδυνεύει να αφήσει χωρίς ρεύμα την Κρήτη και την Κύπρο, καθώς και να προκαλέσει χρηματοδοτικές απώλειες 300 εκατ. ευρώ. Η καθυστέρηση κατά δύο χρόνια του καλωδίου Κρήτη – Αττική θα επιβαρύνει τους Ελληνες καταναλωτές με επιπλέον 800 εκατ. ευρώ με κίνδυνο μπλακάουτ στην Κρήτη.

6. Το «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» καθυστέρησε απαράδεκτα για τρία χρόνια, ενώ αποσύρθηκε η πρότασή μας του 2014 για ένταξη στο πακέτο Γιούνκερ επενδύσεων 1 δισ. ευρώ σε κατοικίες και δημόσια κτίρια, όπως έπραξαν άλλες χώρες. Αλλα τρία χρόνια χαμένα, με απώλεια άνω των 50.000 θέσεων εργασίας σε οικοδομή και κατασκευαστικό τομέα.

7. Πανηγυρίζουν οι λαθρέμποροι καυσίμων, αφού από τους 4.018 ελέγχους του 2014, μέσω των Κλιμακίων Ελέγχου Διακίνησης Καυσίμων, το 2017 έγιναν μόλις 748!

8. Κρατούν ανενεργό τον νόμο μας για το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών (Ν. 4162/2013), που θα μπορούσε σήμερα να εισπράττει 500 εκατ. ευρώ τον χρόνο από τα έσοδα ερευνών υδρογονανθράκων. Ταμείο που καταψήφισαν στη Βουλή και το οποίο, κατά το νορβηγικό πρότυπο, διασφαλίζει τις συντάξεις της σημερινής και όλων των επόμενων γενεών, με εκτιμώμενα έσοδα σε πλήρη ανάπτυξη της τάξης των 2-3 δισ. ευρώ τον χρόνο.

9. Καθυστερούν έως τρία χρόνια όλες τις έτοιμες δημόσιες ενεργειακές επενδύσεις, όπως, π.χ., την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της Ρεβυθούσας, καθυστέρηση της πρώτης φάσης ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων. Εχουμε να κάνουμε με απώλειες για την εθνική οικονομία άνω των 400 εκατ. ευρώ.

10. Καταστροφικός χειρισμός στο project των «έξυπνων μετρητών», που μειώνουν την κατανάλωση ρεύματος κατά 20%. Στάσιμος ο διαγωνισμός που προκηρύξαμε το 2014 για 170.000 κατοικίες με 80 εκατ. ευρώ. Τώρα ανακοινώνουν ανοήτως, χωρίς προετοιμασία, νέα προκήρυξη 1,5 δισ. ευρώ για 7.000.000 κατοικίες!

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών μπορεί να φέρει σε βάθος πενταετίας ενεργειακές επενδύσεις 50 δισ. ευρώ και δημιουργία 100.000 θέσεων εργασίας. Η χώρα χρειάζεται τώρα Προοδευτική Ανατροπή.

* Καθηγητής, Βουλευτής Αργολίδας του Κινήματος Αλλαγής, πρώην Υπουργός

Δημοσιεύτηκε στα «Ιδεογράμματα» της Νέας Σελίδας το Σάββατο 6/01/2019