Περιμένοντας τη δικαίωση…5 Νοεμβρίου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 3:54 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 3:55 μμ


Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία μιας δύσκολης και επίπονης διαδρομής στο ζήτημα της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών και του συγκεκριμένου προσδιορισμού αυτών των απαιτήσεων. Και για να είναι ξεκάθαρο για ποιες γερμανικές οφειλές μιλάμε, αυτές, σύμφωνα και με το πόρισμα της Ειδικής Επιτροπής της Βουλής, αφορούν σε τέσσερις κατηγορίες, για τις οποίες έχουν καταγραφεί στοιχεία και δεδομένα:
Τις πολεμικές αποζημιώσεις για τις υλικές καταστροφές και διαρπαγές.
Τις πολεμικές επανορθώσεις των θυμάτων και των συγγενών των θυμάτων.
Την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου.
Την επιστροφή, τέλος, των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών και των εκκλησιαστικών κειμηλίων.

Του Γιώργου Αρβανιτίδη*

Πρέπει να επισημάνω ότι το πόρισμα καταγράφει οφειλόμενες γερμανικές επανορθώσεις, όχι μόνο από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, που δεν έχουν ακόμα αποπληρωθεί!
Με βάση όσα έχει κάνει γνωστά ο πρόεδρος της Βουλής, το τελικό πόρισμα της Ειδικής Επιτροπής που είχε συγκροτηθεί για το ζήτημα των γερμανικών οφειλών θα έρθει προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής μέχρι τέλος του χρόνου. Αυτό το πόρισμα είναι έτοιμο από το 2016 και το ελληνικό Κοινοβούλιο οφείλει πλέον να διατυπώσει ξεκάθαρα, με τον πιο επίσημο τρόπο, την εθνική θέση για το ζήτημα αυτό. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, στις 11 Οκτωβρίου 2018, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι απαιτήσεις της Ελλάδας που αφορούν στο κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις της εποχής της Κατοχής είναι «νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες».

Οφείλω να θυμίσω, για λόγους ιστορικής συνέπειας, ότι για να φτάσουμε ως εδώ κομβικό ρόλο έπαιξε η απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ το 1995. Τότε, στις 14/11/1995, ο πρωθυπουργός μας, Ανδρέας Παπανδρέου, έδωσε εντολή στον υπουργό των Εξωτερικών, Κάρολο Παπούλια, να επιδώσει ο Ελληνας πρεσβευτής στο Βερολίνο ρηματική διακοίνωση προς τη γερμανική κυβέρνηση για το θέμα. Από εκείνη τη χρονική στιγμή η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών μπαίνει πιο εμφαντικά στην ατζέντα των ελληνογερμανικών σχέσεων. Είναι γεγονός όμως ότι οι Γερμανοί ακολουθούν μια πολιτική πλήρους άρνησης. Δεν θέλουν καν να συζητήσουν το ζήτημα και το θεωρούν λήξαν και μη υπάρχον.

Αυτό είμαι βέβαιος ότι θα αλλάξει. Και θα αλλάξει πιο γρήγορα στάση η Γερμανία όσο εμείς από την πλευρά μας παραθέτουμε μια ενιαία, τεκμηριωμένη και αποφασιστική στάση για τη διεκδίκηση των οφειλών αυτών σε όλα τα διεθνή fora. Χωρίς μικροκομματικές διαφοροποιήσεις, με εθνική συνεννόηση και με ιστορικά, νομικά και πολιτικά επιχειρήματα να μιλήσουμε για τις γερμανικές οφειλές τόσο στην πολιτική τάξη της Γερμανίας και στη γερμανική κοινωνία όσο και στην παγκόσμια κοινότητα. Εχει μεγάλη σημασία να υπάρξει μια πανεθνική κινητοποίηση, ανάλογη με αυτή για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, ώστε να βρούμε και «επικοινωνιακούς» συμμάχους στη γερμανική πλευρά.

Για την Ελλάδα το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων – οφειλών δεν έχει κλείσει ούτε πολιτικά ούτε νομικά, όπως ισχυρίζεται η γερμανική πλευρά. Δεν μπορεί όμως και να θρέφει μύθους. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να το συσχετίζουμε με τα μνημόνια και τις όποιες υποχρεώσεις έχουμε αναλάβει ως χώρα τα τελευταία χρόνια. Μια τέτοια σύνδεση μόνο κακό μπορεί να μας κάνει σε κάθε επίπεδο. Δεν θα πρέπει να δώσουμε την εικόνα ότι επιζητούμε σύγκρουση και ιστορική εκδίκηση από τη Γερμανία ως αντίβαρο στη στάση της κατά την πρόσφατη οικονομική κρίση. Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και οφειλών είναι αυθύπαρκτο, αυτοτελές, ενεργό ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, το οποίο και οφείλουμε να θέσουμε με ξεκάθαρο τρόπο στην άλλη πλευρά και να είμαστε έτοιμοι να διεκδικήσουμε με τα κατάλληλα νομικά εργαλεία και προσφυγές.

Συνολικά 73 χρόνια αφότου έληξε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, και οι θηριωδίες του ναζιστικού καθεστώτος, περισσότερα από εκατό ελληνικά μαρτυρικά χωριά και πόλεις, μαζί τους και η Θεσσαλονίκη με την πολύπαθη ισραηλιτική κοινότητα, ζητούν δικαίωση. Η ελληνική πολιτεία οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και, μακριά από μικροκομματικές παρωπίδες, να χαράξει μια σαφή εθνική στρατηγική για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.

Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Δημοσιεύθηκε στο φύλλο 74 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018