Προεκλογικές πινελιές σε ένα μέλλον υποθηκευμένο17 Δεκεμβρίου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 5:31 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 5:31 μμ


Ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% (6,9 δισ. ευρώ) για το 2019, την ίδια ώρα που μοιράζει ελάχιστα από τα αμέτρητα που έχουν αρπαγεί από τον ελληνικό λαό. Θυσία τα αντίμετρα, οι νέοι παιδικοί σταθμοί, η επιδότηση συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα και διάφορα άλλα αφηγήματα. Προβλέπει ακόμα μεγαλύτερη άμεση φορολόγηση, εκτόξευση των έμμεσων φόρων, που εντέλει πλήττουν τις ευπαθείς ομάδες και υπερπλεονάσματα πέραν των απαιτήσεων των δανειστών, ενώ ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς πολίτες και επιχειρήσεις δεν αποδίδονται, παρά τις δεσμεύσεις προς τους δανειστές, για να βαφτιστούν στη συνέχεια υπερπλεόνασμα.

Του Δημήτρη Καβαδέλα

Οσο για το συμφωνηθέν πρόγραμμα εκδίωξης του Κλήρου από το Δημόσιο, είναι προσχηματικό. Το Δημόσιο θα συνεχίσει να πληρώνει τους ιερείς, όφελος οικονομικό δεν υπάρχει, πώς θα «βγουν» όμως τα χρήματα για να προληφθούν 10.000 δικά τους παιδιά;

Μια αριστερή δήθεν κυβέρνηση έπρεπε να υποβάλει τους έχοντες σε υψηλότερη φορολόγηση έναντι των φτωχότερων εκ των συμπολιτών μας. Κύριο αφήγημα της κυβέρνησης; Δεν θα περικοπούν οι συντάξεις, τις οποίες οι ίδιοι (μαζί με τους προηγούμενους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ) έχουν χάσει τον λογαριασμό πόσες φορές έχουν κόψει. Κι όμως, το ζήτημα της συνταξιοδοτικής δαπάνης θα μπορούσε να είχε ρυθμιστεί εάν υπήρχε ένα καλύτερο μείγμα πολιτικής καταβολής συντάξεων, βασισμένο σε οικονομικά κριτήρια.

Βγήκαμε από το τρίτο πρόγραμμα στήριξης κομπάζοντας, αλλά οι μνημονιακές υποχρεώσεις παραμένουν για εξήντα χρόνια. Η δημόσια περιουσία θα βρίσκεται για εκατό χρόνια στο Υπερταμείο. Εληξε δε η υποχρέωση των δανειστών μας να μας παρέχουν δάνεια με επιτόκιο περίπου στο 1%. Τώρα μας έδειξαν την πόρτα και μας είπαν «ό,τι κάναμε, κάναμε, πηγαίνετε στις αγορές να βρείτε την τύχη σας».
Αυτό όμως σημαίνει ακριβότερο χρήμα και, βεβαίως, δεν μπορεί ο ελληνικός λαός να ζει με δανεικά. Πού είναι η ανάπτυξη; Πού είναι οι επενδύσεις; Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για το 2019 προβλέπει νέο στραγγαλισμό περίπου 500 εκατ., που έρχεται να «δέσει» με τις 21 περικοπές σε συντάξεις και ΕΚΑΣ.

Δίνεται τώρα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ το δικαίωμα να ασκούν δήθεν αντιπολίτευση. Σε αυτούς που άρχισαν την καταστροφή της οικονομίας διά του πελατειακού συστήματος. Που διόρισαν και κατασπατάλησαν το δημόσιο χρήμα. Που είχαν το θράσος να δανείζονται χρήματα από μια κατεστραμμένη οικονομία για να τα κάνουν αφίσες, κομματικό μηχανισμό, να εξαγοράζουν Μέσα, να εξαγοράζουν εταιρείες δημοσκοπήσεων που έδιναν σ’ εμάς, την Ενωση Κεντρώων, 1,8% και σε κάποιον άλλο, ο οποίος δεν μπήκε τελικά στη Βουλή, 6% – κι εμείς μπήκαμε στη Βουλή, συγκεντρώνοντας, φυσικά, πολύ παραπάνω από 1,8%. Ξεχνώντας ότι αυτοί πήγαν τον ΦΠΑ στο 23% -και η κυβέρνηση είπε «λίγο είναι» και τον πήγε στο 24%-, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που έκαναν αλλεπάλληλες μειώσεις σε συντάξεις και μισθούς, τώρα «κόπτονται» ότι αδικούνται οι αδύναμοι. Αυτοί που έφεραν τον ΕΝΦΙΑ.

Ο,τι και να λένε ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, το τοπίο έχει ως εξής:

4.312.395 πολίτες στη χώρα έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο.

312.812 περισσότεροι από πέρσι χρωστούν ποσά έως 500 ευρώ.

1.000 συμπολίτες μας τη μέρα αντιμετωπίζουν κατασχέσεις για χρέη στο Δημόσιο.

Το 48% του πληθυσμού ζει με εισοδήματα κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας των 382 ευρώ τον μήνα.

1,5 εκατομμύριο άνθρωποι ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, με λιγότερα από 182 ευρώ μηνιαίως.

Το 26,7% των παιδιών έως 17 ετών στερείται βασικών αγαθών.

1.142.749 συνταξιούχοι «ζουν» με κάτω από 500 ευρώ μεικτά τον μήνα.

Το 30,15% των εργαζομένων που δουλεύουν με συμβάσεις μερικής απασχόλησης «επιβιώνει» με μισθό 328,26 ευρώ.

* Βουλευτής Αττικής της Ενωσης Κεντρώων

Δημοσιεύθηκε στα ΙΔΕΟΓΡΑΜΜΑΤΑ στο φύλλο 80 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018