Σκοπιανό: Γιατί αγνοήθηκαν προκλητικά τα διδάγματα της Ιστορίας;4 Φεβρουαρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 6:09 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 6:09 μμ


Στις αρχές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τον Απρίλιο του 1941, η Γερμανία με σύμμαχό της τη Βουλγαρία κατέλαβε τα εδάφη των Σκοπίων (FYROM), τα οποία θα παρέμεναν υπό βουλγαρικό έλεγχο για τα επόμενα περίπου τρία χρόνια. Σχεδόν αυτόματα δημιουργήθηκαν τότε σώματα αντίστασης παρτιζάνων από Σκοπιανούς κομμουνιστές, οι οποίοι και θα κατάφερναν μέχρι το 1944 να κυριαρχήσουν πλήρως.

Του Στέφανου Σ.Γκίκα*

Στην πορεία, λοιπόν, για την ισχυροποίηση και την επικράτηση των Σκοπιανών κουμουνιστών, η 2α Αυγούστου του 1943 κατέχει ξεχωριστή θέση. Κατά τραγική ειρωνεία, τη μέρα εκείνη στις Πρέσπες, εκεί όπου ο κ. Τσίπρας υπέγραψε την απαράδεκτη ομώνυμη συμφωνία, εξελέγη η νέα Κεντρική Επιτροπή του Κουμμουνιστικού Κόμματος της Γιουγκοσλαβικής «Μακεδονίας», η οποία έθεσε άμεσα τις βάσεις για τη δημιουργία και τον σχηματισμό του «Μακεδονικού» Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (NLA). Ετσι, λίγους μήνες αργότερα, το υποτυπώδες Γενικό Επιτελείο του NLA εξέδωσε ένα μανιφέστο στο οποίο δήλωνε ότι «ο “μακεδονικός λαός” έχει πια όλα τα εχέγγυα για να κερδίσει την ελευθερία του και την ανεξαρτησία του, στη βάση της αυτοδιάθεσης και της αληθινής ισότητας, με στόχο τη δημιουργία δικού του κράτους με σχέση αδελφικής ενότητας με τον λαό της Γιουγκοσλαβίας». Και προσέθετε: «Στο πλαίσιο αυτής της ενότητας, ο “μακεδονικός λαός” είναι πλέον έτοιμος για να υλοποιήσει το προαιώνιο όνειρο της ένωσής του… (με την ελληνική Μακεδονία)». (Πηγή: «Nationalism & Communism in Macedonia», E. Kofos, Institute of Balkan Studies, 1964). Αυτή ήταν η πρώτη φορά που με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο φανερώνονταν τα σχέδια του Τίτο για την «ένωση της Μακεδονίας».

Εναν χρόνο αργότερα, στις 2 Αυγούστου του 1944, η πρώτη συνέλευση της ASNOM (Anti-fascist Assembly for the National Liberation of Macedonia) ανακοίνωνε τη δημιουργία «Μακεδονικού Εθνικού Κράτους» («Macedonian nation state of ethnic Macedonians») με επίσημη ομιλούμενη γλώσσα τη «μακεδονική». Μάλιστα, στο μανιφέστο που εκδόθηκε από την ASNOM εκφράζεται η ελπίδα για την ένωση όλου του «μακεδονικού λαού» σε ένα κράτος… («Unification of the whole of macedonian people»). Ζήτημα που συντηρήθηκε και ενισχύθηκε στα χρόνια που ακολούθησαν, όταν τα Σκόπια αποτελούσαν μέρος της Γιουγκοσλαβίας.

Επρεπε συνεπώς να περάσουν 75 ολόκληρα χρόνια για να βρεθεί Ελληνας πρωθυπουργός, ο «αριστερός» κ. Τσίπρας, για να βάλει την υπογραφή του στη δημιουργία ακριβώς αυτού του τεχνητού «μακεδονικού» κράτους, διατηρώντας όλα εκείνα τα στοιχεία που θα τροφοδοτούν διαρκώς τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, δηλαδή το όνομα, τη «μακεδονική» εθνότητα και τη «μακεδονική» γλώσσα. Το ασύλληπτο είναι ότι ακόμη και στο νέο -αναθεωρημένο- Σύνταγμα των Σκοπίων παραμένουν οι αναφορές στις αποφάσεις της ASNOM και στους «μακεδονικούς εθνικοαπελευθερωτικούς πολέμους».

Ενα είναι βέβαιο. Η συμφωνία των Πρεσπών σίγουρα εξυπηρετεί τα ζωτικά συμφέροντα των Σκοπιανών, τροφοδοτώντας τις αλυτρωτικές τους επιδιώξεις, όπως και τα μεγάλα συμφέροντα του ευρωατλαντικού παράγοντα, που θέλουν πάση θυσία τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ. Ομως, δεν υπηρετεί το δικό μας εθνικό συμφέρον και θεωρώ αυτονόητο ότι αυτό θα έπρεπε να είναι το μοναδικό κριτήριο για να δεσμευτεί η χώρα με μια τόσο σοβαρή διεθνή συμφωνία.

Φοβούμαι ότι δεν θα αργήσει η μέρα που τα επακόλουθα αυτής της άθλιας συμφωνίας εις βάρος της χώρας μας θα είναι τέτοια που κάποιοι θα κληθούν να λογοδοτήσουν.

* Πρώην Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, πρώην Εκπρόσωπος Τύπου ΥΠΕΘΑ

Δημοσιεύτηκε στα «Ιδεογράμματα» της Νέας Σελίδας την Kυριακή 3/02/2019