Το ηθικό και ιστορικό χρέος της Γερμανίας5 Νοεμβρίου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 4:33 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 4:33 μμ


Επί σειρά ετών, το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Ελλάδας δίνει μια μεγάλη εθνική μάχη για το ανοιχτό ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων. Ενα ζήτημα επίκαιρο και καίριο για την κοινωνία και τους πολίτες, αφού με τη μη διευθέτηση και συγχρόνως με τη μη καταβολή των αποζημιώσεων το ηθικό χρέος της Γερμανίας έναντι της χώρας μας είναι ακόμα ανοιχτό. Μια μάχη που επί σειρά ετών έγινε ερήμην της συντριπτικής πλειοψηφίας των κυβερνήσεων της χώρας μας, επιλέγοντας πολλές φορές την αδιαφορία για το θέμα αυτό, το οποίο, ωστόσο, απασχολεί χιλιάδες Ελληνες.

Του Ευτύχη Δασκαλάκη*

Χαιρετίζω τις πρωτοβουλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, για τη θερμή στάση και τον αγώνα που κάνει σε διεθνές επίπεδο για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων ως ο πρώτος Ελληνας πολιτικός που έθεσε ευθέως το ζήτημα στη γερμανική πλευρά.

Με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, μια επέτειο που αποτελεί ημέρα ιστορικής μνήμης και εθνικής ανάτασης, θυμίζοντας σε όλους εμάς το αποφασιστικό «όχι» του Ελληνισμού στη βαρβαρότητα του ναζισμού, η Ελλάδα δίδαξε με το παράδειγμά της ότι ένας λαός μπορεί να κερδίσει την ελευθερία του με βασικό του όπλο τη θέλησή του.

Η 28η Οκτωβρίου παραμένει εορτή της ελευθερίας, της δημοκρατίας. Αξίες που οφείλουμε να κρατάμε μακριά από κάθε απειλή, απ’ όπου κι αν προέρχεται, ιδιαίτερα τη σημερινή δύσκολη εποχή, που βρισκόμαστε ξανά σε μια κρίσιμη καμπή της ιστορίας μας, εν μέσω της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής κρίσης που όλοι βιώνουμε. Εν μέσω μιας περιόδου που το ζήτημα της καταβολής των γερμανικών αποζημιώσεων έρχεται έντονα στο προσκήνιο εξαιτίας και της απαράδεκτης στάσης της Γερμανίας απέναντι στη χώρα μας.

Η γερμανική πλευρά θα πρέπει να καταλάβει ότι για να υπάρξει ουσιαστική φιλία και συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να αποπληρώσει το ηθικό ιστορικό χρέος της στη χώρα μας και στα θύματα που άφησε πίσω της η ναζιστική θηριωδία. Αλλωστε, οι μνήμες είναι ακόμα νωπές: είναι η θυσία των 90 και πλέον μαρτυρικών πόλεων και χωριών της χώρας μας, που την περίοδο εκείνη, με τον πιο βίαιο τρόπο, οι ναζί κατακτητές εξώθησαν σε ομαδικές εκτελέσεις και μαζικές πυρπολήσεις οικισμών, χωρίς να δείχνουν έλεος πολλές φορές ακόμα και σε παιδιά ηλικίας μέχρι 10 ετών.

Για τους λόγους αυτούς, τις γερμανικές αποζημιώσεις δεν τις διεκδικούμε απλώς επειδή πρέπει να τις διεκδικήσουμε ούτε τις θυμηθήκαμε τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης που περνά η χώρα μας. Δεκαετίες τώρα το θέταμε και το επιζητούσαμε. Αλλωστε, η καταβολή των γερμανικών αποζημιώσεων και οφειλών είναι το κλειδί για να υπάρξει η ουσιαστική φιλία και συνεργασία των δύο λαών, καταβάλλοντας συγχρόνως το ηθικό χρέος στον ελληνικό λαό.

Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, η ιστορική μνήμη είναι μια παρακαταθήκη που μας στηρίζει για να δίνουμε καθημερινές μάχες για τη δημοκρατία και την πρόοδο. Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου είναι μια ευκαιρία για αφύπνιση, για υπενθύμιση. Για να μην ξεχνάμε την Ιστορία μας. Για να συνεχίσουμε με το ίδιο σθένος να υπερασπίζουμε τις ανθρώπινες αξίες, τις αρχές της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της ισότητας και της ομόνοιας.

* Πρώην Δήμαρχος Καντάνου, Επίτιμος Πρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας

Δημοσιεύθηκε στο φύλλο 74 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018