Το τρίπτυχο ενός νέου ρόλου

3

ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΒΙΛΔΙΡΙΔΗ-ΧΑΤΖΗΤΟΛΙΟΥ*

Από τον Σεπτέμβριο του 1926 μέχρι και σήμερα, δηλαδή 90+1 χρόνια, η Θεσσαλονίκη μετατρέπεται σε διεθνή πόλο επιχειρηματικού και οικονομικού ενδιαφέροντος. Πρωτοπόρες επιχειρηματικές ιδέες, καινοτομίες και νέα προϊόντα παρουσιάζονται κάθε χρόνο στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, έναν θεσμό που αγαπήθηκε και εξακολουθεί να προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο. Αυτός είναι ο μήνας της πόλης.

Στις μέρες που ζούμε εκτιμώ ότι είναι επείγουσα ανάγκη να επιστρέψουμε στις βασικές στρατηγικές αλλά και να αγκαλιάσουμε νέες ιδέες προκειμένου να υποστηρίξουμε, σε ισχυρά θεμέλια, την ανάπτυξη όχι μόνο της Θεσσαλονίκης, αλλά και της Ελλάδας συνολικά.

Σε αυτή την κατεύθυνση, και με αφετηρία τις προσωπικές μου μελέτες και δραστηριότητες, πιστεύω ότι τρεις είναι οι άξονες που μπορούν να συμβάλουν σε αυτή την ανάπτυξη της πόλης και της χώρας. Καινοτομία – επιχειρηματικότητα, πολυπολιτισμικότητα, παιδεία είναι το τρίπτυχο που θα ενισχύσει τον στρατηγικό ρόλο της Θεσσαλονίκης ως διεθνούς εμπορικού, επιχειρηματικού και πολιτιστικού κέντρου.

Ως πόλη ανέκαθεν πολυπολιτισμική και με ιστορία αιώνων, η Θεσσαλονίκη οφείλει να σεβαστεί και να αναδείξει την ιδιαίτερη ταυτότητά της. Προς αυτή την κατεύθυνση εργαστήκαμε για πολλά χρόνια στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης (ΛΕΜΜ-Θ), επιχειρώντας να υποστηρίξουμε, μέσα από τις δράσεις μας, την ενίσχυση του πολυπολιτισμικού χαρακτήρα της πόλης. Και είδαμε τους σκοπούς μας να δικαιώνονται, όταν εκατοντάδες ξένοι επισκέπτες συμμετείχαν σε εκδηλώσεις και δράσεις μας. Με αυτό τον τρόπο εμφυσήσαμε στους επισκέπτες, αλλά και στον κόσμο της Θεσσαλονίκης, την αγάπη για την ίδια την πόλη και το μακραίωνο παρελθόν της, ούτως ώστε να αναλάβουν δράση και να συμμετάσχουν ενεργά στο αύριό της.

Παράλληλα, η Θεσσαλονίκη, ως κοιτίδα πολιτισμού, θέτει στο κέντρο της ανάπτυξής της την παιδεία. Καθώς η ανάπτυξη του παιδιού και η διαμόρφωση του χαρακτήρα του ξεκινούν ήδη από τα πρώτα χρόνια της ζωής του, οφείλουμε να δώσουμε έμφαση στην ποιοτική εκπαίδευση, γιατί «διαμορφώνουμε» τους πολίτες του αύριο. Ασχολούμενη με την εκπαίδευση των παιδιών εδώ και τριάντα χρόνια, έχω διαπιστώσει την ανάγκη μιας σύγχρονης, πολύπλευρης παιδείας με ανοιχτούς ορίζοντες, που θα προσφέρει αγάπη και όραμα στα παιδιά. Επειδή η ελπίδα είναι τα παιδιά, και τα παιδιά είναι το μέλλον.

 

* Δρ. Παιδαγωγικής, τ. πρόεδρος Δ.Σ. του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας – Θράκης

 

Το παρόν κείμενο δημοσιεύτηκε στο ένθετο ΙΔΕΟΓΡΑΜΜΑΤΑ που κυκλοφορεί με την εφημερίδα «Νέα Σελίδα», 10/09/2017