Βούληση και ικανότητα για να μην πληρώσουν το μάρμαρο οι δημότες6 Μαρτίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 5:38 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 5:38 μμ


Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο πιο σημαντικός βραχίονας της δημόσιας διοίκησης για την καθημερινότητα των πολιτών. Γιατί ό,τι κι αν σχεδιάζει η κεντρική διοίκηση και όποιους νόμους κι αν ψηφίζει η Βουλή, στη συντριπτική τους πλειοψηφία για να υλοποιηθούν και να αποδώσουν απτά αποτελέσματα στην κοινωνία η συμμετοχή των δήμων και των περιφερειών είναι κομβικής σημασίας.

ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ ΚΑΜΠΟΛΗ*

Εκεί ακριβώς, λοιπόν, είναι που ξεκινούν τα προβλήματα. Δεν παραγνωρίζω την ύπαρξη της μικροπολιτικής, των τοπικών συμφερόντων, των κομματικών λογικών και τακτικών, αλλά ασχολούμενος με τα κοινά -και δη με τα του δήμου μου επί σειρά ετών- έχει καταστεί σαφές ότι πολλές φορές είναι η άγνοια και η αδυναμία που δεν βοηθούν και δεν επιτρέπουν τελικά να πραγματοποιηθούν δράσεις που θα είχαν ουσιαστικό αντίκρισμα για τους πολίτες.

Στην παρούσα φάση «τρέχει», για παράδειγμα, το πρόγραμμα «Φιλόδημος» από το υπουργείο Εσωτερικών. Μέσω αυτού δεκάδες δήμοι της χώρας έχουν χρηματοδοτηθεί για έργα συντήρησης σχολικών κτιρίων, αντικατάστασης και επισκευής σωληνώσεων ύδρευσης και άλλα πολλά. Παρέχεται, μάλιστα, και τεχνική βοήθεια προς τους δήμους για τη σύνταξη μελετών, όπου παρίσταται τέτοια ανάγκη.

Το γεγονός ότι κάποιοι δήμοι έχουν αξιοποιήσει στο έπακρο το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο και κάποιοι άλλοι δεν το έχουν αξιοποιήσει ούτε στο ελάχιστο είναι ενδεικτικό της κατάστασης που προαναφέρθηκε. Ο Δήμος Αχαρνών δυστυχώς είναι στη δεύτερη κατηγορία. Χρηματοδοτήσεις εγκρίθηκαν από την Περιφέρεια Αττικής για τις Αχαρνές -και δεν ήταν λίγες-, αλλά τα έργα δεν υλοποιήθηκαν, γιατί ο δήμος δεν ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις του. Το ίδιο συνέβη και με τις αθλητικές εγκαταστάσεις, όπου ο υφυπουργός Αθλητισμού ζητούσε μελέτες από τον δήμο για να εντάξει έργα στο Πρόγραμμα Επενδύσεων, όμως κι εκεί δυστυχώς το αποτέλεσμα ήταν μηδενικό.

Καταλήγουμε, λοιπόν, στο συμπέρασμα, επειδή έρχονται και οι δημοτικές εκλογές, ότι δεν αρκεί μια δημοτική Αρχή απλώς να θέλει, αλλά πρέπει και να μπορεί να παράγει έργο: να τοποθετεί τους κατάλληλους ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις, να έχει σχεδιασμό ρεαλιστικό, να διαθέτει τεχνογνωσία, ισχυρή βούληση και να ελέγχει βήμα βήμα την υλοποίηση του κάθε έργου.

Αν αυτό δεν έχει συμβεί στις Αχαρνές αλλά και σε πολλούς δήμους της χώρας, είναι ακριβώς επειδή στις περισσότερες των περιπτώσεων τα παραπάνω παραμένουν το ζητούμενο. Γιατί οι υποψήφιοι δήμαρχοι προκειμένου να πάρουν την πολυπόθητη νίκη εξυπηρετούν και τοποθετούν σε κρίσιμες θέσεις ημετέρους που δεν δύνανται να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στα καθήκοντά τους.

Ποιος πληρώνει το μάρμαρο; Οι δημότες, φυσικά, οι οποίοι δημότες όμως είναι οι ίδιοι που, κυρίως στις τοπικές εκλογές, ψηφίζουν πολλές φορές με κριτήριο τις προσωπικές γνωριμίες, τα εφήμερα μικροσυμφέροντα, τις συγγενικές σχέσεις κ.λπ. Είναι καθήκον όλων μας αυτό τον Μάιο να ανατρέψουμε αυτές τις λογικές και να δώσουμε την εντολή στους υποψηφίους που πραγματικά μπορούν να προσφέρουν στον τόπο τους. Το χρωστάμε στους εαυτούς μας και κυρίως στις επερχόμενες γενιές.

* Νομικός, Υποψήφιος Δήμαρχος Αχαρνών

Δημοσιεύτηκε στα «Ιδεογράμματα» της Νέας Σελίδας την Kυριακή 3/03/2019