492 νεκροί από αστυνομική βία στις ΗΠΑ, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017.

3

 

Η αστυνομική βία στις ΗΠΑ – τόσο προς λευκούς όσο και προς Αφροαμερικανούς – συνεχίζει ακάθεκτη το… έργο της παρά τις συνεχόμενες μαζικές διαμαρτυρίες και την μαζική διεθνής κατακραυγή. Ιδιαίτερα μάλιστα μετά το χαμό από σφαίρες αστυνομικού του άοπλου 18χρονου Αφροαμερικανού, Μάικλ Μπράουν, στο Φέργκιουσον στο Μιζούρι το 2015. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, 492 άνθρωποι στις ΗΠΑ έχασαν τη ζωή τους από αστυνομικά πυρά τους πρώτους έξι μήνες αυτής της χρονιάς.

Εξίσου μεγάλος αριθμός θυμάτων αστυνομικής βίας σημειώθηκε τους πρώτους έξι μήνες τόσο του 2016 όσο και του 2015.

Σημειώνεται ότι το 2015 τα θύματα αστυνομικής βίας έφτασαν τα 991 και το 2016 τα  963.

Ένα στα τέσσερα θύματα της αστυνομικής βίας τους πρώτους  έξι μήνες του 2017 ήταν ψυχικά ασθενείς, ενώ τα περισσότερα θύματα ήταν οπλισμένοι λευκοί άνδρες.  Ωστόσο, η αστυνομία εξακολουθεί να πυροβολεί και να τραυματίζει θανάσιμα έναν δυσανάλογα μεγάλο αριθμό Αφροαμερικανών  ανδρών,  αν σκεφτεί κανείς ότι αντιστοιχούν στο σχεδόν ένα τέταρτο των θυμάτων αστυνομικής βίας, παρότι αντιστοιχούν στο μόλις 6% του συνολικού πληθυσμού των ΗΠΑ.   

Πάντως, οι θανάσιμοι πυροβολισμοί άοπλων Αμερικανών πολιτών το πρώτο εξάμηνο του 2017 ήταν 27, σε σύγκριση με 34 το πρώτο εξάμηνο του 2016 και 50 το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Ωστόσο, παρά την σταδιακή – έστω και μικρή – μείωση των άοπλων θυμάτων, οι άοπλοι Αφροαμερικανοί άνδρες εξακολουθούν να αποτελούν έναν – δυσανάλογα – μεγάλο αριθμό θυμάτων αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ.  

Συγκεκριμένα, οι άοπλοι Αφροαμερικανοί άνδρες που έχασαν τη ζωή τους από τα αστυνομικά πυρά αντιστοιχούν στο 26% του συνόλου των άοπλων θυμάτων το πρώτο εξάμηνο του 2017.  Το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 32% τους πρώτους έξι μήνες του 2016.     

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παράμετρο του ζητήματος επισημαίνει ο καθηγητής Ποινικού Δικαίου στο πανεπιστήμιο του Μιζούρι, Ντέιβιντ Α. Κλίνγκερ, ο οποίος έχει μελετήσει εκτενώς τη χρήση αστυνομικής βίας: «αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε να γνωρίζουμε είναι πόσες φορές η αστυνομία έχει πυροβολήσει πολίτες, όχι μόνο πόσο φορές έχει πυροβολήσει θανάσιμα».     

Το FBI συλλέγει πληροφορίες που αφορούν μόνο σε περιπτώσεις που τα αστυνομικά πύρα κόστισαν τη ζωή ενός Αμερικανού πολίτη, γεγονός που έχει επικριθεί δριμύτατα, σε σημείο ο τότε επικεφαλής του FBI, Τζέιμς Κόμι, είχε χαρακτηρίσει το σύστημα συλλογής πληροφοριών του  FBI «ντροπιαστικό και γελοίο».

Τον Οκτώβριο του 2016, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι προχωρήσει σε πρόγραμμα, το οποίο θα αποσκοπεί στη καλύτερη συλλογή πληροφοριών περιστατικών αστυνομικής βίας.  

Το FBI ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι ξεκινά μια πιλοτική μελέτη αυτού του προγράμματος συλλογής πληροφοριών, το οποίο θα συλλέξει πληροφορίες αστυνομικής βίας από περίπου 50 τοπικές και ομοσπονδιακές   υπηρεσίες επιβολής νόμου. Το FBI δήλωσε ότι το 2018 σκοπεύει να ξεκινήσει τη συλλογή πληροφοριών αστυνομικής βίας σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ.