Ανυποχώρητος ο Ερντογάν: Φέρνει στη βουλή τη συμφωνία με τη Λιβύη5 Δεκεμβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 11:56 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 11:56 πμ


Δεν κάνει πίσω ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο θέμα της συμφωνίας ΤουρκίαςΛιβύης, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις, καθώς πηγαίνει προς ψήφιση στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι ανακοίνωσε ότι η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη θα τεθεί προς ψήφιση σήμερα, στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Γιαβούζ Σελίμ Κιράν από χθες είχε δηλώσει ότι η συμφωνία θα πάει άμεσα στο κοινοβούλιο, προσθέτοντας ότι είναι κίνηση ύψιστης σημασίας και πως πρέπει όλα τα κόμματα να στηρίξουν το μνημόνιο. Ανέφερε ότι με το μνημόνιο η Τουρκία άσκησε τα δικαιώματά της που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, όπως ισχυρίστηκε, και πως το μνημόνιο σίγουρα δεν αντίκειται στο διεθνές δίκαιο.

Επίσης χθες, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ προανήγγειλε την έναρξη ερευνών και γεωτρήσεων στις θαλάσσιες ζώνες νότια της Κρήτης που οριοθέτησαν μονομερώς Τουρκία και Λιβύη. «Οι εταιρείες μας θα ξεκινήσουν έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων. Πρώτα όμως θα κυρωθούν οι συμφωνίες στα κοινοβούλια των δύο χωρών και μετά θα παραχωρηθούν οικόπεδα» δήλωσε ο κ. Ντονμέζ αποκαλύπτοντας τον σχεδιασμό της τουρκικής κυβέρνησης για τους επόμενους μήνες, με σκοπό να δημιουργήσει τετελεσμένα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την αντίδραση της Ελλάδας.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Αναστασιάδης: Θα προσφύγουμε στο δικαστήριο της Χάγης κατά της Τουρκίας