Απίστευτη ιστορία στην Αυστραλία: Έσωσε 2,4 εκατ. μωρά, δωρίζοντας το αίμα του για 60 χρόνια28 Δεκεμβρίου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 5:24 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 5:24 μμ


Ο Αυστραλός James Harrison δώριζε το αίμα του κάθε εβδομάδα επί 60 χρόνια.

Πλέον, είναι 74 χρονών και αποφάσισε να πάρει «σύνταξη» από αυτή του τη συνήθεια, σηματοδοτώντας το τέλος ενός ιστορικού κεφαλαίου στη ζωή του.

Σύμφωνα με τον Αυστραλιανό Ερυθρό Σταυρό, η αδιάκοπη αιμοδοσία του για έξι δεκαετίες έσωσε τη ζωή περισσότερων από 2,4 εκατ. μωρών.

«Θαυματουργά» αντισώματα

Όταν ήταν 14 ετών, ο Harrison υποβλήθηκε σε ένα σοβαρό χειρουργείο στο στήθος. Αυτό ήταν και η αφορμή να ψάξει λίγο περισσότερο το ζήτημα της αιμοδοσίας και της δωρεάς οργάνων. Καθώς η αιμοδοσία ήταν εκείνη που του έσωσε τη ζωή, αποφάσισε να γίνει αιμοδότης και ο ίδιος.

Όπως αναφέρουν οι γιατροί με τους οποίους έχει συνεργαστεί όλα αυτά τα χρόνια ο Harrison, το αίμα του φέρει μοναδικά αντισώματα που πολεμούν τις ασθένειες και έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι και για την ανάπτυξη του εμβολίου Anti-D, το οποίο βάλλει κατά της ασθένειας rhesus. Πρόκειται για μία κατάσταση κατά την οποία το αίμα της εγκύου ουσιαστικά «επιτίθεται» στα κύτταρα του αίματος του εμβρύου. Στη χειρότερη των περιπτώσεων, η ασθένεια αυτή μπορεί να καταλήξει σε εγκεφαλική βλάβη του μωρού ή ακόμη και θάνατο.

Οι γιατροί δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα πώς ο Harrison έχει τα συγκεκριμένα αντισώματα όμως εικάζουν ότι τα έλαβε στη διάρκεια του χειρουργείου του στα 14 του από το αίμα που του χορηγήθηκε. Σήμερα, είναι ένας από τους 50 ανθρώπους στην Αυστραλία που έχουν τα συγκεκριμένα αντισώματα.

Ένας «εθνικός ήρωας»

Το να σώζεις περισσότερες από δύο εκατομμύρια ζωές δεν είναι και μικρό πράγμα, γι’ αυτό και ο James Harrison έχει αντιμετώπιση εθνικού ήρωα στην Αυστραλία.

Έχει κερδίσει πολυάριθμα βραβεία για τη γενναιοδωρία του, μεταξύ αυτών το Μετάλλιο της Τιμής, μία από τις πιο ξεχωριστές διακρίσεις στη χώρα, κάτι που όπως λέει του φαίνεται περίεργο: «Είναι κάτι που μπορώ να κάνω. Είναι ένα από τα ταλέντα μου, πιθανώς το μόνο μου ταλέντο, ότι μπορώ να είμαι αιμοδότης».

 

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: ΗΠΑ: Συγκίνησε ο πατέρας που έκλεισε εισιτήρια σε έξι πτήσεις για να κάνει Χριστούγεννα με την αεροσυνοδό κόρη του (photo)

Πώς το Twitter «κάρφωσε» τον Τραμπ

Aνασκόπηση 2018: 365 μέρες σε ένα λεπτό! (video)