Απόβαση στη Νορμανδία: Η νέα επετειακή φωτογραφία των βετεράνων (photo)5 Ιουνίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 7:23 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 7:23 μμ


Θρυλική φωτογραφία δημιουργήθηκε φέτος για τον εορτασμό της 75ης επετείου της απόβασης στη Νορμανδία η οποία δημιουργεί ρίγη συγκίνησης.

Όπως μπορεί κανείς να δει παρακάτω από την μεριά φαίνονται οι αλεξιπτωτιστές των συμμαχικών δυνάμεων λίγο πριν πέσουν στη Γαλλία και από την άλλη οι ίδιοι άντρες 75 χρόνια μετά μέσα στο ίδιο θρυλικό αεροπλάνο.

Είναι πραγματικά ανατριχιαστική:

Οι βετεράνοι είναι όλοι άνω των 90 ετών σήμερα. Κάθε χρόνο φορούν τη στολή και τα παράσημα τους και δίνουν το παρών στις εκδηλώσεις, με όση δύναμη τους έχει απομείνει.

Το χρονικό της απόβασης στη Νορμανδία

Η Απόβαση στη Νορμανδία με κωδική ονομασία Operation Overlord (= Επιχείρηση Επικυρίαρχος) ήταν η Συμμαχική απόβαση στα παράλια της Γαλλίας, που έλαβε χώρα στις 6 Ιουνίου 1944, μέρα γνωστή (εσφαλμένα) και ως D-Day. Αντικειμενικός σκοπός της απόβασης ήταν να δημιουργήσει ένα προγεφύρωμα από την Καν έως το Χερβούργο, μέσω του οποίου οι Σύμμαχοι θα περνούσαν στρατεύματα από τη Μεγάλη Βρετανία στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Η Μάχη της Νορμανδίας που ακολούθησε, τελείωσε στις 19 Αυγούστου 1944, όταν τα Συμμαχικά στρατεύματα πέρασαν τον Σηκουάνα. Επικεφαλής του όλου εγχειρήματος είχε οριστεί ο Αμερικανός αρχιστράτηγος Ντουάιτ Αϊζενχάουερ.

Η αρχική επίθεση έγινε σε δυο φάσεις: Κατά τα μεσάνυχτα 5ης προς 6η δυο Αμερικανικές αερομεταφερόμενες μεραρχίες και μια Βρετανική έπεσαν στα μετόπισθεν και την αυγή ακολούθησε αμφίβια απόβαση Συμμαχικών δυνάμεων που ξεκίνησε κατά τις 6:30.

Η διεξαγωγή της απόβασης απαίτησε τη μεταφορά στρατευμάτων και υλικού από την Αγγλία και την Ουαλία με μεταγωγικά αεροπλάνα και πλοία, καθώς και υποστήριξη πυρών από αέρα και θάλασσα. Έγιναν επίσης ναυτικές επιχειρήσεις αντιπερισπασμού και παρενόχλησης προκειμένου να μην επέμβει το Γερμανικό Ναυτικό στις περιοχές που θα γινόταν η απόβαση, ενώ η θάλασσα της Μάγχης αποναρκοθετήθηκε από τις γερμανικές νάρκες και ποντίσθηκαν νέες.

Στην επιχείρηση έλαβαν μέρος πάνω από τρία εκατομμύρια άνθρωποι, από τους οποίους οι 195.700 ήταν το προσωπικό των Συμμαχικών σκαφών. Η απόβαση έλαβε χώρα στη χερσόνησο Κοταντέν, την ανατολική όχθη του ποταμού Ορν και τον κόλπο του Σηκουάνα, σε πέντε παραλίες με τα κωδικά ονόματα Gold BeachJuno BeachOmaha BeachSword Beach και Utah Beach.

Θεωρήθηκε ότι ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου 1944, όταν πια είχε εδραιωθεί το προγεφύρωμα των Συμμάχων. Μέχρι τότε είχαν συνολικά μεταφερθεί 850.000 άνδρες, 148.000 οχήματα και 570.000 τόννοι προμηθειών στις γαλλικές ακτές από 7.000 πλοία, από τα οποία μόλις 59 βυθίστηκαν.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

O γερμανικός Τύπος για τη ρηματική διακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης