Αυστραλία: Οι καπνοί από τις φωτιές έφτασαν σε Χιλή και Αργεντινή7 Ιανουαρίου 2020 · Ώρα δημοσίευσης: 12:49 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 12:51 μμ


Οι καπνοί από τις πυρκαγιές της Αυστραλίας ταξίδεψαν 12.000 χιλιόμετρα πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό και πλέον έχουν φτάσει ως τη Χιλή και την Αργεντινή, ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα οι μετεωρολογικές υπηρεσίες των δύο λατινοαμερικάνικων κρατών.

Στην αρχή της ημέρας, φαινόταν σαν «ο ήλιος να είναι πιο κόκκινος», λόγω «του νέφους καπνού που προέρχεται από τις πυρκαγιές» στην Αυστραλία, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πατρίσιο Ούρα, ανώτερο στέλεχος του μετεωρολογικού ινστιτούτου της Χιλής.

Το νέφος καπνού βρίσκεται σε υψόμετρο 6.000 μέτρων και δεν αναμένεται κάποιο μετεωρολογικό φαινόμενο να το κάνει να χάσει ύψος και να πλησιάσει την επιφάνεια της Γης, σημείωσε ο ίδιος.

Παράλληλα, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (SMN) της Αργεντινής έδωσε στη δημοσιότητα δορυφορικές φωτογραφίες που εικονίζουν το νέφος καπνού που «μεταφέρεται από μετωπικά συστήματα που κινούνται από τη δύση προς την ανατολή».

Πάντως η SMN δεν αναμένει «καμία αληθινά σημαντική» συνέπεια από το νέφος καπνών αυτό, πέραν του ότι «ο ήλιος θα είναι λίγο πιο κοκκινωπός».

Η εταιρεία METSUL, η οποία πουλάει υπηρεσίες πρόγνωσης καιρού σε όλη την περιοχή, εκτίμησε πως οι καπνοί μπορεί να φθάσουν μέχρι τη νότια Βραζιλία.

Η Αυστραλία πλήττεται μετά τον Σεπτέμβριο από γιγαντιαίας έκτασης πυρκαγιές, οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 24 ανθρώπους και έχουν μετατρέψει σε στάχτες μια έκταση περίπου ίση με αυτή του νησιού της Ιρλανδίας.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: 

Πανικός στην Κωνσταντινούπολη: Παρασύρθηκε αεροπλάνο λόγω κακοκαιρίας