Χτυπάνε τον Τραμπ «πονάει» ο Μπάιντεν!

Τον προσπέρασε η γερουσιαστής Γουόρεν στην κούρσα για το χρίσμα. Άρχισε στο Κογκρέσο ο μαραθώνιος των καταθέσεων27 Σεπτεμβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 10:30 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 10:45 πμ


Στους ρυθμούς της έρευνας για το ενδεχόμενο αποπομπής του Ντόναλντ Τραμπ κινείται για τρίτο εικοσιτετράωρο η αμερικανική πολιτική σκηνή, καθώς χθες τόσο ο προστατευόμενος μάρτυρας όσο και ο διευθυντής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών Τζόζεφ Μαγκουάιρ κατέθεσαν σε μέλη του Κογκρέσου όσα γνωρίζουν για το επίμαχο τηλεφώνημα τον Αμερικανού προέδρου με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οι δύο καταθέσεις κρίθηκαν ως ιδιαίτερα σημαντικές. Από τη μία πλευρά ο προστατευόμενος μάρτυρας, υπάλληλος των υπηρεσιών πληροφοριών που είτε ήταν παρών κατά τn διάρκεια της συνομιλίας είτε διάβασε το περιεχόμενό της έπειτα, ανέφερε στην κατάθεσή του -η οποία διαβάστηκε στο Κογκρέσο- πως ο Λευκός Οίκος επιχείρησε να περιορίσει την πρόσβαση στις σημειώσεις σχετικά με το τηλεφώνημα. «Στη διάρκεια των ημερών που ακολούθησαν το τηλεφώνημα, έμαθα από πολλούς Αμερικανούς υπευθύνους ότι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου παρενέβησαν για να κλειδώσουν όλα τα αρχεία που συνδέονται με αυτό» κατέθεσε. Επίσης είπε ότι κατά την εκτίμησή του ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσπάθησε να βάλει την Ουκρανία σε ένα παιχνίδι επηρεασμού των επερχόμενων εκλογών στις ΗΠΑ.

Ανησυχία

Τόσο όσα συζήτησαν oι Τραμπ και Ζελένσκι όσο και το γεγονός ότι στη συνέχεια η συνομιλία δεν καταχωρίστηκε όπως κάθε άλλη που αφορά διμερείς ή τριμερείς επικοινωνίες του Αμερικανού προέδρου με άλλους ηγέτες, αλλά σαν «διαβαθμισμένη πληροφορία ιδιαίτερα ευαίσθητης φύσης», τον έκαναν -όπως κατέθεσε- να ανησυχήσει. Το ίδιο συνέβη άλλωστε και με άλλους αξιωματούχους που ήταν παρόντες στο οβάλ γραφείο κατά το τηλεφώνημα. Ως εκ τούτου, ο προστατευόμενος μάρτυρας αποφάσισε στη συνέχεια να ενημερώσει τον ανώτερό του, επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών Τζόζεφ Μαγκουάιρ. Κάπου εδώ μπαίνει ο Μαγκουάιρ στην ιστορία, ο οποίος χθες κλήθηκε να απαντήσει για ποιους λόγους δεν κατέθεσε αντίγραφο τnς αναφοράς-καταγγελίας του πράκτορα στο Κογκρέσο, ως όφειλε να κάνει, επιτρέποντας σε κάποιους -κυρίως εκπροσώπους του Τύπου- να πουν ότι προσπάθησε να «θάψει» την υπόθεση.

Ο Μαγκουάιρ εξήγησε ότι η απόφαση του Τραμπ για την αρχειοθέτηση της συνομιλίας του με τον Ζελένσκι υπόκειται στα «διευθυντικά δικαιώματα» του προέδρου και λόγω αυτού δεν του έκανε εντύπωση, ενώ εκτίμησε ότι κι ο προστατευόμενος μάρτυρας αλλά και κάθε άλλος εμπλεκόμενος «ενέργησαν με καλή πίστη». Πάντως, ενώ οι Δημοκρατικοί θεωρούσαν ότι με όλη αυτή τη διαδικασία θα πλήξουν τη δημοτικότητα του Τραμπ, ο Μπάιντεν είναι τελικά αυτός που φαίνεται ότι επηρεάζεται αρνητικά, καθώς η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν του ξεπέρασε για πρώτη φορά σε εθνικό επίπεδο στην κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του 2020, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: 

Καυτά ερωτήματα: Θα επιχειρήσει εισβολή στη Συρία ο Ερντογάν; Πως θα απαντήσουν οι ΗΠΑ

πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία