Διεθνής Αμνηστία: Θύματα όλων των πλευρών οι άμαχοι στη Ράκα

3

Για τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό νεκρών αμάχων στη Ράκα, τόσο από την πρακτική «ανθρώπινης ασπίδας» του ΙΚ, όσο και από της συμμαχικές αλλά και τις κυβερνητικές δυνάμεις, προειδοποιεί η Διεθνής Αμνηστία.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωηση, η συμμαχική εκστρατεία (υπό την ηγεσία των ΗΠΑ) για την εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους από την Ράκα της Συρίας έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες αμάχους.

Η Διεθνής Αμνηστία προειδοποιεί ότι οι εναπομείναντες κάτοικοι της Ράκα αντιμετωπίζουν ολοένα μεγαλύτερο κίνδυνο καθώς η μάχη κλιμακώνεται και περνά στο τελικό της στάδιο.

Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρει επίσης ότι οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, οι οποίες υποστηρίζονται από τη Ρωσία, έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις εναντίον αμάχων, «αδιακρίτως».

Σε αυτές τις επιθέσεις φέρεται να έχουν χρησιμοποιηθεί ακόμα και βόμβες διασποράς καθώς και αυτοσχέδιες βόμβες-βαρέλια, όπως αυτές που χρησιμοποιήθηκαν σε μια επίθεση κατά των τζιχαντιστών νότια της Ράκα.

«Οι πολίτες είναι…εγκλωβισμένοι στην πόλη, δέχονται πυρά από όλες τις πλευρές», αναφέρει σε έκθεσή της η οργάνωση.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), που περιλαμβάνουν αραβικές και κουρδικές πολιτοφυλακές, θα πρέπει να φροντίζουν ώστε να μην πλήττουν αμάχους καθώς μάχονται για τον έλεγχο των κεντρικών συνοικιών της πόλης.

«Είναι επιτακτική ανάγκη όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στη σύγκρουση να λαμβάνουν όλες τις δυνατές προφυλάξεις ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο για τους αμάχους και μεταξύ άλλων να σταματήσουν τη χρήση εκρηκτικών όπλων με επιπτώσεις σε μεγάλο εύρος κατοικημένων περιοχών και να συμμορφώνονται με την απαγόρευση για δυσανάλογες και χωρίς διάκριση επιθέσεις».

Ανθρώπινες ασπίδες για το Ισλαμικό Κράτος

Το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο κατέλαβε την Ράκα και τα περίχωρά της το 2014, χρησιμοποιεί τους κατοίκους που βρίσκονται στην πόλη αυτή της βόρειας Συρίας ως ανθρώπινες ασπίδες και στοχεύει εναντίον όσων επιχειρούν να διαφύγουν με ελεύθερους σκοπευτές και νάρκες, καταγγέλλει η Αμνηστία.

«Το ISIS δεν μας άφηνε να φύγουμε. Δεν είχαμε τρόφιμα, δεν είχαμε ηλεκτρικό ρεύμα», λέει στην οργάνωση ένας πρώην κάτοικος της Ράκα, ένας από τους 98 εκτοπισμένους της βόρειας Συρίας που μίλησαν στην οργάνωση.

Μετρώντας νεκρούς

Είναι δύσκολο να καθοριστεί ο ακριβής αριθμός των νεκρών από την μάχη στη Ράκα.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στη Βρετανία, αναφέρει ότι κατά το διάστημα από τις 5 Ιουνίου μέχρι χθες Τετάρτη, κατέγραψε 789 θανάτους, εκ των οποίων 200 παιδιά, στην πόλη της Ράκα ως αποτέλεσμα των βομβαρδισμών από την υπό τις ΗΠΑ συμμαχία και τις SDF.

Η οργάνωση Airwars είπε στο Reuters ότι περίπου 725 ως 993 άμαχοι έχουν ενδεχομένως σκοτωθεί από ενέργειες του συνασπισμού στην πόλη της Ράκα από τότε που ξεκίνησε η επίθεση στις αρχές Ιουνίου.

Εκατοντάδες περισσότεροι άμαχοι φέρεται ότι έχουν σκοτωθεί από πυρά των τζιχαντιστών ή από νάρκες, σύμφωνα με τον διευθυντή της Airwars Κρις Γουντς, ο οποίος κάλεσε τον συνασπισμό να εφαρμόσει μια περισσότερο διαφανή και ανεξάρτητη διαδικασία δημοσιοποίησης του αριθμού των θυμάτων.

Ο ίδιος ο συνασπισμός υποστηρίζει ότι κάνει τα πάντα για να αποφεύγονται θύματα μεταξύ των αμάχων στις αεροπορικές επιθέσεις που εξαπολύει εναντίον του ΙΚ τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ και ότι ερευνά τις όποιες καταγγελίες. Ωστόσο, όταν επικοινώνησε το Reuters με τον συνασπισμό δεν ήταν σε θέση να παρουσιάσει πρόσφατα στατιστικά στοιχεία.