Εκεί όπου η «επανάσταση» του ISIS κρατιέται ζωντανή

Η βία αναζωπυρώνεται από τους 74.000 «πιστούς», την ώρα που οι τζιχαντιστές ανασυντάσσονται στη χώρα και στο Ιράκ για να ξαναχτυπήσουν29 Αυγούστου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 1:16 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 1:16 μμ


Μια ωρολογιακή τζιχαντιστική βόμβα έτοιμη να εκραγεί ανά πάσα στιγμή και να σαρώσει εκ νέου τη Μέση Ανατολή με το ωστικό της κύμα είναι το προσφυγικό στρατόπεδο Αλ Χολ (Al-Hawl) στην επαρχία Χασάκα της Βορειοανατολικής Συρίας, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ.

του Στέφανου Μυτιληναίου

Το εν λόγω προσφυγικό στρατόπεδο τελεί υπό την ευθύνη των υπό κουρδική διοίκηση Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) και φιλοξενεί περισσότερους από 74.000 πρόσφυγες, που συνδέονται με την οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος». Στη μεγάλη τους πλειονότητα είναι οι άμαχοι υπήκοοι του χαλιφάτου που συγκεντρώθηκαν εκεί μετά τη στρατιωτική ήττα της οργάνωσης στην Ανατολική Συρία στα τέλη Μαρτίου. Είναι ομοϊδεάτες και συγγενείς τζιχαντιστών, σύζυγοι αιχμαλώτων-μελών της εξτρεμιστικής οργάνωσης, τα παιδιά τους –πολλά από τα οποία γεννήθηκαν στη Συρία στα χρόνια του πολέμου–, χήρες τζιχαντιστών αλλά και τζιχαντίστριες που είχαν ενταχθεί εθελοντικά στην οργάνωση προσφέροντας «ερωτικό τζιχάντ» και υπηρεσίες γυναικείας θρησκευτικής αστυνομίας, της περιβόητης Χίσμπα. Μεταξύ αυτών, περισσότεροι από 11.000 είναι αλλοδαποί από 43 διαφορετικές χώρες. Οι υπόλοιποι είναι Σύροι και Ιρακινοί. Τους πιο επικίνδυνους των τζιχαντιστών –φανατικοί πολεμιστές, οπλαρχηγοί και ηγετικά στελέχη– οι Κούρδοι τους έχουν ξεχωρίσει και τους κρατούν σε φυλακές.

Οι Αρχές της Ομοσπονδιακής Δημοκρατικής Επικράτειας της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας, όπως αποκαλείται η αυτοδιοίκηση ανατολικά του Ευφράτη των Κούρδων και των συμμάχων τους –Αράβων και Ασσυρίων–, που υποστηρίζονται από τον Διεθνή Συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ, έχουν επανειλημμένα απευθύνει εκκλήσεις στις χώρες της Δύσης να επαναπατρίσουν τους πολίτες τους που κρατούνται στο Αλ Χολ. Ωστόσο, πέρα από ελάχιστες εξαιρέσεις επαναπατρισμού νηπίων και παιδιών, οι χώρες τους δεν τους θέλουν πίσω. Έκκληση για επαναπατρισμό των γυναικόπαιδων αλλά και των αλλοδαπών τζιχαντιστών έχει απευθύνει και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δίχως να καταφέρει να συγκινήσει τους δυτικούς εταίρους του. Μάλιστα, πολλές χώρες της Δύσης έχουν αφαιρέσει τις ιθαγένειες (υπηκοότητες) από τους πολίτες τους στο Αλ Χολ ως ποινή, όχι όμως και από τα παιδιά τους.

Φανατικές εξαπολύουν επιθέσεις

Κάθε μέρα που περνάει η κατάσταση στο Αλ Χολ χειροτερεύει. Οι συνθήκες διαβίωσης είναι άθλιες, ενώ το Ισλαμικό Κράτος συνεχίζει να ασκεί την απολυταρχική θεοκρατική εξουσία του στον πληθυσμό των 74.000 πιστών του. Όσοι από τους συγκεντρωμένους τολμήσουν να εκφράσουν διάθεση αποκήρυξης του τζιχαντιστικού παρελθόντος τους, συνήθως οι χήρες με τα ορφανά τους, ικετεύοντας για έλεος και διαφυγή από ανθρωπιστικές οργανώσεις, αντιμετωπίζονται ως προδότες και τιμωρούνται άγρια με βασανιστήρια και δολοφονίες. Φανατικές τζιχαντίστριες δεν διστάζουν να επιτίθενται ακόμα και στους φύλακες του καταυλισμού και να τους μαχαιρώνουν άγρια αν τους πετύχουν αφηρημένους ή μόνους. Οι «Μουχατζιράτ», όπως αποκαλούνται οι τζιχαντίστριες του Ισλαμικού Κράτους, παραδέχονται σε τοπικά Μέσα ότι «μαχαιρώνουμε τους φρουρούς απανωτά επειδή επιτρέπουν στην αδικία να υπερισχύει».

Η βία στο Αλ Χολ φαίνεται να κλιμακώνεται ιδίως μετά τις ασφαλείς πληροφορίες που διακινήθηκαν από συριακές και ιρακινές πηγές ασφαλείας στα τέλη Ιουλίου ότι το Ισλαμικό Κράτος ανασυντάσσεται στην Ανατολική Συρία και στο Ιράκ με στόχο να εξαπολύσει νέο «ιερό πόλεμο» («τζιχάντ»). Ο ίδιος ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι ο χαλίφης της οργάνωσης, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, σχεδιάζει να «συνεχίσει τις διεθνείς τρομοκρατικές επιθέσεις». Η βρετανική «Daily Mail» έγραψε ότι οι συγκεντρωμένοι στην Αλ Χολ παραμένουν στην πλειονότητά τους αφοσιωμένοι στον ηγέτη τους «και είναι πρόθυμοι να πολεμήσουν γι’ αυτόν».

Μιλώντας στο κουρδικό δίκτυο Rudaw, ο σεΐχης Μους Άχμεντ, υπεύθυνος για τα προσφυγικά στρατόπεδα στη Βόρεια και Ανατολική Συρία, δήλωσε: «Μια γυναίκα του ISIS στο στρατόπεδο Αλ Χολ ζήτησε από τη διοίκηση την άδεια να βγει για ψώνια. Της επιτράπηκε και της δόθηκε συνοδεία ένας φύλακας. Στη διαδρομή η γυναίκα του ISIS μαχαίρωσε τον φύλακα στην πλάτη». Οι περισσότερες υπηρεσίες πληροφοριών συμφωνούν ότι η ηγεσία του Ισλαμικού Κράτους στοχεύει να προσαρμοστεί, να επιβιώσει και να δημιουργήσει εν υπνώσει πυρήνες σε τοπικό επίπεδο ενόψει της ενδεχόμενης αναζωπύρωσης. Τα Ηνωμένα Έθνη επιβεβαιώνουν: «Η τρομοκρατική οργάνωση προσαρμόζεται, εδραιώνεται και δημιουργεί τις συνθήκες για την ενδεχόμενη αναζωπύρωση στην καρδιά του Ιράκ και της Συρίας».

Ζητούν αιματηρή εκδίκηση

Στο Αλ Χολ η «επανάσταση» κρατιέται ζωντανή. Οι γυναίκες πρωτοστατούν στα επεισόδια, λιθοβολούν τους Κούρδους αστυνομικούς και φωνάζουν συνθήματα εκδίκησης: «Θα επιδιώξουμε εκδίκηση. Το αίμα θα ρέει μέχρι τα γόνατά σας». Το Associated Press, που επισκέφτηκε το στρατόπεδο φέτος τον Απρίλιο, διαπίστωσε ότι γενικά οι γυναίκες εκεί συμμετείχαν ενεργά στο Ισλαμικό Κράτος σε τομείς όπως η Χίσμπα, η γυναικεία θρησκευτική αστυνομία που παρακολουθούσε αν τηρούνταν ο ισλαμικός νόμος της Σαρία. Οι ίδιες παρότρυναν και τα παιδιά τους να λιθοβολούν τους δημοσιογράφους, αποκαλώντας τους σκύλους και απίστους. Το ίδιο πρακτορείο αντιλήφθηκε ότι το Ισλαμικό Κράτος διατηρούσε την εξουσία του μέσα στο Αλ Χολ. Στα τέλη Ιουλίου μια τζιχαντίστρια από την Ινδονησία, έγκυος έξι μηνών, δολοφονήθηκε αφού πρώτα βασανίστηκε από άλλες ομοϊδεάτισσές της.

Ο διευθυντής της ιταλικής ΜΚΟ Un Ponte Per, Ντομένικο Κίρικο, έχει περιγράψει το στρατόπεδο ως κόλαση του Αλ Χολ. «Μετά τη στρατιωτική ήττα του Ισλαμικού Κράτους στην Ανατολική Συρία, οι συγκεντρωμένοι εκτινάχθηκαν από 20.000 σε σχεδόν 80.000», λέει ο ίδιος και συνεχίζει: «Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που ζουν στο στρατόπεδο με ανεπαρκείς εγκαταστάσεις». Ο Σύρος ιστορικός Σάμι Μουμπάγεντ προειδοποίησε με άρθρο του στην «Arab Weekly» ότι πρόκειται περί ωρολογιακής βόμβας που θα σκάσει στο κοντινό μέλλον, οδηγώντας σε περισσότερη ριζοσπαστικοποίηση και βία.

Δημοσιεύτηκε στο τεύχος 408 του περιοδικού «Επίκαιρα» που κυκλοφόρησε στις 3 Αυγούστου 2019.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Η κρυφή «γοητεία» της Ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς – Από τα… ψηλά στα σκάνδαλα

Η διπλή «επιτυχία» της τουρκικής κατοχής

Η τουρκική ΜΙΤ υπό το βλέμμα των ΗΠΑ

Ελληνοτουρκικές σχέσεις: Απαιτείται προετοιμασία για τη διαχείριση κρίσης