Εντυπωσιακές εικόνες από την Σιβηρία: Φορτηγατζήδες οι αφανείς ήρωες της Ρωσίας (photos-video)28 Δεκεμβρίου 2017 · Ώρα δημοσίευσης: 12:00 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 11:36 μμ


Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η ζωή στις απομακρυσμένες περιοχές της Σιβηρίας δεν είναι απλά δύσκολη αλλά καθημερινός αγώνας επιβίωσης.

Της Ναυσικάς Καραγιαννίδη

Εκεί οι άνθρωποι έχουν μάθει να ζουν στις πλέον αντίξοες καιρικές συνθήκες, ακόμα και όταν αναγκάζονται να παραμένουν αποκλεισμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο.

Βέβαια, τους μήνες του χειμώνα, ακόμα και οι σκληροτράχηλοι αυτοί κάτοικοι των πιο απομακρυσμένων χωριών και πόλεων της αχανούς και δυσπρόσιτης Σιβηρίας δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν χωρίς την σωτήρια βοήθεια των γενναίων οδηγών φορτηγών, οι οποίοι διανύουν τους επικίνδυνους καλυμμένους με – έως και δύο μέτρα – πάγο δρόμους για να εφοδιάσουν τους κατοίκους με τροφή και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Στην πραγματικότητα, οι δρόμοι αυτοί διαμορφώνονται τον Δεκέμβριο, αφού τότε, λόγω της εξαιρετικά χαμηλής θερμοκρασίας, το νερό των ποταμών, των λιμνών και της θάλασσας παγώνει και επιτρέπει την διέλευση οχημάτων.

Οι δρόμοι αυτοί εξαφανίζονται συνήθως τον Απρίλιο που το χιόνι λιώνει. Αν και σε κάποιες περιπτώσεις λειτουργούν για μικρότερο χρονικό διάστημα, όπως ο δρόμος που καλύπτει μια έκταση 120 χιλιομέτρων πάνω στην Ανατολική Σιβηρική Θάλασσα, ο οποίος παραμένει ανοικτός μόλις δυο μήνες το χρόνο και επιτρέπει τον εφοδιασμό των βασικών αγαθών στους περίπου 400 κατοίκους της νήσου Ayon στην Τσουκότκα.

Ο 55χρονος οδηγός του πετρελαιοφόρου φορτηγού Βλαντιμίρ Κιρίλιν μεταφέρει 20 τόνους φορτίο. Ξεκινάει από το Γιακούτσκ, πρωτεύουσα της Δημοκρατίας των Σαχά (Γιακουτία), και τερματίζει στο Νίζνι Μπεστιάχ.

Η διαδρομή Γιακούτσκ-Νίζνι Μπεστιάχ που διανύει ο Κιρίλιν καλύπτει μια απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων πάνω στον παγωμένο ποταμό Λένα. Το Νίζνι Μπεστιάχ βρίσκεται στην ανατολική όχθη του ποταμού Λένα, απέναντι από το Γιακούτσκ.

Ο Κιρίλιν, ο οποίος εργάζεται ως οδηγός φορτηγού από τα 19 του χρόνια, έχει πλήρη επίγνωση ότι η διαδρομή αυτή είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, φτάνει να σκεφτεί κανείς ότι το φορτηγό του κινείται πάνω σε 1,5 μέτρο πάγο. Μάλιστα, σε κάποια σημεία της διαδρομής, το βάθος του παγωμένου ποταμού Λένα αγγίζει τα 30 μέτρα!

Και ο πάγος είναι απρόβλεπτος, ανά πάσα στιγμή μπορεί να σπάσει, γεγονός που έχει συμβεί πολλές φορές, στοιχίζοντας τη ζωή πολλών ανθρώπων – δεκάδες οδηγοί χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους στη Ρωσία λόγω του πάγου που έσπασε ξαφνικά σε κάποιο δρόμο, ο οποίος μάλιστα είχε κριθεί κατάλληλος για οδήγηση από τις αρμόδιες αρχές.

Ωστόσο, πέρα από την επικινδυνότητα, ο Κιρίλιν γνωρίζει επίσης ότι η διαδρομή Γιακούτσκ – Νίζνι Μπεστιάχ είναι η μόνη διάβαση που συνδέει το Γιακούτσκ με τις βόρειες περιοχές κατά μήκος του ποταμού Λένα.

Ένας συνάδελφος του Kirillin είχε την πιο δυσάρεστη ίσως εμπειρία της ζωής του όταν έσπασε ο πάγος και παγιδεύτηκε το φορτηγό του. Όταν βγήκε έξω από την καμπίνα του και πήγε στο όχημα για να το απεγκλωβίσει, κατέρρευσε η καμπίνα και έπεσε πάνω στο χέρι του. Μια αγέλη λύκων τον περικύκλωσε. Ο σκληραγωγημένος οδηγός ακρωτηρίασε ο ίδιος το χέρι του για να μπορέσει να ξεφύγει από τους λύκους!

Το 2015 ο 33χρονος γιος του τέως προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτ έχασε τη ζωή του όταν εγκλωβίστηκε μέσα στο μικρό φορτηγό του, το οποίο βούλιαξε μέσα στον πάγο στην λίμνη Βαϊκάλη στη νότια Σιβηρία.

Και το μικρό φορτηγό του Βίκτορ Γιανουκόβιτς του νεότερου δεν είναι το μοναδικό όχημα που βρίσκεται στα νερά της λίμνης Βαϊκάλη. Όταν ο πάγος λιώνει μπορεί κανείς να διακρίνει κάτω από τα νερά της λίμνης πολλά οχήματα που κατέληξαν στο πυθμένα της.

Πηγή φωτο και βίντεο: siberiantimes.com