Εντυπωσιακές εικόνες: Η υπό εξαφάνιση τίγρης της Σιβηρίας με τα μωρά της (photos-video)23 Ιανουαρίου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 7:08 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 7:08 μμ


H τίγρης Αμούρ, γνωστή και ως τίγρη της Σιβηρίας και η λεοπάρδαλη Αμούρ, γνωστή ως λεοπάρδαλη της Άπω Ανατολής, κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

Της Ναυσικάς Καραγιαννίδη

Υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή έχουν απομείνει μόλις 500 τίγρεις στην ανατολική Ρωσία και περίπου 80 λεοπαρδάλεις. Υπαίτιοι για τη κατακόρυφη μείωση των πληθυσμών τους είναι οι λαθροθήρες.

Όμως, τα τελευταία χρόνια, η Ρωσία έχει λάβει δραστικά μέτρα κατά της λαθροθηρίας. Την ίδια στιγμή, έχει μεριμνήσει για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, όπου η τίγρης και η λεοπάρδαλη ζουν και αναπαράγονται: τον Απρίλιο του 2012, η ρωσική κυβέρνηση ανακήρυξε Εθνικό Πάρκο μια περιοχή συνολικής έκτασης 262.000 εκταρίων στο Κράι Πριμόρσκι, στο νοτιοανατολικό άκρο της ρωσικής επικράτειας, στα σύνορα με την Κίνα και την Βόρεια Κορέα.

Το εθνικό αυτό πάρκο ονομάστηκε «Η γη της Λεοπάρδαλης», καθώς η λεοπάρδαλη βρίσκεται σε μεγαλύτερο κίνδυνο από την τίγρη. Βέβαια, είναι ελπιδοφόρο το ότι οι λεοπαρδάλεις, που το 2012 ήταν μόλις 30, σήμερα φτάνουν τις 80.

Στην οριοθετημένη αυτή περιοχή, η οποία εδώ και εφτά χρόνια τελεί υπό καθεστώς προστασίας, τόσο η τίγρης όσο και η λεοπάρδαλη, όχι μόνο προστατεύονται, αλλά και μελετώνται από τους επιστήμονες.

Η επιστημονική ομάδα έχει τοποθετήσει κρυφές κάμερες μέσα στο πάρκο, σε σημεία όπου έχουν τις φωλιές τους, σε μια προσπάθεια να κατανοήσει τη συμπεριφορά τους.

Μια από τις κάμερες κατέγραψε ευχάριστες στιγμές της καθημερινότητας μιας τίγρης με τα τρία μωρά της.

Τα τρία – έξι με οκτώ εβδομάδων – ανυποψίαστα τιγράκια τρέχουν και παίζουν ανέμελα στο χιόνι με την μητέρα τους.

«Μην έχοντας αντιληφθεί την παρουσία της κάμερας, τα τιγράκια εξερευνούν την περιοχή, παίζουν, ξεκουράζονται και απολαμβάνουν την φροντίδα και τη στοργή της μητέρας τους. Με άλλα λόγια, κάνουν ότι θα έκανε κάθε ζώο σε τόσο νεαρή ηλικία. Αυτό το καταγεγραμμένο υλικό έχει μεγάλη επιστημονική αξία για μας», λέει στους «The Siberian Times» η επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, Ντίνα Ματιούκινα.

Όπως εξηγεί, «χάρη σε αυτό το υλικό λαμβάνουμε σημαντικές πληροφορίες σε σχέση με την αναπαραγωγή, όπως την περίοδο που η τίγρης γεννά, τον αριθμό των νεογνών, το πως επιβιώνουν, την όλη συμπεριφορά μιας οικογένειας στη φωλιά της και έξω από αυτήν. Γνωρίζουμε πλέον τις ώρες της ημέρας και της νύχτας που τα ζώα είναι περισσότερο δραστήρια. Πόσο χρόνο περνά η τίγρης με τα μωρά της και πώς συμπεριφέρονται τα μωρά όταν η μητέρα τους απουσιάζει, αφού πρέπει να πάει για κυνήγι για να τους φέρει τροφή».

Σε κάποιο σημείο η κάμερα έχει καταγράψει την μητέρα να επιστρέφει στη φωλιά με λεία ένα ελάφι. Παρότι, όπως σημειώνει η επιστημονική ομάδα, σε τόσο νεαρή ηλικία τα τιγράκια τρέφονται κυρίως με το γάλα της μάνας τους.

Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο με την τίγρη της Σιβηρίας και τα μικρά της

Πηγή: siberiantimes.com