Ερντογάν: Δεν μπορούν να μας αποκλείσουν από την Ανατολική Μεσόγειο8 Ιανουαρίου 2020 · Ώρα δημοσίευσης: 3:58 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 3:58 μμ


Σχεδόν δύο ώρες κράτησε η συνάντηση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, στο πλαίσιο εκδήλωσης για την παρουσίαση του project του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream.

Οι δύο ηγέτες ξεκίνησαν τις συνομιλίες τετ-α-τετ παρουσία διερμηνέων και συζήτησαν, σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις των δύο μερών, την ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν μετά τον φόνο του Ιρανού στρατηγού Χασάν Σουλεϊμανί, καθώς και το ζήτημα της Συρίας και την κρίση στη Λιβύη.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης, στις δηλώσεις του ενώπιον των δημοσιογράφων, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε μεταξύ άλλων πως «παρά τα εμπόδια που παρουσιάστηκαν, η συνεργασία Τουρκίας – Ρωσίας εξελίσσεται κι αναπτύσσεται σε όλους τους τομείς. Υπάρχει τάση να αυξηθούν οι εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή, ωστόσο Τουρκία και Ρωσία στοχεύουν στο αντίθετο. Θα προχωρήσουμε και σε άλλα κοινά projects στην ενέργεια και σε άλλους τομείς».

Από την πλευρά του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε: «ο TurkStream ολοκληρώθηκε επιτυχώς και όπως ακριβώς σχεδιάζαμε. Το project έχει ιστορική σημασία, από την πλευρά της διμερούς συνεργασίας στο ενεργειακό πεδίο. Το διμερές εμπόριο με τη Ρωσία βελτιώνεται διαρκώς. Ο αγωγός TurkStream θα επηρεάσει ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομία».

«Το σχέδιο αποκλεισμού δεν έχει καμία τύχη»

Επιπλέον, στάθηκε και στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας πως «το σχέδιο αποκλεισμού της Τουρκίας από την Ανατολικη Μεσόγειο, σε δπλωματικό, οικονομικό και νομικό επιπεδο, δεν έχει καμία τύχη. Σαν Τουρκία, δεν θέλουμε και ποτέ δεν θα θέλουμε εντάσεις στην περιοχή».

Αναφερόμενος στην αυξανόμενη ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ Ιράν, ο Ερντογάν είπε: «Στόχος μας είναι να μειώσουμε τις εντάσεις. Η ένταση που υπάρχει μεταξύ των συμμαχικών ΗΠΑ και του γειτονικού μας, Ιράν, έχει φτάσει σε ένα σημείο που ποτέ δεν επιθυμούσαμε. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να σύρει την περιφέρειά μας σε νέο κύκλο εντάσεων και ιδιαίτερα το Ιράκ, εξαιτίας των συμφερόντων του. Δεν θα επιτρέψουμε, με όσα μέσα έχουμε, να χυθεί αίμα».

Διαβάστε επίσης στη Νέα Σελίδα: Ερντογάν: Τουρκικές στρατιωτικές μονάδες μετακινούνται στη Λιβύη