Γαλάζια Πατρίδα: Προκαλούν οι Τούρκοι με τεράστια αρμάδα στο Αιγαίο (video)26 Φεβρουαρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 11:33 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 11:33 πμ


Ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση για την στρατιωτική άσκηση της Τουρκίας, «Γαλάζια Πατριδα», καθώς το τουρκικό υπουργείο Αμυνας ανέφερε ότι «ο στόλος μας είναι έτοιμος για την άσκηση».

Άσκηση με πραγματικά πυρά στο Αιγαίο

Η ανακοίνωση επίσης σημειώνει ότι θα γίνει «ταυτόχρονα σε τρεις θάλασσες», εννοώντας το Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα.

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, στο πλαίσιο της προπαγανδιστικής καταιγίδας των τελευταίων ημερών, δημοσιοποίησε και ένα βίντεο, για την άσκηση, η οποία θα ξεκινήσει αύριο, Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις 8 Μαρτίου.

Σε αυτές τις δέκα μέρες θα χρησιμοποιηθούν πραγματικά πυρά, ενώ θα συμμετέχουν 102 πολεμικά πλοία όλων των ειδών, μαχητικά αεροσκάφη, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ελικόπτερα, δυνάμεις πεζοναυτών και βατραχανθρώπων καθώς και τμήμα της ακτοφυλακής.

Παράλληλα, θα χρησιμοποιηθούν για πρώτη φορά οι πύραυλοι Cirit και Umtas τα οποία είναι τούρκικης προελεύσεως.

Η τουρκική αρμάδα θα αποπλεύσει από τις βάσεις στο Ακσάζ, απέναντι από τη Ρόδο, και τη βάση Γκιολτζούκ, στη θάλασσα του Μαρμαρά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η άσκηση θα ξεκινήσει μόλις μια ημέρα πριν τις ανακοινώσεις της Exxon Mobil, για την ανεύρεση μεγάλου κοιτάσματος στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η θέση του ελληνικού πενταγώνου

Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις δείχνουν ψυχραιμία απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας, γύρω από την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ANT1, το επίπεδο ετοιμότητας των Ενοπλων Δυνάμεων είναι στο «μπλε», κάτι που σημαίνει ότι δεν έχει ληφθεί κανένα έκτακτο μέτρο, ούτε έχει σημάνει κάποιου τύπου «συναγερμός», εν όψει της άσκησης των Τούρκων.

Παρά ταύτα, τόσο στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας όσο και στο Πεντάγωνο, αναμένουν να διαπιστώσουν αν η Άγκυρα, τηρήσει τις δεσμεύσεις της για περιορισμό της προκλητικότητας.

Επίσης, αξιοσημείωτο είναι ότι δυο ημέρες πριν την άσκηση, οι Τούρκοι προέβησαν σε 11 παραβιάσεις στο Αιγαίο!

Ακάρ: Θα προασπίσουμε τη Γαλάζια πατρίδα μας

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Χουλουσί Ακάρ προκάλεσε εκ νέου με δηλώσεις στις οποίες επανέλαβε το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Συγκεκριμένα τόνισε ότι «έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προάσπιση των δικαιωμάτων και του δικαίου μας στην 462 χιλιάδων τ.χλμ. Γαλάζια πατρίδα μας», αναφερόμενος στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, εκεί όπου θα γίνει και η άσκηση.

«Δεν θα έχουν καμία τύχη βήματα που δεν συμπεριλαμβάνουν την Τουρκία. Σε αυτά τα μέρη που ανέφερα, δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο», τόνισε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Τουρκία: Συλλήψεις 100 στρατιωτικών για σχέσεις με τον Γκιουλέν

Προκλητική Τουρκία: Παραβίασε το status quo στα Στροβίλια