Γαλάζια Πατρίδα: Τουρκική «πρόβα πολέμου» και στο Αιγαίο με 102 πλοία (video)25 Φεβρουαρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 1:15 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 3:08 μμ


Όλα είναι έτοιμα για την έναρξη της Τούρκικης στρατιωτικής άσκησης Γαλάζια Πατρίδα όπως διεμήνυσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ. Με μία προκλητική δήλωση που κάνει λόγο για «462.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα της Γαλάζιας Πατρίδας» δίνεται το έναυσμα για της στρατιωτικής άσκησης, σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα, με τη συμμετοχή 102 τουρκικών πλοίων.

Όπως γράφει η εφημερίδα Yeni Safak, η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» θα είναι ένα μέσο με το οποίο «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα ενισχύσουν την κυριαρχία τους και θα απευθύνει μία σαφή προειδοποίηση σε όσους προετοιμάζουν χάρτες εισβολής».

Η άσκηση θα ξεκινήσει την προσεχή Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου, και θα κρατήσει μέχρι τις 8 Μαρτίου.

Επίδειξη ισχύος από την Τουρκία

Σε αυτές τις ημέρες, όπως αναφέρει με το CNN Türk, φρεγάτες, κορβέτες, αποβατικά και κάθε λογής πολεμικά πλοία θα αποπλεύσουν από τις βάσεις στο Ακσάζ, απέναντι από τη Ρόδο, και Γκιολτσούκ, στη θάλασσα του Μαρμαρά, φορτωμένα με πολεμοφόδια και με πλήθος προσωπικού στα καταστρώματα.

Τις ασκήσεις θα παρακολουθήσει αυτοπροσώπως ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

Το CNN Türk χαρακτήρισε την άσκηση ως «πρόβα πολέμου», επισημαίνοντας ότι, πέραν των πλοίων, θα έχουν ενεργή συμμετοχή πολεμικά αεροσκάφη, ελικόπτερα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δυνάμεις πεζοναυτών και βατραχανθρώπων, όπως και κλιμάκια της ακτοφυλακής.

Επίσης, στις ασκήσεις θα χρησιμοποιηθούν για πρώτη φορά οι πύραυλοι Cirit και Umtas αποκλειστικά τούρκικης προέλευσης.

Προκλητικές δηλώσεις Ακάρ

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, μόλις δύο 24ωρα πριν την έναρξη της άσκησης, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση, είπε για «462.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα της Γαλάζιας Πατρίδας» και προσέθεσε ότι «δεν θα επιτραπεί κανένα τετελεσμένο. Δεν έχει καμία ελπίδα όποιος απειλεί τα συμφέροντα της Τουρκίας από το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο, ως τη Μαύρη Θάλασσα».

Δείτε το σχετικό βίντεο

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα»: Βίντεο «υπερπαραγωγή» από το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας

Προκλητική Τουρκία: Παραβίασε το status quo στα Στροβίλια