Γαλλικές εκλογές: Μεγάλο φαβορί το κόμμα του Μακρόν10 Ιουνίου 2017 · Ώρα δημοσίευσης: 2:33 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 10:51 πμ


«Σαρωτική» νίκη για το κόμμα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν (Δημοκρατία Εμπρός) και ρεκόρ αποχής προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις για τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, που διεξάγεται αύριο Κυριακή.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Odoxa σχεδόν ένας στους δύο Γάλλους, δεν πρόκειται να πάει αύριο να ψηφίσει.

Στην εκλογική αναμέτρηση του 2012, η αποχή άγγιξε το 42,78%, γι’ αυτό οι σχολιαστές μιλούν για ρεκόρ αποχής.Μάλιστα αποδίδουν την τάση αυτή σε μια σχετική κούραση των Γάλλων από την παρατεταμένη εκλογική περίοδο, που ξεκίνησε από τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά και από τη γενικευμένη πεποίθηση ότι είναι σίγουρη η ευρεία νίκη των υποψηφίων του Μακρόν.

Ο στόχος του Μακρόν για μια απόλυτη πλειοψηφία φαίνεται ότι έχει όλες τις πιθανότητες να εκπληρωθεί, αφού όλες οι σφυγμομετρήσεις προβλέπουν ότι το κόμμα του θα κερδίσει από 390 έως 427 έδρες (Ipsos Sopra Steria) στο σύνολο των 577 εδρών της γαλλικής Βουλής.

Έτσι στη Γαλλία, έχουν αρχίσει να μιλούν για «Μακρονμάνια» και για «παλιρροιακό κύμα» που κινδυνεύει να συντρίψει τα άλλα κόμματα.

Για τη δεξιά των Ρεπουμπλικάνων (LR) και του Κέντρου (UDI) οι προβλέψεις δίνουν από 95 έως 115 έδρες, ενώ για το σοσιαλιστικό κόμμα (PS) από 22 έως 32 έδρες.

Με δεδομένο το πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας, το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν και οι Ανυπότακτοι του Μελανσόν, δεν είναι σίγουρο ότι θα εξασφαλίσουν τις 15 έδρες που είναι απαραίτητες για τη δημιουργία κοινοβουλευτικής ομάδας, παρ’ ότι αντιπροσωπεύουν εκατομμύρια ψήφων.

Το θέμα αλλαγής του εκλογικού συστήματος, με μια δόση απλής αναλογικής στην οποία έχει ήδη αναφερθεί ο Εμανουέλ Μακρόν, είναι σίγουρο ότι επανέλθει στις συζητήσεις.

Θα πρέπει πάντως να ληφθεί υπόψη ότι οι δημοσκοπήσεις έγιναν πριν από τις τελευταίες αποκαλύψεις για ένα «σύστημα πληρωμών» βάσει του οποίου 10 εργαζόμενοι στο κεντρώο κόμμα «Modem »του Φρανσουά Μπαϊρού, εισέπρατταν μέρος των αμοιβών τους ως κοινοβουλευτικοί βοηθοί ευρωβουλευτών.

Για το θέμα, ο εισαγγελέας Παρισίων, διέταξε χθες προκαταρκτική έρευνα. Η υπόθεση δεν διαφέρει ιδιαίτερα από αυτήν για την οποία κατηγορείται και η Μαρίν Λεπέν, για την αμοιβή δηλαδή από την ΕΕ συνεργατών της στο κόμμα, τους οποίους είχε παρουσιάσει ως κοινοβουλευτικούς βοηθούς στην ΕΕ.

Σύμφωνα πρώτες εκτιμήσεις πάντως, δεν φαίνεται το περιστατικό αυτό να επηρεάζει ιδιαίτερα τον Μακρόν. Αντίθετα μάλιστα, είναι θέμα που αφορά στις παλιές κομματικές συνήθειες από τις οποίες διακηρύσσει ότι θέλει να απαλλαχθεί.

Αυτός που κινδυνεύει να ζημιωθεί είναι ο Φρανσουά Μπαϊρού, υπουργός Δικαιοσύνης και πρωτεργάτης για τον νόμο περί «ηθικοποίησης της πολιτικής ζωής» που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις παλαιότερες πρακτικές του κόμματός του.

Ήδη κάποιοι ζητούν την παραίτηση του Μπαϊρού, η αποδυνάμωση του οποίου κάθε άλλο παρά μπορεί να ενοχλήσει τον Μακρόν, με δεδομένη την δύναμη που ο ίδιος έχει πλέον αποκτήσει.