Γιατί ο Τραμπ το έριξε στη μελέτη του… Θουκυδίδη εξαιτίας των Κινέζων

3

Σε γνώριμα λημέρια βρέθηκε, προσφάτως, ο Γκράχαμ Άλισον, ο άνθρωπος που μπαινόβγαινε στον Λευκό Οίκο όταν ήταν σύμβουλος των προέδρων Ρίγκαν και Κλίντον

Αυτή τη φορά επέστρεψε για να ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας για τον Πελοποννησιακό Πόλεμο προκειμένου να γίνει πιο κατανοητή η αντιπαλότητα… ΗΠΑ-Κίνας.

Ο 77χρονος ακαδημαϊκός και συγγραφέας, ο οποίος έχει γράψει βιβλίο βασιζόμενος στο έργο του αρχαίου ιστορικού και ειδικότερα για τον Πελοποννησιακό Πόλεμο, εξήγησε στο επιτελείο του Τραμπ τα αίτια για τα οποία πολέμησαν οι δύο δυνάμεις.

«Αυτό που έκανε τον πόλεμο αναπόφευκτο ήταν η ανάπτυξη της αθηναϊκής εξουσίας και ο φόβος που προκάλεσε αυτό στη Σπάρτη», είπε ο Άλισον. Στην ανάλυση του Άλισον, στη θέση της Αθήνας είναι σήμερα η Κίνα και στη θέση της Σπάρτης οι ΗΠΑ.

Ο Άλισον το αποκαλεί αυτό την «Παγίδα του Θουκυδίδη» και είναι ένα ερώτημα που απασχολεί μερικούς πολύ σημαντικούς ανθρώπους στην διακυβέρνηση του Τραμπ, αναφέρει το Politico.

Ο Θουκυδίδης είναι ιδιαίτερα αγαπητός στους δύο ανθρώπους-κλειδιά που ασκούν την εξωτερική πολιτική του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας H.R. McMaster έχει αποκαλέσει το έργο του Θουκυδίδη ένα «απαραίτητο» στρατιωτικό κείμενο, το οποίο δίδασκε στους φοιτητές του, ενώ πολλές φορές χρησιμοποιεί αποσπάσματά του.