Γκαμπόν: Πληροφορίες για στρατιωτικό πραξικόπημα (video)7 Ιανουαρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 10:06 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 10:06 πμ


 

Πραξικόπημα στην Γκαμπόν: O στρατός της αφρικανικής χώρας φέρεται να έχει καταλάβει τον δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό, ανακοινώνοντας τη δημιουργία ενός «Εθνικού Συμβουλίου Αποκατάστασης».

Στρατιωτικό πραξικόπημα φέρεται να λαμβάνει χώρα στη Γκαμπόν, με τον στρατό να αναλαμβάνει τα ηνία του αφρικανικού κράτους, επικαλούμενος την ασθένεια του προέδρου Αλί Μπόνγκο.

Σύμφωνα με το ραδιόφωνο του «RFI», ο στρατός έχει καταλάβει τον δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό, ανακοινώνοντας τη δημιουργία ενός «Εθνικού Συμβουλίου Αποκατάστασης».

«Το πρωτοχρονιάτικο μήνα του προέδρου Αλί Μπόνγκο ενισχύει τις αμφιβολίες για την ικανότητά του να αντεπεξέρχεται στις ευθύνες των καθηκόντων του» διαμήνυσε εκπρόσωπος του στρατού, σε τηλεοπτικό μήνυμα προς τους πολίτες της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, προανήγγειλε ότι εντός των επόμενων λίγων ωρών θα δημιουργηθεί ένα «Εθνικό Συμβούλιο Αποκατάστασης», το οποίο θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Ο πρόεδρος της Γκαμπόν, Αλί Μπόνγκο, εισήχθη σε νοσοκομείο του Ριάντ, στις 24 Οκτωβρίου, έπειτα από καρδιακό έμφραγμα. Σύμφωνα με το «RFI», αυτή τη στιγμή φέρεται να νοσηλεύεται σε νοσοκομειακό ίδρυμα στο Μαρόκο.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες, ο Ντόναλντ Τραμπ γνωστοποίησε ότι οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει στρατιωτικό προσωπικό 80 ατόμων στη Γκαμπόν, εξέλιξη οποία συνδέεται με την κοινωνική αναταραχή που βρίσκεται σε εξέλιξη στη γειτονική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.