Η «σαπουνόπερα» Τραμπ και Ερντογάν: Όταν ο Ταγίπ ζήλεψε για τη σχέση αλ Σίσι και Ντόναλντ26 Σεπτεμβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 9:33 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 9:33 πμ


Οι Τούρκοι δημοσιογράφοι ισχυρίζονται ότι ο πρόεδρος τους, ο Ταγίπ Ερντογάν, που δεν δέχεται μύγα στο… σπαθί του, αρνήθηκε να καθίσει στο τραπέζι του Αμερικανού προέδρου, στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμή του ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

Του Μιχάλη Ιγνατίου 

Και επιδεικτικά, λένε οι συνάδελφοι εκ Τουρκίας, ο Ερντογάν πήρε από το… χέρι τους συνεργάτες τους και πήγαν σε άλλο τραπέζι και κάθισαν και έφαγαν σνομπάροντας τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τραμπ έκανε και κάτι άλλο που δεν άρεσε καθόλου στον Ερντογάν

Και γιατί αυτή η έκφραση… ζήλιας; Διότι ο Αμερικανός Πρόεδρος, συμπεριέλαβε στους καλεσμένους του και τον πρόεδρο της Αιγύπτου, αλ Σίσι, ο οποίος είναι ένας εκ των μεγαλύτερων εχθρών του Ερντογάν. Ο πρόεδρος της Τουρκίας κατηγορεί τον αλ Σίσι ανοικτά και δημόσια για το θάνατο του πρώην προέδρου Μόρσι, που χαρακτηρίζει δολοφονία.

Ο κ. Τραμπ έκανε και κάτι άλλο που δεν άρεσε καθόλου στον Ερντογάν. Είχε επίσημη διμερή συνάντηση με τον αλ Σίσι, ενώ στον Ταγίπ Ερντογάν, αρνήθηκε παρόμοιο τετ-α-τετ. Ο τελευταίος αρκέστηκε στην αναμνηστική φωτογραφία κατά τη καθιερωμένη δεξίωση του Αμερικανού προέδρου, που φέτος έγινε στο ξενοδοχείο New York Palace. Οπότε το κακό είναι διπλό και ο κ. Ερντογάν πρέπει να παρακαλεί να μην τριτώσει. Διότι η τρίτη και φαρμακερή μπορεί να είναι και οι κυρώσεις, αν και ο κ. Τραμπ ακόμα τον διασώζει. Αλλά το θέμα είναι αυτό: Τώρα, με τα προβλήματα που έχει, λόγω της έναρξης της διαδικασίας για την καθαίρεση δεν γνωρίζουμε για πόσο καιρό ακόμα θα μπορεί να κάνει πλάτες στον Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας προσπαθούσε μέχρι και σήμερα να συναντήσει τον κ. Τραμπ, έστω και για 15 λεπτά για να έχει να δείξει τουλάχιστον τις φωτογραφίες στο ακροατήριο του, όταν επιστρέψει στην Άγκυρα. Αλλά, ούτε στο σημερινό πρόγραμμα υπήρχε προγραμματισμένη συνάντησή μαζί του και ο Αμερικανός Πρόεδρος θα φύγει το μεσημέρι (τοπική ώρα) από τη Νέα Υόρκη. Ο κ. Τραμπ θα παραβρεθεί το πρωί σε μία εκδήλωση συλλογής χρημάτων για την προεκλογική του εκστρατεία, στο εστιατόριο Cipriani. Ο κ. Ερντογάν επεδίωξε να πραγματοποιηθεί μία συνάντηση στο πόδι στο ακριβό εστιατόριο του Μανχάταν, αλλά το ερώτημα ήταν το εξής: Πως ένας ξένος ηγέτης θα βρισκόταν σε ένα χώρο όπου διεξάγεται οικονομική εκστρατεία για τον πρόεδρο της Αμερικής. Στον κόσμο του Τραμπ, φυσικά, όλα είναι πιθανά.

Πέραν των παραπάνω το βασικό ερώτημα παραμένει. Η άρνηση του κ. Τραμπ να δώσει διμερή επίσημη συνάντηση στον κ. Ερντογάν πρέπει να οφείλεται στις απειλές του ότι θα εισβάλει στη Συρία. Από τη στιγμή που ο Τούρκος πρόεδρος κόμπαζε ότι θα πάει στη Νέα Υόρκη «για να τα πει» στον κ. Τραμπ, και αν αυτός δεν τον ακούσει θα εισβάλει, ο Αμερικανός Πλανητάρχης δεν μπορούσε να τον συναντήσει.

Ήταν σαν να του έδινε το «πράσινο φως» για την εισβολή, η οποία στόχο έχει τους Κούρδους της Συρίας (YPG), που είναι οι μόνοι πραγματικοί σύμμαχοι που έχουν οι Αμερικανοί στη Συρία. Μόνο οι μαχητές του YPG εξυπηρετούν αυτή τη στιγμή τα αμερικανικά συμφέροντα. Κανείς άλλος δεν το κάνει, και ιδιαίτερα η Τουρκία, η οποία τα αντιπαλεύεται. Όσο μπουνταλάς και αν είναι ο Αμερικανός Πλανητάρχης, αντιλαμβάνεται ότι η Τουρκία έχει ταχθεί πλέον με τους εχθρούς της Αμερικής: Τη Ρωσία και το Ιράν.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Οι Γκιουλενιστές πανηγύριζαν χθες το βράδυ ότι ο Τραμπ σνόμπαρε τον Ερντογάν και αρνήθηκε να τον συναντήσει. Υποτίθεται ότι ο Τούρκος Πρόεδρος ανέμενε τον Αμερικανό ομόλογό του στο δείπνο του Τουρκοαμερικανικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου (Turkey-US Business Council), όπου θα έβρισκε μερικά λεπτά να συνομιλήσουν. Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Τραμπ δεν εμφανίστηκε στο δείπνο και δεν είχε (την πολυπόθητη) διμερή συνάντηση ο Ερντογάν. Ο Ερντογάν ομιλούσε για εβδομάδες για τη διμερή με τον Τραμπ αλλά επιστρέφει στην Τουρκία με άδεια χέρια… Είναι φανερό ότι «βγήκαν τα μαχαίρια». Ή μπορεί να συμβαίνει και το άλλο. Να έγινε ο αλ Σίσι της Αιγύπτου ο «αγαπημένος δικτάτορας» του Ντόναλντ Τραμπ…

Πηγή: hellasjournal.com

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: 

Ντόναλντ Τραμπ: Ανέκδοτο η καθαίρεσή μου