Εισαγγελείς απειλούν με σύλληψη δημάρχους στην Καταλονία λόγω δημοψηφίσματος

3
A man wearing a Catalan Nationalist flag T-shirt casts his ballot in a symbolic independence vote in Barcelona on Sunday.

Με συλλήψεις απειλούν δημάρχους στην Καταλονία οι Ισπανοί εισαγγελείς, σε περίπτωση που διευκολύνουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής.

Το δημοψήφισμα, που έχει προκηρύξει η περιφερειακή καταλανική κυβέρνηση και το τοπικό κοινοβούλιο δεν έχει νομική ισχύ, καθώς η τελευταία έχει ανασταλεί με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ισπανίας, μετά από προσφυγή της ισπανικής κυβέρνησης.

Το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου έληξε η διορία που είχαν οι δήμαρχοι 948 δήμων στην Καταλονία να δηλώσουν εάν προσχωρούν στη διαδικασία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία την 1η Οκτωβρίου. Τέσσερις ημέρες μετά, το σκηνικό δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη, καθώς 260 δήμοι δεν έχουν απαντήσει ακόμη, ούτε καταφατικά, ούτε αρνητικά.

Έτσι, το 29% του πληθυσμού της Καταλονίας δεν γνωρίζει ποια είναι η κατάσταση στην εκλογική περιφέρειά και το συγκεκριμένο πληθυσμιακό ποσοστό αυξάνεται περισσότερο και αγγίζει το 50% του συνολικού πληθυσμού, καθώς μία από τις αναποφάσιστες δημαρχίες είναι και η Βαρκελώνη, που αντιπροσωπεύει το 21% του πληθυσμού της Καταλονίας.

Αν και η δήμαρχος της Βαρκελώνης, Άντα Κολάου, έχει δηλώσει ότι «θα προσφέρει παντοιοτρόπως διευκολύνσεις ώστε το δημοψήφισμα να διεξαχθεί με τη μέγιστη δημοκρατικότητα», ακόμη δεν έχει δεσμευθεί.

Η συντριπτική πλειοψηφία των δημάρχων έχει ταχθεί πάντως στο πλευρό του «ναι». Στις 10 Σεπτεμβρίου, 677 δημαρχίες είχαν επιβεβαιώσει τη στήριξή τους στο δημοψήφισμα. Αλλά ενώ οι δήμοι αυτοί αντιπροσωπεύουν το 71% των αιρετών αρχών της χώρας, σε εκλογικό επίπεδο εκπροσωπούν μόλις το 34% των ψηφοφόρων.

Το υπόλοιπο 15% διαμένει σε 10 δήμους που έχουν ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν το δημοψήφισμα. Πρόκειται για δήμους που ελέγχονται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα PSC και περιλαμβάνουν πέντε από τις μεγαλύτερες πληθυσμιακά πόλεις της Καταλονίας: το Οσπιταλέτ ντε Λιομπρεγκάτ, η Τεράσα, η Λιέιδα, η Ταραγόνα, το Ματαρό και η Σάντα Κολόμα ντε Γκραμενέτ.