Ισπανία: Αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στα 900 ευρώ11 Φεβρουαρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 5:06 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 5:10 μμ


Να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός κατά 22% αποφάσισε η ισπανική κυβέρνηση, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων χωρών, όπως η Ελλάδα και η Γαλλία, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ υποστηρίζει ότι η αύξηση θα ενισχύσει τις δαπάνες και τις προσλήψεις, ενισχύοντας την ανάπτυξη της Ισπανίας.

Ωστόσο, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης και τα στελέχη των επιχειρήσεων εμφανίζονται επιφυλακτικοί, υπογραμμίζοντας ότι οποιαδήποτε πρόσθετη ανάπτυξη της οικονομίας δεν θα είναι αρκετή για να αντισταθμίσει τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που αναμένουν να χαθούν, καθώς οι εταιρείες δεν θα μπορούν να αντέξουν οικονομικά την άνοδο του κόστους.

Το ποσοστό ανέργων είναι το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρωζώνη (στο 14,3% τον Δεκέμβριο), μετά της Ελλάδας και η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 900 ευρώ τον μήνα επηρεάζει άμεσα περίπου το 8% του εργατικού δυναμικού της Ισπανίας ή περίπου 1,2 εκατ. εργαζόμενους.

Kαι ο αντίκτυπος γίνεται ήδη αισθητός, αναγκάζοντας ορισμένες επιχειρήσεις να αντιδράσουν μετακυλίοντας το κόστος στους καταναλωτές, με τη μορφή αυξημένων τιμών.

Η Kεντρική Tράπεζα της Ισπανίας εκτιμά ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα μπορούσε να οδηγήσει στην απώλεια περίπου 125.000 θέσεων εργασίας φέτος.

Σκέψεις για πρόωρες εκλογές από τον Σάντσεθ

Στην Ισπανία, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σκέφτεται να προκηρύξει πρόωρες εκλογές για τις 14 Απριλίου, όπως μετέδωσε σήμερα το δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων EFE επικαλούμενο μη κατονομαζόμενες κυβερνητικές πηγές.

Το Κοινοβούλιο της Ισπανίας ψηφίζει την Τετάρτη για τον προϋπολογισμό του 2019, όμως οι Σοσιαλιστές κατέχουν λιγότερο από το ένα τέταρτο των εδρών στην κάτω βουλή και αγωνίζονται να εξασφαλίσουν αρκετή υποστήριξη προκειμένου να περάσουν το νομοσχέδιο.

Η κυβέρνηση δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλια.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Βενεζουέλα: Ο Γκουαϊδό δεν αποκλείει στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ