Κύπρος: «Εάν οι δημοσιογράφοι φιμωθούν, όλοι μας θα βρεθούμε στην κόλαση»18 Οκτωβρίου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 7:39 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 7:50 μμ


Στις δολοφονίες δημοσιογράφων τον τελευταίο χρόνο αναφέρεται σε ανακοίνωσή της η Ένωση Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ), σημειώνοντας ότι «ο κίνδυνος εκφοβισμού και φίμωσης –με άμεσα ή έμμεσα μέτρα- των δημοσιογράφων και του λειτουργήματος το οποίο επιτελούν, δεν πρέπει να υποτιμάται ούτε στον τόπο μας».

«Εάν οι δημοσιογράφοι φιμωθούν, όλοι μας θα βρεθούμε στην κόλαση». Αυτό δεν το λέει η ΕΣΚ, αλλά η Επίτροπος Δικαιοσύνης και Ισότητας Φύλου της ΕΕ, Βέρα Γιούροβα», επισημαίνεται.

Στην ανακοίνωση, που εκδόθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη στυγερή δολοφονία της Μαλτέζας δημοσιογράφου Δάφνη Καρουάνα Γκαλίτζια, η ΕΣΚ επισημαίνει ότι το έγκλημα παραμένει ανεξιχνίαστο.

Η θλιβερή επέτειος, προστίθεται, σχεδόν συνέπεσε με τη δολοφονία της δημοσιογράφου Βικτόρια Μαρίνοβα στη Βουλγαρία, αλλά και με την «εξαφάνιση» του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόνγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. Εξάλλου, τον Φεβρουάριο έπεφτε νεκρός στη Βέλκα Μάτσα της Σλοβακίας ακόμα ένας δημοσιογράφος, ο Γιαν Κούτσακ.

«Ως Ένωση Συντακτών Κύπρου, πιστεύουμε ότι τα κέντρα εξουσίας, πολιτικά, οικονομικά και άλλα, είναι και στον τόπο μας ισχυρά. Οι υποθέσεις διαφθοράς που χρήζουν διερεύνησης είναι επίσης πολλές. Ειδικά σε μια χώρα όπως η Κύπρος, με το ισχυρό πολίτευμα της Προεδρικής Δημοκρατίας, ο ρόλος του Τύπου ως τέταρτη εξουσία είναι ακόμα σημαντικότερος», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η ΕΣΚ καλεί την κυπριακή Πολιτεία να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα, τα οποία θα διασφαλίζουν την ελευθερία της έκφρασης και του λόγου χωρίς απειλές και αθέμιτες πιέσεις κατά δημοσιογράφων και ΜΜΕ. Επίσης, καλεί και το κοινό να κατανοήσει την αξία της δημοσιογραφίας και να στηρίξει το δημοσιογραφικό λειτούργημα, με όποιο μέσο διαθέτει.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

Ζάεφ: Ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει αφοσιωμένος στη Συμφωνία των Πρεσπών

Κοτζιάς: Κάναμε μια συμφωνία με την ΠΓΔΜ και έγινα πρώην υπουργός