Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει το ξέσπασμα της επιδημίας του νέου κοροναϊού, που ξεκίνησε στην κινεζική πόλη Γουχάν και έχει μέχρι στιγμής προκαλέσει 18 θανάτους και περισσότερα από 650 κρούσματα σε όλο τον κόσμο.
Οι υγειονομικές Αρχές εκφράζουν φόβους ότι η ταχύτητα μετάδοσης του ιού θα επιταχυνθεί καθώς εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζοι αναμένεται να ταξιδέψουν εντός της χώρας τους και στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια των εορτών του κινέζικου νέου έτους, που γιορτάζεται φέτος στις 25 Ιανουαρίου.
Ο ιός έχει προκαλέσει συναγερμό επειδή είναι ακόμα πολύ νωρίς να γνωρίζουν οι υγειονομικές αρχές πόσο επικίνδυνος είναι και πόσο εύκολα μεταδίδεται ανάμεσα στους ανθρώπους. Και επειδή ο ιός είναι καινούργιος, οι άνθρωποι δεν μπορούν να αναπτύξουν ανοσία στον νέο ιό.
Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής
Στον τελευταίο απολογισμό, η κινεζική κρατική τηλεόραση μετέδωσε σήμερα πως έχουν καταγραφεί 634 κρούσματα στην Κίνα.
Οι Αρχές έχουν επιβεβαιώσει 18 θανάτους.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε αργά σήμερα ότι είναι «πάρα πολύ νωρίς» να αποφανθεί ότι ο ιός συνιστά «κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος». Ο διευθυντής του ΠΟΥ δήλωσε επίσης ότι δεν υπάρχει επί του παρόντος «καμιά απόδειξη» μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο εκτός της Κίνας.
Wuhan coronavirus does not yet constitute a public health emergency of international concern, the World Health Organization said. «Make no mistake. This is an emergency in China, but it has not yet become a global health emergency. It may yet become one.» https://t.co/uhm8VQJInG
— CNN (@CNN) January 23, 2020
Η Ταϊλάνδη επιβεβαίωσε νέα κρούσματα. Η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία, η Ταϊβάν και οι ΗΠΑ από ένα. Οι ασθενείς είτε είναι κάτοικοι της Ουχάν, είτε επισκέφθηκαν πρόσφατα την πόλη.
Η Σιγκαπούρη επιβεβαίωσε το πρώτο της κρούσμα σήμερα: Πρόκειται για έναν Κινέζο κάτοικο της Ουχάν. Μια Ινδή νοσοκόμα που εργάζεται στη Σαουδική Αραβία επιβεβαιώθηκε ως μολυσμένη. Δύο Κινέζοι πολίτες στο Βιετνάμ επίσης διαγνώστηκαν με τον κοροναϊό.
Στην Ιταλία, μια γυναίκα που επέστρεψε από την Κίνα μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο αφού παρουσίασε πυρετό και βήχα. Οι πρώτες εργαστηριακές εξετάσεις ωστόσο τείνουν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο να πάσχει από τον νέο ιό.
Τρεις ερευνητικές ομάδες θα ξεκινήσουν να εργάζονται για την ανακάλυψη εμβολίων, ανακοίνωσε σήμερα ο Συνασπισμός για Καινοτομίες Επιδημικής Ετοιμότητας. Το σχέδιο είναι να υπάρξει τουλάχιστον ένα εμβόλιο σε κλινικές δοκιμές έως τον Ιούνιο.
Η Απαγορευμένη Πόλη, το διασημότερο ιστορικό μνημείο της Κίνας, θα κλείσει από το Σάββατο μέχρι νεωτέρας εξαιτίας της επιδημίας.
Αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο ανακοίνωσαν ότι ξεκινούν εντατικούς ελέγχους σε επιβάτες όλων των πτήσεων που καταφθάνουν από την Κίνα. Ανάμεσα στις χώρες που έχουν ανακοινώσει μέχρι αυτή τη στιγμή εντατικούς ελέγχους είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία, η Αίγυπτος, το Ιράν.
Η Γουχάν, μια πόλη 11 εκατομμυρίων ανθρώπων, βρίσκεται σε καραντίνα, ενώ έχουν ανασταλεί τα δρομολόγια των μέσων μεταφοράς της πόλης και οι πτήσεις προς άλλους προορισμούς.
People are literally dying on the streets of China, 20 million on lockdown, the deadly #coronavirus is spreading across the globe (now 11 countries) at unprecedented rate and WHO director just said that “each country is on its own” and “wash your hands”
— Statistics (@AwStatistics) January 23, 2020
Η γειτονική Χουανγκγκάνγκ, μια πόλη 6 εκατομμυρίων ανθρώπων, επίσης προχωρά από τα μεσάνυκτα (τοπική ώρα) σε αναστολή των δρομολογίων στα δημόσια μέσα μεταφοράς και απαγορεύει την πρόσβαση σε στεγασμένους χώρους εκδηλώσεων, όπως σινεμά και internet cafes.
(1/3) The deadly new #coronavirus spreading across Asia is far more contagious than previously feared and can be spread third-hand via a simple cough or sneeze, medics have today confirmed. Eighteen people with the virus are now confirmed to have died and more than 600 have pic.twitter.com/zLhOmNsk2G
— Leona (@fineleona) January 23, 2020
Ο προηγουμένως άγνωστος ιός πιστεύεται ότι εμφανίστηκε στα τέλη του περασμένου έτους από παράνομο εμπόριο άγριων ζώων σε μια αγορά ζώων στην Γουχάν.
Σύμφωνα με προκαταρκτικές έρευνες, ο ιός μεταδόθηκε στους ανθρώπους από τα φίδια, αλλά ο σύμβουλος της κινεζικής κυβέρνησης σε θέματα υγείας Τζονγκ Νάνσαν αναφέρει ότι μπορεί να ξεκίνησε από ασβούς και αρουραίους.
Health ALERT following reports of an 2019 NOVEL CORONAVIRUS (2019-NCOV) in CHINA.
ALL YOU NEED TO KNOW ??#coronavirus #ChinaVirus pic.twitter.com/DIDYRkT2qH
— Is-haq Early (@ishaqearly) January 23, 2020
Τα συμπτώματα του ιού περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα και δύσπνοια.
Σύμφωνα με τις κινεζικές Αρχές ο ιός μεταλλάσσεται ενώ υπάρχουν στοιχεία μετάδοσης του μέσω της αναπνευστικής οδού.
Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:
Κοροναϊός: Τρεις κινεζικές πόλεις σε καραντίνα – Κλείνει η Απαγορευμένη Πόλη (photos-videos)
Θερίζει η γρίπη: 13 οι νεκροί, κλειστά σχολεία – Τι πρέπει να προσέχουμε (video)
