Κορωνοϊός: «Η Κίνα έλαβε ισχυρά μέτρα» λέει ο ΠΟΥ (photos-videos)4 Φεβρουαρίου 2020 · Ώρα δημοσίευσης: 9:54 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 9:59 μμ


Τα «ισχυρά μέτρα» που έλαβε το Πεκίνο εναντίον του κορωνοϊού προσφέρουν ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για να σταματήσει η εξάπλωση παγκοσμίως, η οποία έχει προκαλέσει τον θάνατο 425 ανθρώπων στην Κίνα, διαβεβαίωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης του εκτελεστικού Συμβουλίου του ΠΟΥ στη Γενεύη, ο Αιθίοπας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς είπε ότι «υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας χάρη στα ισχυρά μέτρα που έλαβε η Κίνα στο επίκεντρο» της επιδημίας.

«Να μην αφήσουμε να κλείσει αυτό το παράθυρο ευκαιρίας» υπογράμμισε.

Επιπλέον, ο διευθυντής του ΠΟΥ κατηγόρησε σήμερα ορισμένες πλούσιες χώρες ότι «καθυστερούν πολύ» στο να μοιράζονται τις πληροφορίες σχετικά με τα κρούσματα του κορωνοϊού, αξιώνοντας να επιδεικνύεται μεγαλύτερη αλληλεγγύη σε διεθνές επίπεδο με στόχο να καταπολεμηθεί η επιδημία ιογενούς πνευμονίας.

«Εκ των 176 κρουσμάτων που έχουν καταμετρηθεί έως σήμερα εκτός της Κίνας, ο ΠΟΥ έχει λάβει ολοκληρωμένα έντυπα καταγραφής των κρουσμάτων μονάχα στο 38% των περιπτώσεων. Ορισμένες χώρες, με υψηλά εισοδήματα, καθυστερούν πολύ στο να μοιράζονται αυτά τα ζωτικής σημασίας δεδομένα με τον ΠΟΥ. Δεν πιστεύω ότι αυτό οφείλεται σε έλλειψη δυνατοτήτων» σημείωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, ενώπιον του εκτελεστικού Συμβουλίου του οργανισμού.

«Αν δεν διαθέτουμε καλύτερα δεδομένα, είναι πολύ δύσκολο να εκτιμήσουμε την εξέλιξη ή τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει και να διασφαλίσουμε ότι θα παρέχουμε τις καταλληλότερες συστάσεις» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Μάλιστα, ο επικεφαλής του ΠΟΥ σημείωσε ότι έχει στείλει επιστολές σε όλους τους υπουργούς Υγείας προτρέποντάς τους να βελτιώσουν αμέσως την κατανομή των δεδομένων σχετικά με τον κοροναϊό, προσθέτοντας ότι θα στείλει μια ομάδα διεθνών εμπειρογνώμων για να εργαστεί με τους Κινέζους εταίρους τους.

Ο Τέντρος έκανε επίσης γνωστό ότι ο ΠΟΥ έχει στείλει μάσκες, γάντια και 18.000 προστατευτικές στολές σε 24 χώρες, όπως και 250.000 σετ ανίχνευσης του ιού με στόχο την επιτάχυνση της διάγνωσης.

Ο ίδιος επανέλαβε την έκκλησή του στις χώρες να μην επιβάλουν περιορισμούς στις μετακινήσεις και στο εμπόριο, καθώς «αυτοί οι περιορισμοί μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του φόβου και του στιγματισμού χωρίς να βελτιώνεται αισθητά η δημόσια υγεία».

Μέχρι στιγμής, 22 χώρες έχουν επισήμως ανακοινώσει μέτρα στο εμπόριο ή στις μετακινήσεις που σχετίζονται με τον κορωνοϊό, τα οποία, όπως τόνισε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς θα πρέπει να είναι «μικρής διάρκειας, αναλογικά» και να επανεξετάζονται τακτικά.

Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη Τσεν Ξου, είπε ενώπιον του εκτελεστικού Συμβουλίου του ΠΟΥ, ότι ορισμένοι περιορισμοί αντιτίθενται στις συστάσεις του ΠΟΥ, ενώ ζήτησε από τις χώρες να «μην αντιδρούν υπερβολικά».

Προς το παρόν, 27 κρούσματα μετάδοσης του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο έχουν καταγραφεί σε 9 χώρες εκτός της Κίνας, σύμφωνα με αξιωματούχους του ΠΟΥ.

Το συνολικό κόστος στο σύστημα δημόσιας υγείας για την αντιμετώπιση της επιδημίας, το διάστημα Φεβρουαρίου-Απριλίου, εκτιμάται στα 675 εκατομμύρια δολάρια, χωρίς να περιλαμβάνει τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας, συμπλήρωσαν οι αξιωματούχοι.

ΗΠΑ: Συνεργασία με την Regeneron για θεραπεία για τον κορωνοϊό

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα συνεργαστούν με τη φαρμακευτική εταιρεία Regeneron προκειμένου να αναπτύξουν μια αποτελεσματική θεραπεία για τον νέο κινεζικό κορωνοϊό, χρησιμοποιώντας φάρμακα που είχαν δοκιμαστεί για την καταπολέμηση του ιού Έμπολα.

Πολλές διαφορετικές θεραπείες δοκιμάζονται αυτήν την περίοδο για τον νέο κοροναϊό (2019-nCoV), εκ των οποίων τρεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο: ένα φάρμακο που χορηγείται στους φορείς του HIV (το Kaletra), ένας συνδυασμός φαρμάκων που είχε χρησιμοποιηθεί για τον κοροναϊό MERS (αντιιικά και ανοσοθεραπεία) και ένα αντιιικό της αμερικανικής εταιρείας Gilead που είχε δοκιμαστεί στο παρελθόν για τον ιό Έμπολα.

Η συνεργασία μεταξύ της αμερικανικής κυβέρνησης και της Regeneron αφορά μια θεραπεία που βασίζεται στα μονοκλωνικά αντισώματα.

«Μια συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, όπως αυτή που έχουμε με τη Regeneron από το 2014, μας επιτρέπει να αντιδρούμε γρήγορα στις νέες παγκόσμιες απειλές για την υγεία», δήλωσε ο Ρικ Μπράιτ, ένας αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι αντίγραφα ενός τύπου αντισωμάτων που παρασκευάζονται στο εργαστήριο. Αποτελούν ένα είδος ανοσοθεραπείας. Προσκολλώνται σε ορισμένες πρωτεΐνες του ιού και εξουδετερώνουν τη δυνατότητά του να προσβάλλει τα ανθρώπινα κύτταρα.

Η Regeneron έχει δημιουργήσει το κοκτέιλ REGN-EB3, που αποτελείται από τρία μονοκλωνικά αντισώματα και πέρσι βελτίωσε σημαντικά το ποσοστό επιβίωσης ασθενών που είχαν προσβληθεί από τον ιό Έμπολα στη Λ.Δ. του Κονγκό. Η εταιρεία έχει επίσης αναπτύξει μια θεραπεία για το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS).

«Τα πειστικά αποτελέσματα της πειραματικής θεραπείας μας για τον Έμπολα πέρσι έδειξαν την ικανότητα της Regeneron να ανταποκρίνεται γρήγορα στην περίπτωση νέων επιδημιών», εξήγησε ο Γιώργος Γιανκόπουλος, ο πρόεδρος και επιστημονικός διευθυντής της Regeneron.

Η θεραπεία για τον κορωνοϊό μπορεί να περιλαμβάνει τελικά πολλά είδη φαρμάκων.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

Πούτιν: Θα στηρίξουμε με κάθε τρόπο τις προσπάθειες για την καταπολέμηση του κορωνοϊού

Κορωνoϊός: Πρώτο κρούσμα στο Βέλγιο