Κυπριακή ΑΟΖ: Αποχωρούν ENI-Total λόγω Τούρκων4 Νοεμβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 2:08 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 2:08 μμ


Η κοινοπραξία ENITOTAL αποχωρεί από το τεμάχιο 7 στην κυπριακή ΑΟΖ, μόλις δύο μήνες πριν την επανέναρξη των γεωτρητικών της δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή Κύπρου», η κοινοπραξία φαίνεται να εκφράζει ανησυχίες σχετικά με την συνεχιζόμενη ένταση που επικρατεί στο συγκεκριμένο τεμάχιο μετά και τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας. Άλλωστε, ο CEO της ιταλικής ΕΝΙ, Κλαούντιο Ντεσκάλτσι είχε εκφράσει τις ανησυχίες του λέγοντας ότι αν «κάποιος εμφανίζεται με πολεμικά πλοία, δεν κάνω γεωτρήσεις». Η κοινοπραξία προτίθεται να μετακινηθεί σε άλλο ενεργειακό τεμάχιο εντός της κυπριακής ΑΟΖ, κάτι που προβλέπεται στις συμβατικές της υποχρεώσεις.

Κίνηση τακτικής ή υποχώρηση;

Πηγές που γνωρίζουν καλά τις λεπτομέρειες του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας σημειώνουν ότι η απόφαση της κοινοπραξίας ΕΝΙ-ΤΟΤΑL δεν συνιστά υποχώρηση από τους ενεργειακούς σχεδιασμούς αλλά αλλαγή τακτικής.
Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου, η Τουρκία είχε στείλει σαφές μήνυμα προς την Κύπρο, αλλά και τις εταιρείες ότι δεν θα επιτρέψει έρευνες ή εξορύξεις στο οικόπεδο 7.

Διαβάστε επίσης στη Νέα Σελίδα: Αναστασιάδης: Έχουν τεθεί οι προϋποθέσεις για τους όρους αναφοράς ενόψει της τριμερούς στο Βερολίνο