Κυπριακή ΑΟΖ – Πορθητής: Θέμα ωρών η έκδοση των πρώτων ενταλμάτων σύλληψης9 Μαΐου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 2:00 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 2:00 μμ


Ο Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι τα επόμενα 24ωρα αναμένονται εξελίξεις σε ό,τι αφορά στην υλοποίηση του ενεργειακού σχεδιασμού της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώ σημείωσε πως «πολύ σύντομα θα εκδοθούν τα πρώτα εντάλματα σύλληψης» σε σχέση με την τουρκική δραστηριότητα.

Μιλώντας το πρωί, στο περιθώριο εκδήλωσης για την Ημέρα της Ευρώπης, στο Δημαρχείο Λευκωσίας, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε επίσης ότι σήμερα διεξάγεται μια σημαντική Άτυπη Σύνοδος της ΕΕ στη Ρουμανία, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει και να συζητήσει με τους ομολόγους του για τα επόμενα βήματα όσον αφορά τον τρόπο αντίδρασης της ΕΕ.

Όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, στην Άτυπη Σύνοδο θα συζητηθούν οι λεπτομέρειες του τρόπου αντίδρασης. Όσον αφορά τα βήματα που γίνονται για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στα Συμπεράσματα του Μαρτίου του 2018, στην κοινή θέση των 28 κρατών μελών στο Συμβούλιο Σύνδεσης της ΕΕ και στις άμεσες αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο, ενώ είπε ότι η Λευκωσία είναι σε επαφή με τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Πολεμοχαρής Ερντογάν: Νέες προκλήσεις προς Κύπρο και Ελλάδα μπροστά σε ευέλπιδες

Νωίτερα, ο Ερντογάν προέβη σε πολεμοχαρείς και προκλητικές δηλώσεις προέβη κατά της Κύπρου και της Ελλάδας, λέγοντας πως η Τουρκία αδικείται στη Μεσόγειο και πρέπει να προασπίσει τα συμφέροντά της ακόμα και με τις ένοπλες δυνάμεις της.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, την στιγμή που η Άγκυρα έχει στείλει γεωτρύπανο για υποθαλάσσιες γεωτρήσεις ανοιχτά της Πάφου, ο Ερντογάν υποστήριξε πως η Τουρκία υφίσταται «αυξανόμενες παραβιάσεις των δικαιωμάτων» της στο Αιγαίο και στην Κύπρο, και επισήμανε πως ο στρατός θα σταματήσει αυτές τις πιέσεις.

Απευθυνόμενος στους σπουδαστές της νεοσύστατης στρατιωτικής ακαδημίας, η οποία αντικατέστησε την σχολή Ευελπίδων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 ο Ερντογάν είπε «Εσείς θα σταματήσετε τις αυξανόμενες προσπάθειες παραβίασης των δικαιωμάτων μας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο».

«Εσείς θα αντιμετωπίσετε, σαν ατσάλι, κάθε απειλή σε κάθε σπιθαμή των συνόρων μας, αλλά και πέρα από τα σύνορά μας», είπε.

Αποκάλεσε τον στρατό «εκπρόσωπο» και «ατσάλινη γροθιά» του λαού.

Αναφερόμενος στον εισβολή του 1974, που οδήγησε στην δημιουργία του ψευδοκράτους, ο κ. Ερντογάν υποστήριξε πως ο τουρκικός στρατός έσωσε «τους αδελφούς» τουρκοκύπριους από «τις συμμορίες δολοφόνων» που τους βασάνιζαν στην Κύπρο.

Στην αίθουσα όπου έλαβε χώρα η ομιλία υπήρχε και σημαία των κατεχόμενων, σύμφωνα με τηλεοπτικά πλάνα που μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Κατεχόμενα: Πέφτει η κυβέρνηση – Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός του Ψευδοκράτους