Λιβύη: Πλεούμενο με 150 μετανάστες πλέει ακυβέρνητο σε θαλάσσια περιοχή12 Φεβρουαρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 8:50 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 8:50 πμ


Πλεούμενο που μεταφέρει 150 μετανάστες και βρίσκεται σε θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Λιβύης και της νότιας Ευρώπης και διατρέχει σοβαρό κίνδυνο.

Οι ακτιβιστές προειδοποιούν

Η οργάνωση Alarm Phone, που δέχεται και καταγράφει τηλεφωνικές κλήσεις από πλοία μεταναστών που διατρέχουν κίνδυνο, ανέφερε μέσω Twitter ότι ήλθαν σε επαφή μαζί της επιβαίνοντες στο πλεούμενο το οποίο απέπλευσε από τη Χομς, ανατολικά της Τρίπολης, της λιβυκής πρωτεύουσας.

Οι άνθρωποι που επικοινώνησαν με τη ΜΚΟ «ανέφεραν ότι υπάρχουν 50-60 γυναίκες και παιδιά ανάμεσά τους», επίσης «άρρωστοι και έγκυες», ότι η μηχανή του σκάφους «έχει πάψει να δουλεύει» και ότι «δεν υπήρχε κανένα σωστικό μέσο εν όψει», παρότι «οι αρχές της Ιταλίας και της Μάλτας ειδοποιήθηκαν περί το μεσημέρι». Αργότερα, ανέφερε πως έχασε κάθε επαφή με το σκάφος και ότι οι ιταλικές αρχές αποποιήθηκαν την ευθύνη για τη διάσωση των μεταναστών, λέγοντας πως επαφίεται στο λιβυκό λιμενικό σώμα.

«Είμαι πολύ ανήσυχος για αυτή την κατάσταση. Ουδείς γνωρίζει κάτι για οποιαδήποτε επιχείρηση διάσωσης ως αυτή τη στιγμή», τόνισε ο Φλάβιο Ντι Τζάκομο, εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), μέσω Twitter.

«Αυτοί οι άνθρωποι διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο» και «πρέπει να σωθούν», συμπλήρωσε ο Ντι Τζάκομο.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του ότι το λιβυκό λιμενικό αναχαίτισε άλλο πλεούμενο, μια λέμβο με περίπου 100 μετανάστες, τους οποίους μετέφερε πίσω στη Λιβύη.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Κωνσταντινούπολη: Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί από την πτώση του ελικοπτέρου (photos-video)