Λιβύη: Σε ισχύ η εκεχειρία – Ο όρος του Χαφτάρ (video)12 Ιανουαρίου 2020 · Ώρα δημοσίευσης: 9:58 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 10:05 πμ


Σε ισχύ είναι από τα ξημερώματα της Κυριακής η εκεχειρία στη Λιβύη, καθώς οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ ανακοίνωσαν την αναστολή της επιχείρησής τους για την κατάληψη της Τρίπολης από την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Φαγέζ Αλ Σαράτζ.

Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός του Χαφτάρ ανακοίνωσε το Σάββατο ότι κηρύσσει εκεχειρία στη δυτική Λιβύη, μια περιοχή που περιλαμβάνει και την Τρίπολη, από τις 00:01 σήμερα Κυριακή (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), με την κυβέρνηση της Τρίπολης να συμφωνεί.

Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο σήμερα τα ξημερώματα η κυβέρνηση της Τρίπολης, ανέφερε:

«Σε απάντηση στην έκκληση του Τούρκου και του Ρώσου προέδρου για κατάπαυση του πυρός ο επικεφαλής του προεδρικού συμβουλίου της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας ανακοίνωσε εκεχειρία ξεκινώντας από τις 00:00 της 12ης Ιανουαρίου».

Αν και ο Λαϊκός Εθνικός Στρατός την Πέμπτη είχε απορρίψει την έκκληση της Τουρκίας και της Ρωσίας για κατάπαυση του πυρός, ο εκπρόσωπος των δυνάμεων του Χαφτάρ, Άχμεντ Μισμάρι, δήλωσε σε βίντεο που ανήρτησε στο Διαδίκτυο αργά χθες Σάββατο ότι ο ΛΕΣ αποδέχεται την εκεχειρία στα δυτικά «με την προϋπόθεση ότι και η άλλη πλευρά θα την τηρήσει».

Προειδοποίησε μάλιστα ότι «οποιαδήποτε παραβίαση θα αντιμετωπιστεί με σκληρή απάντηση».

ΟΗΕ: Να τηρηθεί αυστηρά η κατάπαυση του πυρός

Η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη (UNSMIL) χαιρέτισε την εκεχειρία και κάλεσε τις αντιμαχόμενες πλευρές να «τηρήσουν αυστηρά την κατάπαυση του πυρός και να κάνουν χώρο για ειρηνικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση όλων των διαφωνιών μέσω ενός διαλιβυκού διαλόγου».

«Η αποστολή (του ΟΗΕ) ανακοινώνει ότι είναι έτοιμη να στηρίξει τους Λίβυους και να χρησιμοποιήσει όλους τους πόρους της για να τους βοηθήσει να βρουν μία οριστική, ειρηνική λύση στην κρίση», τόνισε στην ανακοίνωσή της η UNSMIL.

Ως γνωστόν, η Τουρκία στηρίζει την κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Σαράτζ, ενώ η Ρωσία στηρίζει τον στρατάρχη Χαφτάρ.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Κοινή συνέντευξη τύπου Πούτιν – Μέρκελ: Καιρός για ειρηνευτικές συνομιλίες για την Λιβύη