Νέα τουρκική πρόκληση μέσω ΟΗΕ – Αμφισβητεί την υφαλοκρηπίδα Ελλάδας και Κύπρου14 Απριλίου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 2:30 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 3:03 μμ


Η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις της εναντίον της Ελλάδας, επεκτείνοντάς τες πλέον και σε διπλωματικό επίπεδο, καθώς προχωρά σε πλήρη αμφισβήτηση της ελληνικής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας, καθώς και του δικαιώματος του Καστελόριζου σε θαλάσσιες ζώνες.

Σύμφωνα με το Liberar. gr, η Αγκυρα με επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ  αντιδρά στο Κοινό Ανακοινωθέν της Τριμερούς Ελλάδας- Κύπρου-Αιγύπτου και διατυπώνει, επισήμως, αμφισβητήσεις για την  υφαλοκρηπίδα και για τα δικαιώματα του Καστελόριζου σε θαλάσσιες ζώνες.

Η τουρκική επιστολή, όπως εκτιμούν διπλωματικές πηγές, στρέφεται και κατά της Αιγύπτου, λόγω των εχθρικών σχέσεων του Ερντογάν με το καθεστώς Σισί. Η επιστολή φέρει ημερομηνία 27 Μαρτίου 2018 και με αυτήν ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη, Φ. Σινιρίογλου, αμφισβητεί την αναφορά σε ύπαρξη «κοινών θαλασσίων συνόρων» Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.

Η επιστολή της Άγκυρας στον ΟΗΕ

Η τουρκική επιστολή δημοσιεύθηκε ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευση (Α/72/820 6 Απριλίου 2018) και αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Σχετικά με την επιστολή που περιείχε την Τριμερή Διακήρυξη με ημερομηνία 13 Φεβρουαρίου 2018 εκφράζω της ενστάσεις της κυβέρνησής μου. Τα εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο δυτικά του μεσημβρινού 32°16’18″E εχουν καθορισθεί με τουρκικές ρηματικές διακοινώσεις και με σειρά επιστολών προς τον ΓΓ του ΟΗΕ και έχουν δημοσιευθεί στην Division for Ocean Affairs and the Law of the Sea καθώς και στο Law of the Sea Bulletin.

Υπό το φως των ανωτέρω η αναφορά στα αποκαλούμενα «κοινά θαλάσσια σύνορα» στην προαναφερόμενη κοινή επιστολή, είναι άκυρη και αβάσιμη υπό τους ορούς του Διεθνούς Δίκαιου, περιλαμβανομένου του εθιμικού δικαίου.

Θα ήθελα να επαναλάβω ότι η Τουρκία έχει δεσμευθεί να προστατεύσει τα ipso facto and ab initio κυριαρχικά δικαιώματα της στην υφαλοκρηπίδα της….

Φεριντούν Σινιρίογλου

Μόνιμος Αντιπρόσωπος».