Νέο σόου Ερντογάν με χάρτες και απειλές: Ξεκινάμε γεωτρήσεις ανατολικά της Κρήτης16 Δεκεμβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 9:00 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 9:00 πμ


Αμετανόητος εμφανίζεται ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς για μία ακόμα φορά πήρε τον ρόλο του τηλεπαρουσιαστή για να δείξει τους χάρτες με τα σχέδιά του.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προανήγγειλε όχι μόνο σεισμικές έρευνες αλλά και γεωτρήσεις βάσει της συμφωνίας με την Λιβύη, την οποία η Ελλάδα τονίζει ότι δεν παράγει έννομα αποτελέσματα και έχει επιδοθεί σε διπλωματικό μαραθώνιο για την ακύρωσή της.

«Με τη βοήθεια του Θεού και πολύ σύντομα εδώ (σ.σ. δείχνοντας περιοχή ανάμεσα σε Καστελόριζο και Κρήτη) θα ξεκινήσουμε και σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις» είπε στους δημοσιογράφους που του έπαιρναν τη συνέντευξη.

Ο Ερντογάν, μάλιστα, απηύθυνε κάλεσμα σε «δυνατές διεθνώς εταιρείες» για συνεργασία στην περιοχή υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο.

Επέμεινε, ακόμα, ότι η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη προστατεύει τα δικαιώματα των δύο χωρών και ότι η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει μονομερείς ενέργειες.

Αποστολή στρατού στη Λιβύη

Έτοιμος εμφανίστηκε, πάντως, για άλλη μια φορά να στείλει τουρκικό στρατό στη Λιβύη, αν η Τρίπολη του το ζητήσει.

«Αν υπάρξει πρόσκληση από τη Λιβύη για αποστολή στρατευμάτων, η χώρα μας θα αποφασίσει ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβει. Το έχω ξαναπεί ότι είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε κάθε είδους στήριξη. Χώρες που δεν έχουν κανέναν συμφέρον και δεν έχουν προσκληθεί από τη Λιβύη έχουν ήδη στείλει δυνάμεις τους εκεί. Και αυτή τη στιγμή προβαίνουν σε παράνομες ενέργειες στη Λιβύη. Αυτά θα πρέπει να ξεπεραστούν», υποστήριξε ο Ρετζέπ ταγίπ Ερντογάν.

Απειλές κατά ΗΠΑ

Ξεχωριστό κεφάλαιο στη συνέντευξη αποτέλεσαν οι σχέσεις με τις ΗΠΑ με τον Ερντογάν να απειλεί να κλείσει «εάν είναι αναγκαίο», δύο στρατηγικής σημασίας στρατιωτικές βάσεις που χρησιμοποιούνται από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Τουρκία, σε απάντηση των αμερικανικών απειλών για την επιβολή κυρώσεων και της υιοθέτησης της απόφασης αναγνώρισης της αρμενικής γενοκτονίας που υιοθετήθηκε από την αμερικανική Γερουσία.

«Εάν υπάρξει ανάγκη, μπορούμε να κλείσουμε το Ιντσιρλικ και μπορούμε να κλείσουμε το Κιούρετσικ», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι «εάν μας απειλούν με την επιβολή αυτών των κυρώσεων, φυσικά θα απαντήσουμε».

Ο Τούρκος πρόεδρος έφτασε, δε, στο σημείο να απειλήσει και με αποκάλυψη από την πλευρά της Τουρκίας της γενοκτονίας των Ινδιάνων.

«Είναι δυνατόν να μιλήσει κανείς για την Αμερική χωρίς να αναφέρει τους Ινδιάνους; Αποτελεί μια στιγμή ντροπής για την ιστορία των ΗΠΑ. Τα ίδια συνέβησαν στην Αφρική. Είναι δυνατόν να βάλεις στην άκρη τις γαλλικές σφαγές στη Ρουάντα και την Αλγερία; Έκαναν δουλεμπόριο από τη Σενεγάλη στην Αμερική. Τι θα κάνουμε για να το εξηγήσουμε τη διεθνή κοινότητα; Έχουμε ντοκουμέντα στα αρχεία μας. Θα αποκαλύψουμε ότι η ιστορία της Δύσης είναι η ιστορία του ρατσισμού και του επικοισμού. Ενώ υπάρχουν αυτές οι σφαγές και οι γενοκτονίες, δεν μπορούν να πουν τίποτα σε ένα έθνος με τέτοια περήφανη ιστορία όπως η δική μας».

Δείτε το σχετικό βίντεο

Διαβάστε επίσης στη Νέα Σελίδα: Όλο το σχέδιο Ερντογάν – Τι κρύβει η «Γαλάζια Πατρίδα»