Οι δίδυμες με το διαφορετικό χρώμα που έγιναν εξώφυλλο (photos)15 Μαρτίου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 8:20 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 8:20 μμ


Η μητέρα τους τις λέει «Rainbow twins» («Δίδυμες του Ουράνιου Τόξου») και τις αποκαλεί το «θαύμα» της.

Η Μίλι (Millie) και η Μάρσια (Marcia) είναι 11 ετών και ζουν στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας. Το χαρακτηριστικό τους; Αν και δίδυμες έχουν διαφορετικό χρώμα.

Στις 3 Ιουλίου 2006 η Αμάντα Γουάνκλιν σύζυγος του Μάικλ Μπιγκς, έφερε στον κόσμο δύο ετεροζυγωτικά δίδυμα, τη Μίλι Μάρσια Μάντζ Μπιγκς και τη Μάρσια Μίλι Μάντζ Μπιγκς.

Από μικρή ηλικία τα δύο κορίτσια είχαν παρόμοια χαρακτηριστικά, αλλά εντελώς διαφορετικό χρώμα δέρματος.

Η Μάρσια έχει καστανόξανθα μαλλιά και ανοιχτόχρωμο δέρμα, όπως και η Αγγλίδα μαμά της. Η Μίλι έχει μαύρα μαλλιά και σκούρο δέρμα, όπως και ο τζαμαϊκανής καταγωγής μπαμπάς της.

Η 47χρονη μητέρα είχε δηλώσει στη βρετανική εφημερίδα « The Sun» πως όταν είπε στην πρώτη δασκάλα των κοριτσιών ότι είναι δίδυμα, είχε μείνει άναυδη:

«Παρατήρησα ότι αυτό συνέβαινε με όλους όσους μάθαιναν για τις κόρες μου. Όταν έβλεπα αγνώστους να σταματούν στον δρόμο και να μας κοιτάζουν σχολιάζοντας πως «το ένα είναι λευκό και το άλλο μαύρο», εκνευριζόμουν. Τους εξηγούσα πως όλα οφείλονται στα γονίδια. Ύστερα όμως απλά επικεντρώθηκα στο πόσο όμορφες είναι και πόσο τυχερή είμαι που τις έχω».

Ο πατέρας τους Μάικλ, ομολογεί πως είχε πέσει θύμα εχθρικής διάθεσης λόγω του χρώματός του όταν ήταν παιδί «αλλά τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά».

Και τα δύο κορίτσια έχουν καταλάβει την έννοια του ρατσισμού, αφού τον έχουν βιώσει.

Η Μίλι τονίζει πως «ρατσισμός είναι όταν κάποιος σε κρίνει για το χρώμα του δέρματός σου και όχι για τον χαρακτήρα σου». Η Μάρσια υπογραμμίζει πως «είναι κάτι αρνητικό, γιατί πληγώνει τα συναισθήματα ανθρώπων».

Εξώφυλλο στο National Geographic

Τα δύο κοριτσάκια φιλοξενεί στο εξώφυλλό του στο τεύχος Απριλίου το περιοδικό «National Geographic».

Η διευθύντρια του National Geographic Σούζαν Γκόλντμπεργκ προχώρησε σε μια ασυνήθιστη παραδοχή. Ομολόγησε ότι το μέσο στο οποίο εργάζεται είχε φιλοξενήσει κατά το παρελθόν εξώφυλλα που ήταν ρατσιστικά.

«Για δεκαετίες το εξώφυλλό μας ήταν ρατσιστικό» σημείωσε χαρακτηριστικά σε ένα άρθρο που δημοσίευσε καθώς όσοι Αμερικανοί δεν ήταν λευκοί παρουσιάζονταν ως άνθρωποι δεύτερης κατηγορίας, ως «ιθαγενείς».

Έτσι αποφάσισε στο νέο τεύχος του περιοδικού να φιλοξενήσει στο εξώφυλλό του τις δίδυμες αδερφές θέλοντας να στείλει ισχυρό μήνυμα ενάντια στο ρατσισμό.


Η επιστημονική εξήγηση

Η γέννηση διδύμων παρατηρείται σε μία στις 100 γέννες. Όταν ένα ζευγάρι μιγάδων αποκτά ετεροζυγωτικά δίδυμα, τα χαρακτηριστικά τους εξαρτώνται από πολλές μεταβλητές. Επηρεάζονται και από τους προγόνους των γονέων, όπως αναφέρει και στο National Geographic η Αλίσια Μάρτιν, στατιστικός γενετιστής και μεταδιδακτορικός ερευνητής του Broad Institute στο Κέιμπριτζ.

Η Mάρτιν τόνισε πως τον 21ο αιώνα η ιδέα της φυλής είναι ανθρώπινη εφεύρεση «με τη σύγχρονη επιστήμη να επιβεβαιώνει πως οι ορατές διαφορές μεταξύ των λαών είναι ατυχήματα της ιστορίας», αποτέλεσμα των μεταλλάξεων και των μεταναστεύσεων, όπως και της απομόνωσης ορισμένων πληθυσμών αλλά και της διασταύρωσης άλλων.

Συχνά, το ωάριο μιας γυναίκας που είναι μιγάδα περιέχει γονίδια που κωδικοποιούνται για το λευκό και το μαύρο χρώμα. Το σπέρμα ενός μιγά άνδρα φέρει επίσης ποικιλία διαφορετικών γονιδίων. Όταν ενώνονται, δημιουργούν ένα παιδί μεικτής φυλής.

Παρόλα αυτά, πολύ σπάνια το ωάριο ή το σπερματοζωάριο περιέχει γονίδια που κωδικοποιούνται για ένα μόνο χρώμα δέρματος.

Οι πιθανότητες για κάθε σενάριο ζευγαριού μεικτής φυλής είναι μία στις εκατό. Ωστόσο, όλα μπορούν να συμβούν εάν η γυναίκα συλλάβει ετεροζυγωτικά δίδυμα. Όπως και στην περίπτωση της Αμάντα.

Υπάρχει και η περίπτωση που δύο ωάρια γονιμοποιούνται από δύο διαφορετικά σπερματοζωάρια, ταυτόχρονα. Και αυτό συμβαίνει μία στις εκατό.

Όταν ένα σπερματοζωάριο περιέχει άσπρα γονίδια και ενώνεται με παρόμοιο ωάριο και άλλο μαύρων γονιδίων με ένα αντίστοιχο προκύπτουν μωρά με διαφορετικό χρώμα δέρματος. Αυτό συμβαίνει μια φορά στο εκατομμύριο.